Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 8. 2023,
11.02

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nega telo depilacija

Sobota, 26. 8. 2023, 11.02

4 mesece, 2 tedna

Vodnik za nakup depilatorja in epilatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
lepota nega ženska noge | Puljenje dlačic je vsaj na začetku bolj boleče od britja. | Foto Shutterstock

Puljenje dlačic je vsaj na začetku bolj boleče od britja.

Foto: Shutterstock

Za katerega iz bogate ponudbe E-trgovine Telekoma Slovenije se boste odločili?

Poletje je čas, ko svetu pokažemo več gole kože kot običajno in težje skrijemo, kar bi radi skrili. Dlačice po telesu so na vrhu seznama. Ni tako? Pomaga obisk kozmetičnega salona ali nakup pripomočka, da se uredite v udobju lastnega doma. Če vam je bližje zadnje, potem ostaja odprto samo še eno vprašanje.

Wordov črkovalnik predlaga zamenjavo besede »epilator« za depilator. Včasih ni slabo, če umetni inteligenci ne zaupamo popolnoma. Ne gre namreč za nepravilen izraz za enako napravo, temveč za dve, ki se močno razlikujeta. Poglejmo, kako. Ni težko. Depilator dlake odstranjuje z rezili nad površjem kože. Moški imamo za depilacijo drugačen izraz. Britje. Epilacija za razliko od britja s hitro vrtečimi pincetami dlake puli in v postopku odstrani tudi del pod površjem kože. Kože je bolj gladka, rekli bi, da tudi bolj svilnata, pa še postopek ni tako pogost kot britje, saj dlačice ponovno ne zrastejo celo več tednov.

Trendi 5 pravil depiliranja

Klasika je cenejša

Naslednje razlika vam zagotovo ne bo tako všeč. Puljenje dlačic je vsaj na začetku bolj boleče od britja. Dobra novica je, da se bolečina z rednim ponavljanjem postopoma zmanjša. Koža se navadi na postopek in obenem se postopoma zmanjšata gostota in debelina dlačic. Epilator odstrani s korenino vred tudi zelo kratke dlačice dolžine samo 0,5 milimetra, ki jih z drugimi postopki ni mogoče doseči.

Kaj morate še upoštevati ob nakupu? Veliko! Najudobnejši so pripomočki z vgrajeno baterijo, saj omogočajo daleč največ svobode pri izbiranju, kdaj in kje boste izvedli postopek uničevanja dlačic. Preverite, ali so primerni samo za uporabo na suhem ali pa jih zlahka uporabite pod prho in v banji. Večina bo posegla po »mokrih«, saj manj omejujejo uporabo. Takšna sta na primer depilator Philips BRE740/10 ali epilator Panasonic ES-EL9A-S503), ki obenem nudita širok nabor dodatkov.

Če ne veste natančno, kaj želite – depilator ali epilator – potem je primeren večopravilni pripomoček oziroma epilator z dodatkom za britje. Na voljo so še modeli z nastavkom za masažo in takšni s ščetko za piling, ki pride prav, ko bi se radi znebili stare kože.

Trendi Anketa: Tudi Slovenci se depilirajo

Sodobnejši in manj boleči postopki

Britje in še posebej puljenje se redko konča brez vsaj manjše bolečine in razdražene kože. Zatorej velja razmisliti o sodobnejšem postopku depilacije z intenzivno pulzirajočo svetlobo oziroma o nakupu naprave IPL. Ta ima številne prednosti pred drugimi metodami, ko sta regeneracija poškodovane kože ter zmanjšanje vraščanja dlačic in luščenja kože.

A tudi v tem primeru ni napak poznati osnov. Še pred pripomočki za domačo uporabo je prišla laserska metoda odstranjevanja dlačic. Obe metodi uporabljata svetlobo, razlika je v moči. Intenzivni laserski žarek je dovolj močan, da uniči dlako oziroma dlačni mešiček, ki potrebuje več let, da se obnovi. Pripomoček IPL je nežnejši. Korenine ne uniči tako, kot jo laserski žarek, namesto tega jo nežnejše utripanje svetlobe uspava. Ne gre torej za čudežno napravo, ki jo uporabite enkrat in nikoli več. Na začetku je treba postopek ponavljati vsaka dva tedna in pozneje vsakih šest do osem tednov. Pogostost je nujna, ker tehnika nima vpliva na starejše dlake, temveč le na dlačice v fazi rasti. Glede na povedano je obenem jasno, da je pred uporabo pripomočka IPL treba področje očistiti in obriti.

Ker metoda IPL uporablja svetlobo in je njena absorpcija odvisna od tipa kože, je na mestu vprašanje, ali so glede tega kakšne omejitve. Naprave, ki jih najdete v E-trgovini Telekoma Slovenije, so primerne za raznolike barve dlačic, od svetlih, rjavih do črnih, ter pri odtenkih kože od zelo svetle do temno rjave. Ne učinkujejo pa na bele (sive) dlake in niso primerne za zelo temno kožo.

V zaključku poudarjamo, da sta oba pripomočka učinkovita pri odstranjevanju dlačic, vendar se razlikujeta po načinu delovanja. Epilatorji pulijo dlake s korenino in omogočajo dolgotrajnejšo gladkost kože, medtem ko depilatorji dlake odstranjujejo z rezili nad površjem kože. Pri nakupu je treba upoštevati tudi funkcije, kot so vgrajena baterija, primernost za uporabo na suhem ali mokrem in dodatki, ki jih ponujajo. Obstajajo tudi sodobnejše metode, kot je IPL, ki uporablja pulzirajočo svetlobo za odstranjevanje dlačic. Prednosti IPL vključujejo zmanjšanje vraščanja dlačic in luščenja kože. Pri uporabi IPL je treba upoštevati pogostost in pripravo kože. Naprave IPL so primerne za različne barve dlačic in odtenke kože, vendar ne delujejo na bele dlake in niso primerne za zelo temno kožo.

Trendi Ashton Kucher se depilira
Ne spreglejte