Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
15. 10. 2016,
4.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Samsung pametni telefon pametni telefoni nedeljska znanost

Sobota, 15. 10. 2016, 4.03

6 let, 7 mesecev

Velika okoljska tragedija se je dotaknila tudi Slovenije

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Pri Samsungu so se odločili, da 2,5 milijona pametnih telefonov Galaxy Note 7, ki so bili tudi na slovenskem trgu odpoklicani zaradi možnosti samovžiga, ne bodo popravljali. Vsi bodo uničeni in reciklirani, kar je najhujša usoda, ki lahko doleti ne le pametni telefon, temveč tudi naravo.

Zadeva, ki je zakuhala največjo tehnološko afero zadnjih nekaj let – baterija pametnega telefona Samsung Galaxy Note 7. | Foto: Zadeva, ki je zakuhala največjo tehnološko afero zadnjih nekaj let – baterija pametnega telefona Samsung Galaxy Note 7.

Kaj se je zgodilo

Samsung je v torek oznanil prenehanje prodaje in proizvodnje pametnih telefonov Galaxy Note 7. Razlog za to so bile številne pritožbe glede samovžigov naprave, za kar je bila domnevno kriva napaka v izdelavi baterije. 

Vsi telefoni Note 7 so odpoklicani, Samsung pa je uporabnikom ponudil vračilo kupnine oziroma možnost zamenjave za drug telefon Samsung (z ustrezno denarno kompenzacijo, saj je bil Note 7 daleč najdražji Samsungov telefon).Trenutno mora svoj Note 7 vrniti še okrogel milijon uporabnikov. Samsung k vračilu naprave poziva tudi slovenske uporabnike.

Kako je videti, ko se vname Galaxy Note 7:

Kaj se bo zgodilo zdaj oziroma o kakšni tragediji govorimo v naslovu

Uvodoma smo omenili, da bo Samsung pametne telefone Galaxy Note 7 recikliral, pa tudi, da to ni najboljša rešitev. Zakaj ne?

Tale raziskava iz leta 2013 je pokazala, kakšna je surovinska cena za izdelavo povprečnega pametnega telefona. Pridobitev vseh potrebnih materialov zahteva izkop približno 75 kilogramov rudnin in mineralov.

Galaxy Note 7 je eden največjih in najbolj tehnološko naprednih pametnih telefonov ta hip, zato je zgornja številka pri njem verjetno še večja.  | Foto: Reuters Galaxy Note 7 je eden največjih in najbolj tehnološko naprednih pametnih telefonov ta hip, zato je zgornja številka pri njem verjetno še večja.  Foto: Reuters

Ogromna količina teh materialov gre v nič, saj obstoječi procesi za recikliranje pametnih telefonov niso učinkoviti. Od približno 50 različnih elementov, kolikor jih je v telefonu tipa Note 7, jih lahko z recikliranjem nazaj v proizvodni proces pripeljemo le okrog 12, 13. Za nameček so to večinoma materiali, ki jih ni težko pridobiti, na primer aluminij.

Večina med reciklažo izgubljenih materialov je redkih kovin. Kovin, kot je kadmij, ki onesnažuje okolje, kovin, kot je kobalt, ki ga delavci v Afriki pridobivajo v grozljivih, človeka nevrednih razmerah

Tale grafika, ki jo je Samsung izdal v lanskem poročilu o odgovornosti do okolja, prikazuje, kolikšen delež skupnega vpliva na okolje imajo posamezne stopnje proizvodnje pametnega telefona Galaxy S6. Poročila za letos še ni, a iz grafike je razvidno, da si več kot polovico prilaščajo predproizvodni procesi, se pravi pridobivanje surovin za proizvodnjo. Poročila za letos Samsung še ni izdal, a predvidevamo lahko, da so deleži podobni, saj sta si navsezadnje podobna tudi telefona. Grafiko smo prevedli v slovenščino. | Foto: Tale grafika, ki jo je Samsung izdal v lanskem poročilu o odgovornosti do okolja, prikazuje, kolikšen delež skupnega vpliva na okolje imajo posamezne stopnje proizvodnje pametnega telefona Galaxy S6. Poročila za letos še ni, a iz grafike je razvidno, da si več kot polovico prilaščajo predproizvodni procesi, se pravi pridobivanje surovin za proizvodnjo. Poročila za letos Samsung še ni izdal, a predvidevamo lahko, da so deleži podobni, saj sta si navsezadnje podobna tudi telefona. Grafiko smo prevedli v slovenščino.

Ker je recikliranje pametnih telefonov razmeroma neučinkovito, se proizvajalci pogosto odločijo za alternativo – zavržene naprave obnovijo ter jih prodajo naprej, pogosto na razvijajoče se trge, kot je Indija.

Iz podaljševanja njihove življenjske dobe iztržijo več, kot bi jim v ceni surovin navrgli materiali, pridobljeni z recikliranjem. V primerjavi s ceno novega telefona je vrednost materialov, kot je aluminij, namreč drobiž. 

Samsung trdi, da je ves aluminij, ki ga uporablja pri proizvodnji novih telefonov Galaxy, recikliran (klik na fotografijo za vir). Tudi, če je to res, je južnokorejsko podjetje z odpoklicanimi telefoni Galaxy Note 7 naravi pokazalo velik sredinec, saj večina dragocenih redkih materialov, iz katerih so sestavljeni, pravzaprav ne bo nikoli uporabljena, temveč bo vržena dobesedno v smeti.  | Foto: Reuters Samsung trdi, da je ves aluminij, ki ga uporablja pri proizvodnji novih telefonov Galaxy, recikliran (klik na fotografijo za vir). Tudi, če je to res, je južnokorejsko podjetje z odpoklicanimi telefoni Galaxy Note 7 naravi pokazalo velik sredinec, saj večina dragocenih redkih materialov, iz katerih so sestavljeni, pravzaprav ne bo nikoli uporabljena, temveč bo vržena dobesedno v smeti.  Foto: Reuters

Zakaj bo okolje zaradi telefona Note 7 plačalo še večji davek?

Ne le pridobivanje surovin, proizvodnja, razpošiljanje in nato uničenje telefonov, pri katerih bo šla v nič ogromna količina surovin, Samsung bo letos za sabo pustil še velik ogljični odtis, saj je treba odpoklicane telefone do mest, kjer jih bodo reciklirali, spraviti na točno določen način.

Prevoz po zraku za nameček odpade, saj je dostavne službe, ki imajo v voznem parku tudi letala, strah, da bodo telefoni začeli goreti. Edina možnost je prevoz po cesti, to pa pomeni, da bo zaradi Galaxy Note 7 za prazen namen pokurjenih ne le precej litrov goriva, temveč porabljenih tudi precej delovnih ur.

Tole je posebna ognjevarna embalaža, v kateri morajo uporabniki vrniti svoj Galaxy Note 7. Na njej je jasno zapisano: "Prepovedan prevoz po zraku." | Foto: Tole je posebna ognjevarna embalaža, v kateri morajo uporabniki vrniti svoj Galaxy Note 7. Na njej je jasno zapisano: "Prepovedan prevoz po zraku."

Kaj se lahko industrija pametnih telefonov nauči iz Samsungovega fiaska z Notom 7?

Tega, da je onemogočanje odstranitve baterij iz pametnih telefonov morda oblikovna pomanjkljivost in ne prednost. 

Kot vemo, je težavo z Galaxy Note 7 zakuhala proizvodna napaka v baterijah. Čeprav je bila možnost, da se Note 7 vname, zelo majhna, skupno je bilo javno znanih primerov manj kot 100 (od 2,5 milijona prodanih telefonov), je njegova baterija morda zasnovana malce preveč ambiciozno. Zakaj lahko to zaneti ogenj, preberite tukaj.

Če bi Samsung uporabnikom omogočil, da baterijo zamenjajo z drugo, bi lahko težavo s samovžigi rešil precej bolj elegantno. Vsem kupcem Nota 7 bi poslal čisto malce manj zmogljivo, a bolj varno baterijo od izvirne in jim naročil, naj jo zamenjajo.

Zadnji Galaxy Note, ki je omogočal odstranitev baterije, je bil Note 4. Izšel je oktobra 2014. | Foto: Reuters Zadnji Galaxy Note, ki je omogočal odstranitev baterije, je bil Note 4. Izšel je oktobra 2014. Foto: Reuters

V vsaki slabi stvari je tudi nekaj dobrega. Tudi v tem primeru?

Morda nas bo zavoženi Galaxy Note 7 naučil, kako bolj učinkovito reciklirati napredno potrošniško elektroniko, kot so pametni telefoni, pišejo na spletni strani Motherboard. Kot je za ta ameriški medij povedal energetik Alex King, se namreč ne zgodi prav pogosto, da bi imeli priložnost reciklirati celo generacijo pametnih telefonov hkrati. 

Ne spreglejte