Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
12.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

5

Natisni članek

Google digizgodbe Silicijeva dolina

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 12.01

6 let, 7 mesecev

Velik škandal v enem najbolj znanih podjetij na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

5

V zadnjih mesecih smo brali o kar nekaj primerih diskriminacije zaposlenih v Silicijevi dolini, tehnološki zibelki sveta. Najnovejši je morda tudi najbolj kontroverzen do zdaj, prihaja pa iz velikega Googla. Tam se je med zaposlenimi razširilo obsežno poročilo, v katerem eden od vplivnejših inženirjev navaja svoje razloge za to, da pri Googlu dela manj žensk kot moških. 

Ob zadnjem letošnjem štetju je bil med zaposlenimi pri Googlu delež moških 69-odstoten, žensk pa je bilo 31 odstotkov. Na delovnih mestih znotraj Googla, ki zahtevajo tehnično znanje, pa je bil delež moških medtem kar 80-odstoten. Vir: Google.  | Foto: Reuters Ob zadnjem letošnjem štetju je bil med zaposlenimi pri Googlu delež moških 69-odstoten, žensk pa je bilo 31 odstotkov. Na delovnih mestih znotraj Googla, ki zahtevajo tehnično znanje, pa je bil delež moških medtem kar 80-odstoten. Vir: Google.  Foto: Reuters

"Googlovo stremljenje k čim večji raznolikosti oziroma enakopravni udeležbi obeh spolov v delovnih procesih bo podjetju na daljši rok škodilo," je izvleček desetstranskega zapisa inženirja, ki med Googlovimi zaposlenimi v zadnjih dneh povzroča izbruhe ogorčenja.

Neimenovani inženir v svojem poročilu vztraja, da so glavni razlog za to, da je pri Googlu kljub programom, ki spodbujajo raznolikost, zaposlenih manj žensk kot moških, preprosto samo biološke razlike med spoloma.

"Ženske v računalništvu manj pogosto delajo zato, ker so nevrotične"

Osebnostne razlike po njegovem prepričanju močno vplivajo na osebnost obeh spolov. Ženske imajo bolj razvit čut za estetiko in medčloveške odnose, obenem pa so bolj nevrotične, v poročilu piše Googlov zaposleni.

Googlov inženir manjšo primernost žensk za delo v tehnološki sferi na položajih, ki prinašajo odgovornost in stres, pojasnjuje tudi z argumenti, da se manj uspešno pogajajo za plače, manj pogosto povzdignejo glas in so slabše vodje skupin ali oddelkov. | Foto: Reuters Googlov inženir manjšo primernost žensk za delo v tehnološki sferi na položajih, ki prinašajo odgovornost in stres, pojasnjuje tudi z argumenti, da se manj uspešno pogajajo za plače, manj pogosto povzdignejo glas in so slabše vodje skupin ali oddelkov. Foto: Reuters

Moški imajo po drugi strani radi neosebno sistemizacijo, ki jo zahteva programiranje, in stremijo k doseganju višjega družbenega statusa s sprejemanjem težjih in odgovornejših delovnih mest, ki so sicer stresna, a ponujajo boljše plačilo, trdi Googlov inženir. Ta, tako trdijo njegovi sodelavci, ni psiholog, temveč računalničar. 

Kontroverzno poročilo neimenovanega Googlovega inženirja, ki po pričevanju sodelavcev spada med vplivnejše zaposlene, je prvi v celoti objavil medij Gizmodo.

Ne le ženske, težavne so tudi rasne manjšine, trdi inženir

Inženir v nadaljevanju trdi, da Googlovim poslom v prihodnosti ne bo škodilo le prizadevanje za večjo vključenost žensk, temveč tudi rasnih manjšin. V poročilu kritizira posebne Googlove programe in mentorstva, ki so namenjeni samo pripadnikom določenih etičnih skupnosti. S tem podjetje diskriminira druge zaposlene, meni avtor kontroverznega poročila.

Večina zaposlenih, ki danes delajo pri Googlu, je še vedno belcev (56 odstotkov). Zaposleni z azijskimi koreninami predstavljajo 35 odstotkov Googlove delovne sile. Med rasnimi manjšinami so pri Googlu najslabše zastopani črnci, saj jih je samo dva odstotka.  | Foto: Google Večina zaposlenih, ki danes delajo pri Googlu, je še vedno belcev (56 odstotkov). Zaposleni z azijskimi koreninami predstavljajo 35 odstotkov Googlove delovne sile. Med rasnimi manjšinami so pri Googlu najslabše zastopani črnci, saj jih je samo dva odstotka. Foto: Google

V ozadju je politika

Kot rešitev Googlov inženir predlaga odprt dialog o resničnih vzrokih za manko raznolikosti med Googlovimi zaposlenimi (kjer še vedno prevladujejo beli moški) - "konkretne", se pravi biološke razlike, je že navedel -, in prenehanje obsojanja tistih zaposlenih, ki se, kar zadeva politično usmerjenost, nagibajo v desno.

Pri Googlu po njegovem mnenju namreč prevladuje preveč liberalna levica, ki stremi k pretirani politični korektnosti in empatiji do v podjetju manj zastopanih manjšin, premalo pa se ukvarja z resničnimi izzivi, na primer poslovanjem podjetja. 

Tudi prvi mož Googla Sundar Pichai ima indijske korenine. Kliknite na fotografijo za zgodbo o tem zelo vplivnem direktorju, ki ga zunaj tehnološke sfere ne pozna skoraj nihče.  | Foto: Reuters Tudi prvi mož Googla Sundar Pichai ima indijske korenine. Kliknite na fotografijo za zgodbo o tem zelo vplivnem direktorju, ki ga zunaj tehnološke sfere ne pozna skoraj nihče. Foto: Reuters

Google: To je mnenje posameznika in vsekakor ne podjetja

Z argumenti o bioloških razlikah podprta objava Googlovega inženirja je med drugimi zaposlenimi sprožila val besa in ogorčenosti. "Prvič po petih letih razmišljam, da bi dala odpoved," je na Twitterju zapisala ena od Googlovih zaposlenih.

Nekateri trdijo tudi, da je poročilo ogledalo razvijajoče se kulture v Googlovi kadrovski hierarhiji in ne zgolj mnenje enega posameznika, kar pa vodstvo Googla zanika. 

"Raznolikost in vključenost vseh zaposlenih spadata med temeljne vrednote Googla in sta kritičnega pomena za uspešnost podjetja. Gre za sistem, ki ga bomo izpopolnjevali in nanj prisegali še naprej," je v internem sporočilu vse Googlove zaposlene pomirila Danielle Brown, vodja Googlovih programov za raznovrstnost in vključevanje manjšin.

Razkorak med ženskim in moškim spolom je pri Googlu še posebej velik, če pogledamo vodilne položaje v podjetju. Zaseda jih namreč kar 75 odstotkov moških in samo 25 odstotkov žensk. | Foto: Reuters Razkorak med ženskim in moškim spolom je pri Googlu še posebej velik, če pogledamo vodilne položaje v podjetju. Zaseda jih namreč kar 75 odstotkov moških in samo 25 odstotkov žensk. Foto: Reuters

Ari Balogh, eden Googlovih vodilnih inženirjev, je v svojem sporočilu zaposlenim medtem zapisal, da gre za mnenje posameznika in ne podjetja, še posebej pa so ga šokirali argumenti, s katerimi je avtor spornega poročila opisal razlike med spoloma. "Šlo je za navadne stereotipe," je prepričan Balogh. 

Za zdaj še ni znano, ali bo Googlov inženir, ki je napisal poročilo o diskriminaciji, obdržal službo. 

Ne spreglejte