Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
21. 2. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

5

Natisni članek

Uber Travis Kalanick pametni telefon aplikacija

Torek, 21. 2. 2017, 4.05

6 let, 6 mesecev

"Prvi teden v službi me je šef vprašal, ali bi spala z njim"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

5

Spolno nadlegovanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nekdanja uslužbenka podjetja Uber, ki razvija istoimensko mobilno aplikacijo za iskanje prevozov, je v zapisu na spletnem blogu svoje nadrejene obtožila spolnega nadlegovanja. Susan J. Fowler trdi tudi, da so v podjetju Uber odkrito diskriminatorni do žensk. Direktor Travis Kalanick je napovedal preiskavo in obljubil, da bo takoj odpustil vsakogar, ki misli, da je takšno vedenje sprejemljivo. 

Susan J. Fowler, ki danes dela za plačilno podjetje Stripe, je v zapisu z naslovom Spomin na zelo, zelo čudno leto pri Uberju med drugim napisala tole.

- V službi še ni bila en teden, pa ji je njen nadrejeni že poslal elektronsko sporočilo z vprašanjem, ali bi privolila v seks z njim. Podobno sporočilo je poslal tudi njenim sodelavkam. Šef je vprašanje argumentiral s pojasnilom, da sta z dekletom v odprtem razmerju. Ona ni imela težav pri iskanju spolnih partnerjev, on pa.

- Ko je šefa zaradi nadlegovanja prijavila kadrovski službi, so ji odvrnili, da je mož, ki ga je prijavila, zelo dober delavec. To naj bi bil tudi njegov prvi tovrsten prestopek, zato so se skupaj z višjim menedžmentom odločili, da ga ne bodo kaznovali. Susan pravi, da je to izmišljotina, saj elektronsko sporočilo zagotovo ni bilo njegovo prvo takšno dejanje.

Kot je razvidno iz ocen in podatkov na ameriškem zaposlitvenem portalu Glassdoor, je Uber eno od podjetij, v katerem si ljudje izjemno želijo delati. Tisti, ki jim je to že uspelo, pa dela za Uber večinoma kar ne morejo prehvaliti. | Foto: Reuters Kot je razvidno iz ocen in podatkov na ameriškem zaposlitvenem portalu Glassdoor, je Uber eno od podjetij, v katerem si ljudje izjemno želijo delati. Tisti, ki jim je to že uspelo, pa dela za Uber večinoma kar ne morejo prehvaliti. Foto: Reuters

- Ko je izvedel, da ga je prijavila kadrovski službi, ji je nadrejeni zagrozil, da jo bo odpustil. Ko mu je odvrnila, da je takšna grožnja nezakonita, ji je pojasnil, da je on šef že zelo dolgo in ve, kaj je zakonito in kaj ne. To, da ji lahko grozi, da jo bo odpustil zaradi prijave njegovega vedenja, po njegovem mnenju ni bilo nezakonito.

- Uber je kupil usnjene jakne za 120 moških v oddelku, a nobene za šest žensk. Ko so vprašale, zakaj ne, so jim odvrnili, da so s tem dobile enakopravnost, ki si jo tako želijo. Jaken jim namreč niso kupili, ker bi bile predrage, njihove cene pa s tem neenakopravne cenam jaken za moške uslužbence. Samo bi morale poiskati jakne z enakim popustom, kot ga je Uber dobil za 120 moških jaken.

Direktor Uberja Travis Kalanick se je na obtožbe Susan J. Fowler odzval samo nekaj ur po tem, ko je njen zapis začel krožiti po spletu, predvsem po družbenih omrežjih.

Njene navedbe je označil za "nagnusne" in "v nasprotju z vsem, v kar verjamemo pri Uberju. Vsak, ki se bo tako vedel oziroma mislil, da je takšno vedenje sprejemljivo, bo odpuščen", je Kalanick zapisal na Twitterju.

Direktor Uberja Travis Kalanick pravi, da o domnevni diskriminaciji žensk v podjetju ni vedel nič.  | Foto: Reuters Direktor Uberja Travis Kalanick pravi, da o domnevni diskriminaciji žensk v podjetju ni vedel nič. Foto: Reuters

Kalanick je napovedal tudi obširno preiskavo. "Šefinji naše kadrovske službe Liane (Liane Hornsey, op. p.) sem naročil takojšnjo preiskavo navedb."

Susan J. Fowler je medtem med drugimi javno že podprl Chris Messina, ki je včasih za Uber delal kot glavni razvijalec programske opreme, poznamo pa ga tudi kot izumitelja tako imenovanega hashtaga (heštega ali #).

Messina je na Twitterju v odzivu na objavo Fowlerjeve zapisal: "To je nesprejemljivo, grozljivo. Moje izkušnje z Uberjevo kadrovsko službo so bile podobno zanič, v primeru Susan pa gre v resnici za kaznivo dejanje."

Ne spreglejte