Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2011,
11.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

konferenca

Ponedeljek, 14. 11. 2011, 11.25

8 let, 1 mesec

V Ljubljani mednarodna konferenca o razvoju interneta stvari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Ljubljani poteka mednarodna konferenca o razvoju interneta stvari, na kateri strokovnjaki govorijo o uporabi interneta pri vsakdanjih tehnologijah.

Med slednja spadajo pametne mobilne naprave, gospodinjski aparati in avtomobili. Z internetom je sedaj povezanih približno devet milijard "pametnih naprav", leta 2020 pa naj bi jih bilo že 24 milijard.

"Treba je začeti razmišljati v drugačnih okvirih" Konferenca z naslovom Living bits and things 2011, ki jo v okviru Kompetenčnega centra Opcomm organizira Tehnološka mreža ICT, je namenjena predvsem razpravi o priložnostnih in nevarnostih, ki jih prinaša internet stvari v poslovnih, tehnoloških in socioloških vidikih.

Predsednik Sveta za Internet stvari Evropske komisije Rob van Kranenburg je na uvodnem delu konference poudaril, da si večina ljudi pod izrazom internet še vedno predstavlja zgolj svoj iskalnik na računalniku in se ne zavedajo, kakšne so možnosti uporabe interneta v sodobnih tehnologijah. "Približno 18 let po razvoju prvega spletnega iskalnika je o internetu treba začeti razmišljati tudi v drugačnih okvirih," je poudaril.

V Evropi so investicije upadle Dodal je, da podjetja predvsem na Kitajskem veliko vlagajo v razvoj interneta stvari, medtem ko se investicije v Evropi upadle zaradi gospodarske krize. Poudaril je, da bodo tudi podjetja morala spremeniti svoje mišljenje in več sredstev tudi v kriznih časih nameniti razvoju tehnologij.

"Spremenil se bo koncept interneta" Raziskovalec na norveškem raziskovalnem centru SINTEF Ovidiu Vermesan je dejal, da se možnosti internetnega povezovanja naprav strmo povečujejo, zato se bo v prihodnosti spremenil tudi sam koncept interneta. Zaradi tega se bodo po njegovih besedah podjetja morala soočiti z novimi izzivi, ki vključujejo predvsem vprašanje varnosti uporabnikov ter razvoja tehnologije, ki bo omogočala shranjevanje vse večje količine podatkov.

Vermesan je dejal, da prihodnost razvoja naprav in tehnologije stremi k vedno večji povezanosti med napravami, kar bo spremenilo tudi načine komunikacije, saj bodo naprave v vedno večji meri "povezane vedno in povsod". Ker naj bi ljudje do leta 2020 uporabljali že 24 milijard "pametnih naprav", povezanih z internetom, je po mnenju Vermesana nujno, da ljudje spremenijo svoj odnos in mišljenje o internetnih tehnologijah.

V nadaljevanju današnje konference se bodo udeleženci lahko udeležili različnih predavanj v treh sklopih, ob 16.30 pa bo sledila sklepna okrogla miza na temo interneta stvari.

Ne spreglejte