Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hekerji varanje škandal računalniška varnost zasebnost Kanada

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 12.05

8 let

Ustanovitelj spletne storitve za nezvestobo Ashley Madison odstopil

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji športni pravnik Noel Biderman, ki je leta 2001 ustanovil Ashley Madison, je že zapustil družbo Avid Life Media, ki je lastnik te spletne storitve.

Biderman, ki je bil tudi glavni izvršni direktor Ashley Madisona, je svoj odhod pojasnil kot "dejanje v najboljšem interesu podjetja". Njegova vodstvena pooblastila je že prevzela skupina višjih direktorjev, ki bodo njegovo funkcijo skupno opravljali do izvolitve novega glavnega izvršnega direktorja. Nadaljevali bodo poslovanje Spletno mesto Ashley Madison ni prispelo na naslovnice svetovnih medijev zaradi svoje dejavnosti, združevanja ljudi z namenom prešuštvovanja, temveč zato, ker so podatki o najmanj 33 milijonih njihovih uporabnikov prišli v javnost. Kljub temu pravijo, da bodo poslovanje nadaljevali, ob tem pa obljubljajo, da bodo okrepili svojo računalniško varnost in da bodo sodelovali z organi pregona pri odkrivanju in kaznovanju storilcev. Temu v prid govori tudi nagrada pol milijona kanadskih dolarjev (dobrih 340 tisoč evrov), ki jo družba Avid Life Media ponuja v lovu za te hekerje.

Podatke o uporabnikih storitve je ukradla hekerska skupina Impact Team, ki je ob tem ukradla še 200 tisoč elektronskih naslovov iz Bidermanovih osebnih zbirk podatkov. "Evropa je bolj tolerantna do teh storitev" Biderman je ob ustanovitvi spletnega mesta Ashley Madison dejal, da želi moškim in ženskam, ki iščejo zunajzakonske odnose, zagotoviti enake priložnosti, toda strokovnjaki računalniške varnosti, ki so pregledali javno objavljene ukradene podatke, ugotavljajo, da je med uporabniki veliko več moških kot žensk. Ime spletne storitve je Biderman izbral tako, da je vzel takrat najbolj priljubljeni imeni za novorojenke v ZDA.

Družba Avid Life Media je pred tem dogodkom napovedala začetek javne prodaje svojih delnic v Londonu s pričakovanji, da bodo tako zbrali do 180 milijonov evrov svežega kapitala. Zakaj najprej v Londonu? Zato ker so v Evropi do tovrstnih storitev bolj tolerantni, so takrat pojasnili v tej kanadski družbi. Ashley Madison ni njihova edina spletna storitev za "parčkanje", saj imajo v svoji lasti tudi spletna mesta Cougar Life, Established Men in The Big and the Beautiful.

Ne spreglejte