Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
9. 11. 2023,
19.52

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

Natisni članek

Varna raba interneta svetovni splet internet

Četrtek, 9. 11. 2023, 19.52

5 mesecev, 2 tedna

Ugasnila je legendarna, a "izjemno nevarna" spletna stran

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79
Spolne zlorabe otrok, strah, izsiljevanje | Na Omegle.com je bilo zgolj v letu 2022 podanih več kot pol milijona pritožb zaradi spolnih zlorab otrok. | Foto Shutterstock

Na Omegle.com je bilo zgolj v letu 2022 podanih več kot pol milijona pritožb zaradi spolnih zlorab otrok.

Foto: Shutterstock

Po več kot 14 letih je danes ugasnila spletna stran Omegle.com. Šlo je za morda najbolj znano spletno klepetalnico, ki je uporabnike naključno povezala z drugimi uporabniki, pogovori pa so lahko bili tudi povsem anonimni in niso zahtevali registracije uporabniškega računa. Portal Omegle je bil dolgo izjemno dobro obiskan in velja za enega od bolj prepoznavnih členov sodobne internetne kulture, bil pa je tudi tarča mnogih kritik in tožb zaradi nudenja varnega zavetja in platforme za iskanje žrtev predvsem storilcem spolnih zlorab otrok.

Spletno klepetalnico Omegle je marca 2009 iz svoje otroške sobe v hiši staršev zagnal takrat 18-letni Leif K-Brooks. Zaradi svojevrstnega pristopa k povezovanju klepeta željnih uporabnikov, te je Omegle namreč poparčkal s popolnimi tujci, je bila rast priljubljenosti portala meteorna.

Omegle, ki je zelo hitro dodal tudi možnost videoklicev med naključnimi uporabniki, je na vrhuncu priljubljenosti vsak mesec zabeležil več sto milijonov obiskov, videoposnetki interakcij med uporabniki, ki se niso poznali, pa so pogosto postali viralni na YouTubu ter družbenih omrežjih in zbrali na milijone ogledov:

Še zadnji mesec delovanja, oktobra 2023, je Omeglu kljub dolgotrajnemu upadanju števila obiskovalcev uspelo pritegniti več kot 11 milijonov različnih uporabnikov oziroma zbrati več kot 50 milijonov obiskov spletne strani, je razvidno na analitičnem portalu Similarweb. 

"Res ne vem, kaj sem pričakoval, ko sem ustanovil Omegle. Zakaj bi kogarkoli zanimala spletna stran, ki jo je 18-letnik brez kakršnegakoli oglaševalskega proračuna naredil v svoji sobi v hiši svojih staršev v Vermontu? A je kljub temu tako rekoč takoj po zagonu postala izredno priljubljena, rasla je organsko in kmalu dosegla milijone uporabnikov dnevno. Verjamem, da je pomembno vlogo pri tem igrala osnovna človeška potreba po spoznavanju novih ljudi, Omegle pa je bil eden najboljših načinov za zadovoljitev te potrebe," je v sporočilu obiskovalcem na zdaj nedelujoči spletni strani omegle.com zapisal ustanovitelj Leif K-Brooks.

Ustanovitelj se te igre ne gre več

Omegle je bil skoraj v desetletju in pol obstoja tarča mnogih upravičenih kritik, da zaradi zagotavljanja anonimnosti in odsotnosti pogoja registracije uporabniškega računa za uporabo storitve ustvarja idealno okolje za razrast spolnih zlorab otrok, diskriminacije in drugih nezakonitih dejavnosti.

Sporočilo, ki danes pričaka obiskovalce spletne strani Omegle. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Sporočilo, ki danes pričaka obiskovalce spletne strani Omegle. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Prav v času, ko je ustanovitelj Leif K-Brooks ugasnil spletno stran, se ta spopada s tožbo, katere vložiteljica od portala Omegle zahteva odškodnino v višini kar 22 milijonov ameriških dolarjev, ker je leta 2014 na spletni strani še kot mladoletna oseba postala žrtev spolne zlorabe in izkoriščanja. To je bil sicer le eden od številnih primerov poskusov ali pa dejanskih spolnih zlorab mladoletnih uporabnikov na portalu.

Na Omegle.com je bilo namreč zgolj v letu 2022 podanih več kot pol milijona pritožb zaradi spolnih zlorab otrok. Michael Salter, profesor kriminologije in strokovnjak za spolne zlorabe otrok na univerzi Novi Južni Wales v avstralskem Sydneyju je Omegle označil za "izjemno nevarno" spletno stran:

Da za problematiko ni imel prave rešitve, je v dolgem zapisu, ki je vse, kar je ostalo na spletni strani Omegle, med vrsticami priznal tudi njen ustanovitelj, a hkrati javnost tudi obtožil, da ga je ves časa napadala, čeprav si je nenehno prizadeval izboljšati storitev, številni napadi nanj pa tudi naj ne bi bili konstruktivni.

"Čeprav si želim, da bi bile okoliščine drugačne, sta bila stres in cena zaradi boja – skupaj z že obstoječim bojem, ceno upravljanja spletne strani Omegle in prizadevanjem za preprečevanje njenih zlorab – preprosto prevelika. Držanje spletne strani pri življenju ni več vzdržno niti s finančnega niti z duševnega vidika. Če sem iskren, nočem umreti v svojih tridesetih zaradi zastoja srca," je zapisal Leif K-Brooks.

Slogan klepetalnice Omegle je bil: "Govori s tujci!" | Foto: Shutterstock Slogan klepetalnice Omegle je bil: "Govori s tujci!" Foto: Shutterstock

Dodal je: "Bitka za Omegle je bila izgubljena, bitka za internet pa se nadaljuje. Tako rekoč vsaka spletna komunikacijska storitev je bila tarča enakih napadov kot Omegle. Nekatere so veliko večje, toda vsaka od njih ima nekje točko preloma. Skrbi me, da bo, če se nekaj konkretno ne spremeni, internet, v katerega sem se zaljubil, prenehal obstajati."

Ustanovitelj portala Omegle v svojem zapisu sicer ni naslovil številnih obtožb glede zagotavljanja platforme storilcem spolnih zlorab otrok.

 

Ne spreglejte