Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
10. 8. 2020,
19.41

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Kitajska ZDA trgovinska vojna sankcije Tencent WeChat ByteDance TikTok

Ponedeljek, 10. 8. 2020, 19.41

3 leta, 8 mesecev

Grožnja nacionalni varnosti ali zaželena nevesta?

Tudi Twitter si ogleduje TikTok

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
TikTok | Pojavil se je še en potencialni snubec za ameriško poslovanje platforme za deljenje videoprispevkov TikTok. | Foto Reuters

Pojavil se je še en potencialni snubec za ameriško poslovanje platforme za deljenje videoprispevkov TikTok.

Foto: Reuters

Le nekaj dni za tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal prepoved sodelovanja ameriških podjetij z omrežjem TikTok, se je poleg Microsofta pojavil še en potencialni kupec TikTokovoga poslovanja v ZDA.

TikTok je po ocenah ameriškega predsednika (še eno) kitajsko podjetje, ki za Združene države Amerike predstavlja varnostno grožnjo, zato je s predsedniškim odlokom ameriškim podjetjem prepovedal poslovanje s kitajskim podjetjem ByteDance, lastnikom platforme TikTok.

Odlok začne veljati 15. septembra, razen če poslovanje te platforme za deljenje (predvsem kratkih) videoprispevkov v ZDA prevzame neko ameriško podjetje – kot najresnejšega kandidata so do zdaj omenjali samo Microsoft.

Donald Trump
Novice Trump izdal ukaz za prepoved TikToka in Wechata

Zdaj pa so medijem prišla v roke poročila, ki omenjajo, da je k podjetju ByteDance s podobnimi nameni pristopil tudi Twitter.

Microsoft je veliko bogatejši

Viri, na katere se sklicuje ameriški finančni časnik The Wall Street, dvomijo, da si Twitter lahko privošči ta nakup, ker je ocenjena vrednost TikTokovega ameriškega poslovanja več deset milijard evrov. Ravno tako je povsem negotovo, ali je tak posel mogoče skleniti pred začetkom izvajanja prepovedi, a je za Twitter olajševalna okoliščina, da bodo njegovo namere regulatorjem manj zanimive kot Microsoftove.

Twitterjevo tržno kapitalizacijo namreč ocenjujejo na 29 milijard ameriških dolarjev (slabih 25 milijard evrov), Microsoftovo pa kar na 1,6 bilijona ameriških dolarjev (nekaj manj kot 1,4 bilijona evrov) oziroma dobrih 55-krat več.

Donald Trump
Novice Trump: Prodaja TikToka v šestih tednih, sicer bo prepovedan

ZDA: TikTok je grožnja nacionalni varnosti

Ameriški predsednik prepoved TikToku upravičuje z navedbami, da ima kitajska komunistična vlada dostop do uporabniških informacij, zaradi česar je TikTok grožnja nacionalni varnosti, kar skrbniki platforme TikTok vztrajno zavračajo. Zanje je odločitev predsednika Trumpa šokantna poteza, zaradi katere razmišljajo o mogočih pravnih postopkih.

Washington še vztraja, da TikTok cenzurira svobodo govora in da na svojem domačem trgu razširja dezinformacije, kar podjetje ByteDance prav tako zavrača.

TikTok vsekakor ni edini na ameriškem črnem seznamu

Toda TikTok ni edini na črnem seznamu ameriške administracije, saj je podobna prepoved doletela tudi kitajsko podjetje Tencent, upravitelja aplikacije za hipno sporočanje WeChat, ki ima več kot milijardo uporabnikov po vsem svetu, največ na Kitajskem.

5G, MWC 2019
Novice Kaj prinaša (in odnaša) skupna slovenska in ameriška izjava o varnosti omrežij 5G?

Vse to je le del obsežnega politično-gospodarskega zaostrovanja med Washingtonom in Pekingom, v katerem ima eno od glavnih vlog, gotovo proti svoji volji, kitajsko visokotehnološko podjetje Huawei.

Twitterjevih namer do zdaj še ni uradno komentiral nihče od vpletenih, medtem pa je že prejšnji teden ameriški podpredsednik Donald Trump dejal, da bo podprl Microsoftova prizadevanja, če bo ameriška vlada dobila "znaten del" izkupička.

Ne spreglejte