Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pranje denarja

Sreda, 29. 5. 2013, 11.30

8 let

Stran z digitalno valuto le velik sistem za pranje denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriška vlada je ukinila spletno stran z digitalno valuto Liberty Reserve in priprla njene lastnike. Obtožila jih je namreč, da upravljajo najobsežnejši sistem za pranje denarja v zgodovini.

Oblasti v ZDA so zasegle spletno stran Liberty Reserve s sedežem v Kostariki, saj so stran in njene administratorje obtožile pranja denarja ter nedovoljenega upravljanja storitve za prenos denarja brez vednosti davčnih oblasti v ZDA in še 17 državah. Zvezni tožilec Preer Bharara je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil, da je bil Liberty Reserve zasnovan kot "nezakonita poslovna dejavnost, ki pomaga kriminalcem pri transakcijah in pranju prihodkov iz njihovih dejavnosti". "Sam obstoj strani je temeljil na kriminalnem poslovnem modelu," je poudaril. Lažni profili in težko sledljive transakcije Leta 2006 ustanovljeni Liberty Reserve je bil spletni portal, prek katerega je bilo mogoče anonimno opravljati finančne transakcije. Uporabniki so lahko plačevali za dobrine in storitve z digitalno valuto LR, prek katere ni bilo mogoče izslediti potrošnika. Za odprtje računa je bilo namreč treba navesti le ime, naslov elektronskega predala in datum rojstva. Administratorji podatkov niso preverjali, zato je bilo mogoče ustvariti lažne profile. V zameno je stran zaračunala en odstotek vrednosti vsake transakcije, za dodatnih 75 centov pa je celo skrila številko uporabnikovega računa. Spletno stran je od leta 2006 okoli milijon obiskovalcev uporabilo za 55 milijonov nezakonitih transakcij. Preiskovalci trdijo, da naj bi lastniki na ta način oprali več kot šest milijard dolarjev (4,67 milijarde evrov), Liberty Reserve pa je v nekaj letih postal mednarodna finančna oaza za kraje identitete, prevare s kreditnimi karticami, spletne napade in prevare, otroško pornografijo ter trgovino z drogami. "Liberty Reserve je bil kot PayPal za kriminalce," je za časnik New York Times povedal neki ameriški davčni uradnik. "V resnici je šlo za bančni sistem v senci, ki je prikril različne vrste kriminalnih dejavnosti, ki bi jih drugače oblasti hitro odkrile."

Navidezna podjetja v tujini Ustanovitelj Liberty Reserva Arthur Budovsky, ki so ga v petek prijeli v Španiji, je sicer pred leti upravljal podobno stran, GoldAge, a so mu jo zaradi podobnih obtožb leta 2006 zaplenili. Zbežal je v Kostariko, kjer se je odrekel ameriškemu državljanstvu in ustanovil Liberty Reserve. Ko je leta 2011 izvedel za preiskavo, je oblastem zatrdil, da je dejavnosti v Kostariki ustavil. V resnici je podjetje poslovalo naprej, sredstva pa so se pretakala prek številnih navideznih družb v tujini.

Tokratna obtožnica bi lahko povzročila velike pretrese na področju spletnega kriminala, saj je bila vložena le nekaj dni zatem, ko so ameriške oblasti zaplenile sredstva spletne strani Mt. Gox, prek katere sta potekali skoraj dve tretjini vseh menjav med državnimi valutami in digitalno valuto bitcoin. Po mnenju ameriških preiskovalcev naj bi šlo tudi v primeru te strani za nezakonito dejavnost za prenos denarja, saj je lastniki v ZDA niso prijavili.

Ne spreglejte