Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 12. 2014,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

internet Severna Koreja

Torek, 23. 12. 2014, 8.20

8 let

So Američani zrušili severnokorejski dostop do interneta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Odgovorili bomo sorazmerno ter v prostoru, času in načinu, ki ga bomo izbrali sami." Tako je na nedavni tiskovni konferenci predsednik Obama napovedal povračilne ukrepe ZDA za vdor v Sony Pictures.

Po poročanju različnih svetovnih medijev, med njimi tudi Bloomberg, New York Times in Wall Street Journal, je Severna Koreja včeraj za dobrih 10 ur ostala brez dostopa do interneta. Po poročanju medijske hiše Bloomberg naj bi šlo za relativno preprost napad DOS (Denial Of Service), ki deluje tako, da strežnike hkrati preplavi z ogromno količino podatkov, ti pa se zaradi nezmožnosti ustreznega odziva “sesujejo”. Preprost, a učinkovit način, a tudi zelo priljubljen in razširjen med spletnimi nepridipravi - ter hkrati noben dokaz, da naj bi šlo za povračilni korak ZDA.

Maščevanje bi bilo v skladu z napovedmi Obame Wall Street Journal ugiba, da je to le ena od možnosti, povezanih z napadom. Navaja namreč, da je mogoče tudi, da je Severna Koreja internetni dostop onemogočila sama, predvsem zaradi cenzure, saj naj bi s tem ljudem (tistim, ki dostop do interneta imajo) onemogočala spremljanje sage o vdoru v Sony. Kot drugo možnost vidijo poseg Kitajske (kot posledica pritiska ZDA), ki prek svojega ponudnika Unicom Severni Koreji pravzaprav omogoča internetni dostop.

Maščevanje ZDA bi bilo v skladu z napovedmi Obame ter njegovo zunanjo politiko, da se s teroristi ne pogajajo. Prav zaradi Sonyjeve uklonitve terorističnim grožnjam se je predsednik v svojem zaključnem letnem govoru prejšnji petek na poteze studia odzval tako kritično in ostro.

Po navedbah spletnega medija Quartz naj bi večina strokovnega mnenja v ZDA soglašala s tezo, da so se Američani maščevali za vdor v Sony Pictures, ki še vedno - na dnevni bazi - servira nove posledice. Naj spomnimo, da je do zdaj v splet “ušla” kopica osebnih informacij, Sony Pictures pa je prejšnji teden tudi odpovedal predvajanje spornega filma The Interview v kinematografih. Po navedbah časnika Wall Street Journal naj bi zdaj pri tem studiu razmišljali, kako film vseeno spraviti do gledalcev, a do končnega odgovora še niso prišli.

Ne spreglejte