Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
9. 8. 2017,
13.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Natisni članek

koalicija optična omrežja FTTH raziskava Slovenija internet širokopasovni dostop

Sreda, 9. 8. 2017, 13.44

6 let, 7 mesecev

Hitrosti širokopasovnega dostopa v gospodinjstvih

Slovenija ni Švica (ali Latvija), a vendarle prehiteva Monako, Avstrijo, Francijo …

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Ethernet, internetni kabel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Med 40 (večinoma razvitimi evropskimi) državami se je Slovenija po povprečni hitrosti internetnega dostopa v gospodinjstvih uvrstila na 25. mesto. Razvrstitev držav (presenetljivo) marsikje ne sledi stopnjam njihove razvitosti.

Najvišjo uvrstitev v raziskavi, ki jo redno opravlja britansko svetovalno podjetje Cable.co.uk, je potrdil Singapur, kjer je povprečna hitrost dostopa v internet čez 55 megabitov v sekundi. Sledi mu Švedska, kjer je povprečna hitrost dostopa v internet presegla 40 megabitov v sekundi.

Zagotovo je majhnemu Singapurju lažje doseči visoko pokritost po vsej državi kot zelo neenakomerno poseljeni Švedski, a to ne zmanjšuje uspeha, ki ga ta azijska država redno dosega.

Podjetje Cable.co.uk med drugim preučuje trg širokopasovnega dostopa in primerja ponudbe raznih ponudnikov širokopasovnega dostopa. Podatke o hitrostih dostopa črpajo predvsem iz javno dostopnih podatkov, so pojasnili.

Niti Nemčija nam ni pobegnila daleč

Za Slovenijo so izmerili povprečno hitrost 18,37 megabita v sekundi, kar je po njihovih meritvah in metodi bistveno manj kot v baltskih državah ali celo na Madžarskem, v Romuniji ali na Slovaškem.

Lahko pa se potolažimo, da nas je Nemčija prehitela le za malenkost in da nam po teh meritvah in metodi v hrbet med drugimi gledajo Monako, Luksemburg, Avstrija, Irska, Francija …

Povprečna hitrost širokopasovnega dostopa v gospodinjstvih | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik

Največji preboj ustvarja "optika"

Med najvišje uvrščenimi državami so praviloma tiste, kjer je visok delež omrežij FTTH (Fiber to the home), čemur mi pogovorno rečemo optika. Marsikje namreč optika pokriva le magistralne povezave, medtem ko zadnji odsek do domov še vedno poteka po bistveno počasnejšem bakru. Pri omrežjih FTTH pa optična vlakna pridejo vse do usmerjevalnika v gospodinjstvu (ali delovnem mestu).

Tako je v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske po podatkih Cable.co.uk delež omrežij FTTH v britanskih gospodinjstvih komaj dva odstotka, medtem ko ta vrednost v visoko uvrščenih državah, kot sta Švedska in Latvija, presega 40 odstotkov.

Ne spreglejte