Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2014,
15.15

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Facebook depresija

Četrtek, 14. 8. 2014, 15.15

8 let, 3 mesece

Se vas loteva facebook depresija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ste tudi vi nesrečni, ko odprete Facebook in ugotovite, da se vsem drugim v življenju neprestano nekaj dogaja, medtem ko vaše življenje ni nič posebnega?

Če bi zdajle odprli svoj profil na Facebooku (če ga seveda imate), bi verjetno na časovnici naleteli na številne objave in fotografije svojih tako imenovanih prijateljev, ki poležavajo na plaži in uživajo na soncu, so na potepu po severu Evrope, morda nekje v hribih, se rekreirajo ali pa zabavajo v družbi prijateljev.

Niste dolgočasni, samo facebook depresijo imate Prav verjetno se spopadate z mislijo, kako se vsem nekaj dogaja, kako pestro življenje imajo in kako nasmejani, veseli in zadovoljni so, medtem ko se vam ne dogaja prav nič posebnega. Brez skrbi, loteva se vas samo facebook depresija.

Že več socioloških raziskav je namreč pokazalo, da je uporaba interneta, predvsem socialnih omrežij s Facebookom na čelu, bistveno vplivala na splošno počutje ljudi. Bolj ko so ljudje povezani in več časa ko preživijo na socialnih omrežjih, bolj osamljeni, žalostni in nesrečni postajajo.

Sedemnajst minut na dan za 130 prijateljev Hkrati se je s Facebookom razširila narcisoidnost, z njo pa kultura tako imenovanih selfiejev. Uporabniki socialnih omrežij so postali obsedeni z objavami svojih fotografij, na katerih so videti popolno, ter objavljanjem podatkov o tem, kako so, kje so, kaj delajo in kako se imajo. In da, običajno je vse to zavidanja vredno.

Že več psihologov je tako opozorilo, da se s socialnimi omrežji krepi ljubosumje, na drugi strani pa obsedenost, da ničesar ne smemo zamuditi. Ni zanemarljiv podatek, da povprečni uporabnik Facebooku posveti 17 minut svojega časa na dan, v tem času pregleduje, kako lepo se ima njegovih (v povprečju) 130 virtualnih prijateljev, ob tem pa pozna le pozitivno plat njihovih življenj.

In koliko časa dnevno posvetimo pravim prijateljem? Zagotovo jih ni 130 ali celo več, pa vseeno nimamo vsak dan tistih 17 minut, da bi z njimi posedeli ob kavi in pokramljali o tem, kako so in kakšne težave imajo.

Ne spreglejte