Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
10. 6. 2016,
10.59

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Project Tango Lenovo phab2PRO nadgrajena resničnost Augmented Reality Google pametni telefon Qualcomm

Petek, 10. 6. 2016, 10.59

7 let, 10 mesecev

Prvi pametni telefon z nadgrajeno resničnostjo prihaja septembra

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Lenovo je predstavil phab2PRO, prvo pametno mobilno napravo, ki podpira Project Tango za igre in aplikacije z nadgrajeno resničnostjo (Augmented Reality).

Phab2PRO je prvi pametni mobilni telefon, ki je nastal kot plod sodelovanja Lenova in Googla v projektu Tango. Na telefonu je vrsta senzorjev za sledenje gibanja, zaznavanje globine in učenja okolice, ki v povezavi z Googlovo programsko opremo na tem telefonu proizvajalca Lenovo omogoča prepoznavanje in opredeljevanje okolice. V eni sekundi opravi okrog 250 tisoč meritev, zatrjujejo proizvajalci.

Navigacija tudi v zaprtih prostorih

Z ustreznimi aplikacijami za nadgrajeno resničnost (Augmented Reality) je tako med drugim mogoče veliko lažje načrtovati prostorsko ureditev v stanovanjih in hišah ter izvajati razne prostorske simulacije ali izboljšati učni proces z novimi dimenzijami predstavitev, ki združujejo realni in navidezni svet. Aplikacija GuidiGO tako na primer ponuja povsem nove možnosti obiskovanja muzejev, saj tehnologija Tango omogoča navigacijo v (ustrezno pripravljenih) notranjih prostorih.

Združevanje resničnega in navideznega je seveda mogoče uporabiti tudi v svetu iger in zabave, kjer bodo razvijalci prav tako še okrepili nabor aplikacij, pri katerih je interakcija uporabnika z okolico dvignjena na višjo raven.

Obljubljajo, da celo ob pogosti rabi ne bo zahteval vtičnice že sredi istega dneva

Lenovov pametni telefon s tehnologijo Tango poganja mobilni procesor Qualcomm Snapdragon 652, za dovolj energije pa skrbi akumulator s kapaciteto štiri tisoč miliamperskih ur, ki naj ne bi omagal pred koncem dneva celo ob intenzivnejši uporabi naprave.

Tudi preostala dva telefona iz družine phab2, vsi bodo na prodajne police prišli predvidoma septembra, imata zvok s podporo tehnologijama Dolby Audio Capture 5.1 in Dolby Atmos. Ločljivost tipala na fotoaparatu oziroma kameri na napravi phab2PRO omogoča snemanje videa z ločljivostjo 4K, slikovni procesor pa je enak kot v fotoaparatih Leica camera. Diagonala zaslona novega phableta meri 6,4 palca (16,3 centimetra), ponaša se tudi s štirimi gigabajti notranjega pomnilnika.

Priporočena maloprodajna cena telefona phab2PRO na evropskih trgih bo 499 evrov. Bistveno cenejša bosta preostala dva novinca iz družine phab2, ki pa ne ponujata vseh dobrot modela PRO: phab2 bo v redni prodaji stal 199 evrov, model PLUS pa sto evrov več.

Ne spreglejte