Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
17.50

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Apple davki zaslišanje

Torek, 21. 5. 2013, 17.50

4 leta, 9 mesecev

Prvi mož Appla: Plačujemo davke in ne uporabljamo trikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Direktor Appla Tim Cook je pred ameriškim senatom pojasnjeval obtožbe, da se njegovo podjetje izogiba plačilu davka v višini več milijard dolarjev.

Senat namreč Applu očita, da s prenosom dobička na tuje, predvsem v irske podružnice, plačuje zelo malo oziroma nič davka. In čeprav ne gre za nezakonito dejanje, so senatorji opozorili, da bi morali davki od dobička, ki ga že desetletja Apple ustvarja v ZDA, tam tudi ostati. Vodilni v podjetju so sicer na zaslišanju zatrdili, da ne uporabljajo davčnih trikov in da obstoj tujih podružnic ne pomeni, da Apple v ZDA ne plačuje davka. V fiskalnem letu 2013 naj bi ta tako znašal sedem milijard dolarjev (5,4 milijarde evrov), so bili jasni Cook in njegovi ožji sodelavci. Irska: Nismo krivi, da Apple plačuje nizke davke Irska ni odgovorna za to, da Apple plačuje nizke davke, in s podjetjem nima sklenjenega nobenega posebnega dogovora, pa je sporočila irska vlada. S tem se je odzvala na obtožbe v zvezi z nizkim davkom na dobičke Applovih irskih podružnic. Irska, ki že od šestdesetih let prejšnjega stoletja z nizkimi davki na dobiček privablja tuja (predvsem ameriška) podjetja, zagotavlja, da je njen davčni sistem pregleden in da so za morebitne nizke davke, ki jih plačuje Apple, krive druge države. "Ta vprašanja izvirajo iz davčnih sistemov v drugih državah, zato naj zanje poskrbijo one," je za irsko televizijo RTE povedal namestnik predsednika vlade Eamon Gilmore. Leta 2012 na dobiček v tujini plačal le 1,9 odstotka davka Ameriški senat je sicer pred zaslišanjem izdal poročilo, kjer navaja, da tri Applove podružnice ne plačujejo davka niti na Irskem, kjer imajo uradni sedež, niti v ZDA, od koder jih upravljajo. Med njimi je tudi holding, ki združuje Applove trgovine po Evropi in ni plačal davka na prihodek že pet let.

Notranja organizacija je Applu tako omogočila, da je leta 2012 na dobiček v tujini, ki je znašal več kot 39 milijard dolarjev (30 milijard evrov), plačal zgolj 1,9-odstotni davek. Davčna stopnja v državah članicah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), Applovih največjih tujih trgih, sicer povprečno znaša 24 odstotkov.

Tehnološki velikani iščejo zavetje v tujini "Irska je davčni raj za Apple," so zapisali v ameriškem senatu, kjer trdijo, bi moral tehnološki velikan plačati več deset milijard dolarjev davka več, kot ga v resnici je. ZDA imajo namreč enega od najvišjih davkov na dobiček – 35 odstotkov – čeprav zaradi številnih olajšav le redka podjetja res plačajo toliko.

Zaradi tega je prenašanje dobička na tuje v ZDA izjemno priljubljeno. Skupina aktivistov Citizens for Tax Justice ocenjuje, da bo tovrstna praksa ameriških podjetij v prihodnjem desetletju vlado prikrajšala za okoli 600 milijard dolarjev (466 milijard evrov) zaslužka. Kar pet od desetih podjetij, ki imajo največ sredstev v tujini, sicer prihaja iz tehnološkega sektorja.

Ne spreglejte