Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
28. 6. 2015,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

iPhone pametni telefoni Apple Steve Jobs tehnologija Matic Tomšič

Nedelja, 28. 6. 2015, 15.40

8 let

Prvi iPhone: Leta 2007 prelomen, danes kot orodje jamskega človeka

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na današnji dan pred osmimi leti so iz Applovih trgovin v ZDA odkorakali kupci prvega pametnega telefona iPhone. Takrat je veljal za revolucijo, kako pa je videti ob današnji tehnologiji?

Prvo generacijo pametnega telefona iPhone je nekdanji, zdaj že pokojni šef Appla Steve Jobs napovedal 9. januarja 2007 in s tem takoj sprožil nestrpno pričakovanje domnevno prelomne napravice, ki naj bi (in kot je se izkazalo pozneje, tudi je) povzročila revolucijo žepne telefonije. Prodaja se je začela 29. junija 2007, že takrat pa so najbolj nestrpni kupci kampirali pred Applovimi trgovinami.

iPhone je takratni arhetip mobilnega telefona, plastično pol-zaslon pol-tipkovnico, spremenil v lično ploščico, ki je na pročelju nosila samo velik zaslon in en fizični gumb. Apple pri tem sicer ni bil prvi, je pa prestop na novi dizajn med vsemi proizvajalci izvedel najbolje. iPhone je med drugim podpiral upravljanje s prsti, prikazoval celotne različice spletnih strani in uporabnike navadil na navidezno tipkovnico. A funkcije, ki so se pred osmimi leti marsikomu zdele kot prihodnost, ki je prišla prekmalu, sploh ob pogledu na takratno inferiorno telefonsko konkurenco, so ob današnji tehnologiji videti kot primitivno orodje prazgodovinskega človeka. Poglejmo, kako je iPhone iz leta 2007 videti ob iPhonu, kot ga poznamo danes.

Danes samoumevno, pred osmimi leti skoraj znanstvena fantastika Mobilni internet: ko nismo bili v dosegu brezžične dostopne točke (Wi-Fi), smo se na prvem iPhonu za dostop do spleta zanašali na povezavo 2G oziroma EDGE. Hitrost prenosa podatkov je bila v najboljšem primeru 1 megabit na sekundo, kar je 128 kilobajtov na sekundo. To je vsega dvakrat hitreje od modemskih internetnih povezav, ki so v osebnem računalništvu kraljevale ob prelomu tisočletja. Dejanska hitrost je bila pogosto nekajkrat nižja. iPhone 6 danes podpira povezovanje z omrežji 4G oziroma LTE, ki v povprečju (ne teoretično najvišjo, temveč preizkušeno v praksi) ponujajo hitrost 10-15 megabitov proti uporabniku.

Aplikacije: ko je Apple začel prodajo prvega iPhona, digitalne trgovinice z aplikacijami App Store še ni bilo, saj Steve Jobs iz rok ni želel spustiti popolnega nadzora nad iPhoni. App Store je zato vrata odprl šele 10 julija 2008, en dan pred izidom druge generacije Applovega pametnega telefona (iPhone 3G). Aplikacij, ki so pravzaprav srž uporabniške izkušnje jabolčnih mobilnih naprav, je v App Storu danes skoraj poldrugi milijon, uporabniki pa so jih prenesli že več kot 100 milijard.

Fotoaparat: iPhone prve generacije ga je imel, a je bila ločljivost fotografij omejena na 1600 x 1200 slikovnih pik, saj je senzor premogel vsega 2 megapiksla. Za nameček ni bilo mogoče snemati videoposnetkov. iPhone 6 uporabnikom danes ponuja enega najboljših fotoaparatov in najhitrejših na trgu pametnih telefonov, seveda pa podpira tudi zajem videa v ločljivosti FullHD.

Sporočila SMS: vmesnik za pošiljanje kratkih sporočil ni poznal funkcij rezanja, kopiranja in lepljenja besedila. Apple jih je dodal šele tri leta pozneje. Prav tako v sporočila ni bilo mogoče vstaviti sličic ali fotografij. Prilagodljivost uporabniškega vmesnika: čeprav je v primerjavi z Androidom zelo toga še danes, na prvem iPhonu ni bilo mogoče zamenjati niti barve ozadja. Uporabniki so se morali sprijazniti s črno. Nujna povezava z računalnikom: za uporabo vseh funkcij telefona iPhone in aktivacijo prek servisa iTunes ga je bilo nujno konfigurirati prek osebnega računalnika (PC ali Mac). To je odpravil šele operacijski sistem iOS 5, ki je jeseni 2011 spremljal izid daljnega naslednika iPhone 4S.

Pomoč uporabniku: uporabniški vmesnik iPhona prve generacije je bil preprost, intuitiven in prijazen, a o Siri, centru za obvestila in navigaciji, so lahko uporabniki iPhonov leta 2007 le sanjali . Volk dlako menja, nravi pa ne! Apple je skozi leta evolucije iPhona v večji meri nedotaknjeno ohranil le eno prvino svojega pametnega telefona - visoko ceno. Za najmanj zmogljiv model prvega iPhona, ki je bil opremljen s 4 gigabajti prostora za shranjevanje, je bilo treba pred osmimi leti plačati 499 ameriških dolarjev. Najosnovnejša različica iPhona 6 je danes 150 dolarjev dražja. A če upoštevamo inflacijo, bi cena prvega iPhona danes znašala skoraj 690 dolarjev. Nekatere stvari se pač ne spremenijo nikoli.

Ne spreglejte