Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
20. 9. 2012,
13.14

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Četrtek, 20. 9. 2012, 13.14

2 meseca, 2 tedna

Poslovni komplet Telekoma Slovenije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predvsem majhnim in srednje velikim podjetjem Telekom Slovenije že dobro leto ponuja različne poslovne pakete, s katerimi enotno, celovito inprilagodljivo izpolnjuje njihove komunikacijske zahteve.

Poslovni paketi so bili ob lanski pripojitvi družbe Mobitel Telekomu Slovenije pravzaprav prvi vidnejši rezultat prizadevanj združenega telekomunikacijskega operaterja za ponujanje konvergenčnih storitev. Ne tako dolgo nazaj so namreč naročniki dobivali ločene račune za telefonske storitve Telekoma Slovenije, storitve mobilne telefonije nekoč družbe, danes pa (samo še) blagovne znamke Mobitel in SiOL-ovih internetnih storitev.

Prilagodljivost obsega storitev, naprav in upravljanja Toda pri poslovnih paketih ne gre zgolj za poenotenje obračuna povsem ločenih računov, temveč za vsebinsko prenovo ponudbe, kjer uporabnik lahko izbira od samega priklopa interneta prek kombinacije s telefonijo do vzpostavitve polnega računalniško-komunikacijskega središča z brezplačnimi klici med vsemi številkami, vključenimi v skupino – te pa niso le stacionarne številke, temveč tudi vse mobilne, ki jih uporabnik pridruži svojemu kompletu. Člani skupine se lahko med seboj kličejo tudi s skrajšanimi številkami, te pa uporabnik lahko poljubno določa svojim terminalskim napravam v okviru nabora številk, ki mu jih ob sklenitvi poslovnega kompleta dodelijo.

Pasovna širina za telefonijo zagotovljena Prilagodljivi pa sta tudi upravljanje in nadzor, tako na ravni samega sistema (strojne opreme) kot tudi na ravni samega naročniškega razmerja (spremljanje prometa, dodatne storitve ipd.). Naročnik, če tako želi, lahko spremlja in nastavlja do zadnje potankosti prek spletnega vmesnika, lahko pa skrbniška opravila v celoti prepusti operaterju.

Vse "fiksne" telefonske povezave potekajo prek širokopasovnega priključka, ki ima na "bakru" hitrosti najmanj 2 Mbit/s (tehnologija DSL), prek optike (tehnologija FTTH) pa najmanj petkrat več. Telefonski segment ima ob tem zagotovljeno lastno pasovno širino in s tem kakovost storitve, kar pomeni, da telefonski promet ne tekmuje z internetnimi prenosi za razpoložljivo pasovno širino.

Fritz ima vse pod nadzorom Med Telekomovimi poslovnimi paketi ponuja največ možnosti Poslovni komplet, ki smo ga tudi preizkusili. Cena mesečne naročnine je odvisna od števila in vrste povezav, pri čemer uporabnik lahko sam zagotovi terminalno opremo ali pa tudi to nabavi prek Poslovnega kompleta – tudi na obroke. Srce in možgani postavitve je večfunkcijski modem in usmerjevalnik FRITZ!Box 7390 nemškega proizvajalca AVM, katerega najem in uporaba sta vključeni v naročnino. Ta navduši kar takoj že z možnostmi povezovanja: za začetek štirje vmesniki Ethernet s podporo gigabitnim hitrostim in dostopna točka WLAN s podporo vsem različicam standarda 802.11 in z dvema ločenima omrežjema. Tako se, na primer, gostinski obrat lahko odloči, da postavi eno varovano brezžično omrežje za lastno uporabo, drugega pa ponudi odprtega svojim gostom.

Toda 7390 zmore še veliko več povezav, saj deluje tudi kot bazna postaja DECT za povezavo šestih brezvrvičnih telefonov, ima pa tudi dva klasična telefonska priključka, priključek ISDN, telefonski odzivnik s petimi predali govorne pošte in dva vhoda USB. Pika na i pa so izjemno prijazen uporabniški vmesnik in resnično izjemno zajetne možnosti nastavljanja, prilagajanja, postavitve in poročanja o delovanju sistema. Če pa uporabnik nima želje do vsega tega "šravfanja", ni težav, saj bo sistem tudi s privzetimi nastavitvami deloval zanesljivo.

Tudi na zabavo ni pozabil Rdeče-srebrni "Fritz" se odlično znajde tudi v vlogi omrežnega diska in večpredstavnega strežnika, kar ob pravilnih nastavitvah omogoča dostop do pomembnih datotek tudi zunaj pisarne. Z zunanjim svetom se FRITZ!Box povezuje prek povezave DSL, v primeru optične povezave pa bodo Telekomovi monterji pri postavitvi zagotovili še manjši vmesnik.

Pripravljen na izpade V malo verjetnem primeru, da bi širokopasovna povezava odpovedala, bo "Fritz" glede na razpoložljive možnosti takoj preklopil na nadomestno možnost. Še najbolje je, če je nanj priključen modul UMTS, kajti potem bo v trenutku izpad nadomestil z mobilno širokopasovno povezavo, prepoznal pa bo tudi priklop klasične telefonske povezave (PSTN) in jo izkoristil za telefonijo, če bi bila nuja.

Sestavljanka po meri Vsak naročnik sam določi, katere naprave bo priključil na "Fritza" in s tem ustvaril svoje omrežje. Naša postavitev je imela tri stacionarne telefonske linije, pri tem je en telefon bil povsem običajen poslovni telefon, drugi je bil prenosni telefon drugega proizvajalca, tretji pa Fritz!Fon, o katerem bo nekaj besed steklo malo pozneje. Poleg tega smo priključili še večnamensko napravo, ki je opravljala naloge tiskalnika in samostojnega telefaksa, in dva računalnika, enega neposredno s povezavo Ethernet, drugega brezžično prek "Fritzovega" vmesnika WLAN, s čimer smo pridobili tudi možnost omrežnega tiskanja. Klicna številka, na kateri je bil telefaks, je bila pridružena tudi enemu od telefonov, a bi lahko – tudi sami – konfigurirali tudi drugače.

Prav v tem je ena od poglavitnih prednosti: konfiguracija ni konfekcijska, temveč se lahko prilagodi željam in potrebam. Tako smo tudi mi za namišljenega skladiščnika zagotovili brezžičen dostop do omrežja celo v kleti, saj smo postavili ojačevalnik brezžičnega signala, ki je na voljo kot dodatek za "Fritza".

Brezvrvični terminal s spletnimi priboljški Prej omenjeni FRITZ!Fon je na prvi pogled videti kot špartansko oblikovan brezvrvični telefon, a naj vas oblika ne preslepi, saj ta brezvrvični (DECT) terminal zmore še marsikatero spletno funkcijo. Zna sprejemati in pošiljati elektronsko pošto, tudi na potisen način, omogoča poslušanje spletnih radijskih postaj ter spremljanje podatkovnih (RSS) in zvočnih (podcast) pretokov, kar mu vse "razložite" prek spletnega nadzornega mesta "Fritza", ki deluje tudi kot njegova bazna postaja. Fritz!Fon se zna tudi samodejno programsko nagraditi, kadar so posodobitve na voljo, nemški proizvajalec pa obljublja, da se bo kmalu naučil tudi slovenščino.

Do 24 stacionarnih in neomejeno veliko mobilnih številk Cena mesečne naročnine Poslovnega kompleta je odvisna od števila priključkov, dodatnih storitev, hitrosti internetnega dostopa, začne pa se pri 56,90 evra v primeru dveh stacionarnih priključkov in enega mobilnega razmerja s paketom Mini Povezani. Pri vseh oblikah in obsegih Poslovnega kompleta ostane FRITZ!Box v lasti Telekoma Slovenije, kar pomeni tudi, da ga brez dodatnega stroška vzdržujejo, in če se okvari, tudi brezplačno zamenjajo.

Vsi paketi vključujejo protivirusno zaščito internetnega prometa, statični naslov IP, če ga uporabnik želi, in vse klice znotraj skupine, skleniti pa jih je mogoče za najmanj dve in največ 24 stacionarnih telefonskih številk in obenem še najmanj eno mobilno številko brez omejitve navzgor. Z vezavo naročniškega razmerja, praviloma na 24 ali 36 mesecev, je terminalna oprema lahko še cenejša.

Dober nasvet je zlata vreden Tudi pri našem testnem priključku se je pokazala ena od pomembnih prednosti Poslovnega kompleta – predprodajno svetovanje. Glede na stanje in potrebe našega (namišljenega) podjetja in poslovnih prostorov so predlagali izvedbo, primerno konfiguracijo ter količino in vrsto terminalne opreme. Če bi se pa vendarle izkazalo, da je kakšno delovno mesto še treba dodati, spremeniti ali drugače konfigurirati, bodo svetovalci tudi v takih primerih ustrezno pomagali.

Ne spreglejte