Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2012,
11.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Sreda, 30. 5. 2012, 11.36

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Nikon D800

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nikon je nedavno predstavil novi DSLR fotoaparat formata FX, ki ga -ne zaman - krasita pridevnika revolucionarni in vrhunski. A pozor, njegovo polno vrednost bodo znali izkoristiti le profesionalci.

Za začetek iskreno povejmo, da Nikonovega velikana v vseh ozirih, kar DSLR FX fotoaparat D800 zagotovo je, ni ocenjeval profesionalni fotograf, temveč ljubiteljska navdušenka. Dekle, ki se je že ob prvem težkanju torbe s predmetom ocenjevanja kar malce prestrašilo njegove teže. V kompletu z objektivom je namreč D800 precej težka zverinica, ki kar kliče po stojalu. Ob prebiranju klasifikacij fotoaparata na spletu je strahospoštovanje še naraslo in ob prvem ''škljocu'' se je le potrdilo – gre za vrhunski aparat, ki bi ga do polne mere znali izkoristiti le profesionalci.

Dizajn? Nikonova klasika. Začnimo z oblikovanjem.Tako kot je v navadi, se Nikon z DSLR-ji ne spušča v pompozne in atraktivne oblikovalske igre niti pri modelu D800. Klasična matirana črna površina skrbi za eleganco, oblikovno pa ta fotoaparat le v detajlih odstopa od drugih v tem razredu. Recimo v razporeditvi gumbov, dodatnem zaslončku na zgornji ploskvi in s številčnejšimi izhodi za USB-priključke, ki so neopazno skriti pod poklopci. Varen oprijem omogoča strateško postavljena guma, pred dežjem in prahom pa aparat varuje tudi posebna zaščita na najbolj občutljivih delih. Tanka rdeča črta na oprijemalu seveda ostaja, prav tako črno-rumen trak za nošenje.

Napreden in odziven Začnimo z nekaj podatki in tehnikalijami, s katerimi je proizvajalec D800 poslal na trg. Najbolj seveda mami osupljiva ločljivost 36,3 milijona slikovnih točk, ki se tudi v praksi izkaže za fenomenalno. Morda še bolj pri snemanju videoposnetkov kot pri fotografiranju, a o tem malce pozneje. Vrhunska globina in ostrina poskrbita, da se v najlepši luči pokaže vsak, še tako droben detajl. Če seveda želimo. Fotoaparat je namreč tako odziven in samostojen, da skozi kukalo lahko le opazujemo igro ostrine in "zabluranosti", razmerja blizu-daleč pa dobijo povsem nov pomen. Tipalo polnega formata CMOX FX opisujejo kot revolucionarnega, saj naj bi omogočal doslej nedosegljive podrobnosti in tonalitete.

ISO v neskončnost Nov mejnik med DSLR-ji D800 postavlja tudi s širokim razponom ISO vrednosti: med ISO 100 in 6400, ki ju je mogoče razširiti 25.600 ali 50. Fotoaparat obljublja inteligentne sisteme za zmanjševanje in uravnavanje šuma in se izvrstno – čisto in ostro – odreže v vseh svetlobnih pogojih. Morda le pripomba: ročno nastavljanje ISO vrednosti glede na zunanjo svetlobo in objekt fotografiranja je terjalo kar nekaj neuspelih poskusov, saj je razpon res širok in se je treba tudi malo igrati med ponujenimi možnostmi, da res izberemo tisto pravo in optimalno.

Ostrina, ki ''seka'' Navdušila nas je ostrina fotografij, ki že na zaslonu aparata obljublja navdušenje tudi ob ogledovanju fotografij na osebnem računalniku. Ob pritiskanju gumba za povečavo bo slika detajlirana tudi ob pretirani povečavi. Svojo pravo naravo pa posnete fotografije pokažejo šele na veliko večjem zaslonu. Ne glede na format fotografije, RAW ali JPEG, podobe ostajajo ostre in bogate z živimi barvami in številnimi toni.

Zverina, ki ji rečemo procesor Nikonov novi procesor EXPEED 3 omogoča zmogljivost, ki preseneti. Fotoaparat je hiter in odziven, ne zaspi in z lahkoto operira tudi z veliko količino informacij. Obdelava slike je 16-bitna, kar poskrbi za razkošje barv. Med uporabo imaš vseskozi občutek, da v rokah držiš super zmogljivo zverino, ki v sebi skriva nepredstavljivo mašinerijo. A ostanimo pri praktičnem preizkusu.

Kako se obnese kot fotoaparat ... Če ste profesionalci ali ''zgolj'' popolni DSLR navdušenci, boste od modela D800 odnesli ogromno in v delu z njim zagotovo uživali. Tisti malo manj suvereni bodo zaupali avtomatskim nastavitvam in ... no ja, prav tako uživali. Fotografije so namreč čudovite. Ne glede na prostor in svetlobo so lahko čiste in ostre, bokeh je naravnost čaroben, aparat pa se izkaže tudi v mraku in temi. Bliskavica je močna in učinkovita. Meni fotoaparata omogoča veliko nastavitev in možnosti urejanja fotografij še pred prenosom na računalnik.

LCD-zaslon je 3,2-palčni in premore okoli 920.000 pik, njegova svetlost pa se samodejno nastavi glede na okolico. Nudi kar 46-kratno povečavo fotografije, kar omogoča prepoznavanje tudi najmanjših detajlov. Fotoaparat se ponaša tudi s priznanim sistemom za samodejno ostrenje Multi-CAM 3500FX, ki omogoča izbiro posameznih točk ali pokrivanje z 9, 21 ali 51 točkami, ki ga je mogoče nastaviti.

... in kako kot kamera? Pravljično. Tudi če se s snemanjem videoposnetkov doslej niste ukvarjali, vas bo že krajši test te funkcije očaral. Čeprav brez predznanja (in žal brez stojala, ki bi podprlo tresočo roko in poskrbelo za stabilnost slike) je igra z objektivom, ostrino in zamegljenostjo, navdušujoča. Nikon D800 ima vse predispozicije, da ga uporabite tako za snemanje družinskih filmčkov kot tudi za profesionalne posnetke, kot so videospoti, kratki filmi, snemanje TV-oddaj in podobno. Nenazadnje lahko z njim posnamete tudi celovečerec, saj nudi format v polni visoki ločljivosti Full HD (1080 pik) in fleksibilnost, ki jo bodo znali izkoristiti predvsem profesionalci. Najdaljša dolžina neprekinjena posnetka? Pol ure oziroma le sekunda manj, kot iskreno navaja proizvajalec.

Zvok je sanjski, precizen in naraven. Če amatersko lovljenje posnetkov malce šepa, izjemne ločljivosti zvoka iz ozadja ne gre spregledati. Bližina in oddaljenost hrupa se natančno razločita, šumov pa skorajda ni. Nikon D800 ima tudi vhod za zunanji mikrofon ter vhod za slušalke, kar namiguje na široko paleto možnosti profesionalnega snemanja in optimalnih nastavitev na samem mestu. Nikon pri snemanju stavi na napredno ter natančno prepoznavanje scene s tipalom, ki obsega kar 91.000 RGB-slikovnih točk.

Končna sodba Nikon D800 zagotovo da vse, kar obljublja. Z njim bodo zadovoljni tako pol- kot profesionalci, medtem ko povprečen fotografski navdušenec aparatu morda ne bo dorasel. Gre namreč za izjemno sposobno napravo, ki terja precej tehničnega znanja in izkušenj. Če to dvoje posedujete, bo delo s tem fotoaparatom več kot v užitek, nič manj pa ne boste zadovoljni z rezultati. Cena? Za ohišje boste odšteli malo pod tri tisočake.

Splošna ocena: 10 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte