Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 8. 2012,
9.53

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Četrtek, 30. 8. 2012, 9.53

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Lenovo ThinkPad e530

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prenosnik, ki smo ga preizkusili, ni namenjen običajnemu uporabniku, saj po lastni krivdi izkoristek svojih sposobnosti namenja le tistim, ki ga bodo uporabljali za zahtevnejše pisarniško delo.

Ko smo v preizkus prejeli prenosnik ThinkPad e530, sta nam njegova zunanjost in resnici na ljubo tudi precej zajetna teža obljubljali uporabniška nebesa, zaradi katerih bi na eno oko zamižali pri manjših napakah, ki ga težijo. Na žalost pa smo po specifikacijah dobili eno od bolj okleščenih verzij, kjer svetlo zvezdo na nebu predstavlja le procesor i7-3612QM, torej štirijedrnik Intelove nove generacije, ki sliši na ime Ivy Bridge, o čemer bomo pisali pozneje.

ThinkPad e530 je kar nekoliko zajeten prenosnik, katerega zaslon meri 15,6 palca, njegova ločljivost pa je bila na našo žalost le 1366 x 768. Njegova teža znaša 2,45 kilograma in prenosnik se tako ne uvršča med peresno lahke konkurente, ki bi jih z veliko večjim veseljem prenašali po sestankih. e530 bo tako bolj uporaben za tiste, ki potrebujejo nekoliko več strojne moči in dajo manj na zunanjo podobo.

Neviden pisarniški garač Da nas ne boste razumeli narobe, moramo povedati, da je dizajn prenosnika resnično nevpadljiv, a hkrati nekako privlačen zaradi črne matirane barve ameriških nevidnih lovcev. Tipkovnica je izjemno udobna in dovolj velika za uporabo, pisanje daljših tekstov pa vam tako ne bo povzročalo težav. Nekoliko primanjkuje prostora le smernim tipkam, kar pa računalniku, namenjenemu poslovni rabi, ne gre zameriti. Nekoliko nas je zmotila umestitev hladilnih rež na levi strani prenosnika, kar je ob večjih obremenitvah procesorja pomenilo, da so se tipke na tisti strani občutno segrele.

ThinkPad ne skopari z nadomestili za klasično miško, poleg običajne sledilne ploščice nas bo tradicionalno razvajala tudi rdeča paličica sredi tipkovnice, še dodatno pa imamo na voljo tri ločene gumbe, ki tako tvorijo celostno zamenjavo za glodavca. Sledilna ploščica ima površino 93 x 67 milimetrov in dodatna gumba na svojem spodnjem delu, nekatere pa bi lahko motila njena površina. Majhne izdolbine, najverjetneje za boljšo zaznavo premikov, nekaterim niso povzročale težav, drugim pa so bile neprijetne za uporabo, celo malce žgečkljive, se jih pa v vsakem primeru čuti.

Odličen procesor in integrirana grafika S štirijedrnim procesorjem i7-3612QM z osmimi nitmi se ThinkPad z lahkoto spopade z pisarniškimi aplikacijami in kodiranjem medijskih vsebin. Procesor bije na osnovni hitrosti 2,1 gigaherca, osem niti poskrbi za tekočo večopravilnost, med uporabo pa med generacijama Sandy Bridge in novejšo Ivy Bridge ni opaznih razlik v hitrosti. Večjo veljavo ima v našem primeru izboljšana integrirana grafika, saj je bila vsebina računalnika v tem primeru nepravično podhranjena.

Namesto grafične kartice NVIDIA GeForce GT 630M, ki jo sicer lahko najdemo v drugih primerkih, smo se morali zadovoljiti z integrirano grafiko HD 4000. Ta podvaja učinkovitost prejšnje generacije HD 3000, kar smo preizkusili v programu 3DMark06. Rezultat 7100 je v primerjavi z zastarelo tritisočko, ki je dosegala od tri do štiri tisoč točk, impresiven, a v praksi to pomeni, da zahtevnejših iger še vedno ne boste mogli poganjati na zadovoljivi ravni, kar pa vas tako ali tako ne bo motilo, saj niti niste želeli kupiti igričarske pošasti.

Po polžje počasen trdi disk Procesor je podpiral pomnilnika s štirimi gigabajti, prisoten pa je bil trdi disk, ki se je vrtel s 5400 obrati na minuto. Ravno to je obupno upočasnilo prenosnik in zaradi diska je bila uporabniška izkušnja veliko slabša od pričakovane. Dejstvo je, da v novem prenosniku pričakujemo vsaj zagonski disk SSD in ne tega, da od prižiga do postavitve oken čakamo konkretno minuto in pol. Gre za nadgradnjo, ki ima občutno opaznejšo pospešitev delovanja od nadgradnje procesorja, pa to ne velja le za zagon računalnika, temveč tudi za odzivnost in hitrost preostalega programja.

Kljub bolj varčnemu procesorju smo brez napajanja prenosnik še vedno lahko uporabljali dobre tri ure, kar pa je, če odmislimo manjše notebooke, zadovoljiv rezultat.

Raje bi imeli nadgrajeno različico Ocenimo lahko, da gre pri ThinkPadu e530 za resnično odličen prenosnik, in žalujemo za tem, da smo v preizkus dobili močno okleščeno različico, ki je pogrnila pri večini pričakovanj. Za resnično dobro uporabniško izkušnjo priporočamo zagonski SSD-disk, tisti z igričarskimi pričakovanji pa seveda ne boste pozabili na dodatno grafično kartico.

Splošna ocena: 7

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Dimenzije: višina 2,95 cm x širina 37,7 cm x globina 24,5 cm Teža: 2,45 kg Zaslon: 15,6" (1366 x 768) Procesor: štirijedrni Intel Core i7-3612QM 2.1-GHz (Ivy Bridge) Grafika: Intel HD 4000 Delovni pomnilnik: 4 GB DDR3/1333 MHz (nadgradljiv do 12 GB) Disk: 1 TB HDD (5400 rpm) Optična enota: Pogon DVD Zvok: vgrajeni stereo zvočniki, vgrajen stereo mikrofon Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium SP1 (64-bit) Omrežje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 (do 10 metrov) Kamera: HD kamera (1280 x 720) Baterija: 6 celična Lithium-lon Priključki, vhodi, izhodi: 1x USB 2.0, 3x USB 3.0, HDMI, VGA, vhod Ethernet, vhod za mikrofon, vhod za slušalke

Ne spreglejte