Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
24. 5. 2012,
8.34

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Četrtek, 24. 5. 2012, 8.34

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: HP OfficeJet Pro 8600 Plus ePrinter

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob poplavi povprečnih poceni brizgalnih tiskalnikov je bilo rokovanje s premijsko večfunkcijsko napravo HP Officejet Pro 8600 Plus prijetna izkušnja, ki pa jo je treba tudi ustrezno plačati.

Namestitev naprave HP OfficeJet Pro 8600a Plus je preprosta, prav tako povezava v omrežje, ki je mogoča bodisi prek Wi-Fi bodisi prek ethernet priključka. Kot drugi tiskalniki poslovnega razreda tudi 8600a Plus podpira standard IPv6, kar pomeni, da gre za naložbo prihodnosti za podjetja (oziroma posameznike), ki se spogledujejo s širokopasovno povezavo naslednje generacije.

Zapravili boste veliko, dobili tudi Če začnemo pri vrhu naprave, lahko HP OfficeJet Pro 8600a Plus deluje kot fotokopirni stroj s sposobnostjo zelo hitre duplikacije obeh strani dokumenta hkrati, obenem pa uporabniku s posebno aplikacijo olajša delo pri fotokopiranju osebnih dokumentov.

Nadalje je v napravo vgrajen barvni faks, ki ga lahko uporabljate bodisi kot navadnega telefonskega bodisi fakse posredujete v spletne poštne nabiralnike oziroma shranjujete v za to namenjen spletni prostor.

Osrednji funkciji sta seveda tiskanje in optično branje. 8600a lahko v tem pogledu deluje kot samostojna naprava in tiska dokumente s pomnilniških medijev, kot so ključi USB in kartice SD, pa tudi neposredno s spletnih družabnih omrežij. Optični bralnik lahko dokumente pošilja neposredno na e-mail naslove in omrežne mape, a se je za to treba poigrati s priloženim programskim paketom. Shranjevanje datotek v omrežje podpira standardne internetne protokole (kot je na primer SMB), zato je poleg na osebne računalnike in serverje prenos možen tudi na naprave NAS.

OfficeJetovo računalniško programsko vozlišče deluje zelo gladko – to smo od sodobnega tiskalnika, prilagojenega za delo v ekosistemu OS Windows 7, tudi pričakovali.

Zunanjost in notranjost Kartuše se v tiskalnik namestijo s sprednje strani, podobno kot pri predhodniku 8500a in tiskalnikih znamke Brother. Ob odstranitvi sprednje ploskve notranjost oblije modra svetloba žarnice LED, kar olajša zamenjavo kartuš in morebiten hiter domači servis (beri: čiščenje) tiskalnih glav.

V neposredni bližini se nahaja 4,3-palčni LCD-zaslon, ki je kot pri že opisanem sorodniku Envyju precej svetel in razločen, a ob vnašanju gesel in nastavitev vse prevečkrat nenatančen, k čemur pripomore tudi malce neroden vmesnik.

8600a Plus se od preostalih večfunkcijskih naprav višjega cenovnega razreda razlikuje tudi glede oblike podajalca listov, ki je integriran v sam videz naprave in ni odstranljiv oziroma zložljiv. Na samem dnu je predal za papir, v katerega lahko spravite do 250 standardnih listov A4 (podprto je sicer še tiskanje na formate A5, A6 in 13 x 18 cm ter kuverte tipa C5, C6 in DL).

Na pladenj za natisnjene dokumente se lahko nakopiči največ 150 listov, je pa treba pred začetkom tiskanja izvleči jeziček, ki jim preprečuje padec z naprave.

Ferrari, ki ga poganja dizel Najbolj opevana lastnost tiskalnika 8600a Plus je izboljšano samodejno obojestransko tiskanje, za kar je HP poskrbel z obračalnikom listov, ki ga je treba na zadek naprave namestiti posebej. Zadeva se v praksi res izkaže, saj na vrhu in dnu dokumentov za razliko od prejšnjih poskusov ni več ogromnih praznih con.

Hitrost tiskanja je za brizgalni tiskalnik neverjetna, laik bi ga prav lahko zamenjal za laserskega. Po navedbah proizvajalca zmore 8600a na minuto iztisniti 18 črno-belih in 13 barvnih strani – v realnosti je kvota manjša za dve ali tri kopije. Na izris fotografije na navaden papir je treba čakati približno 15 sekund, na povoskanega pa 30.

Kakovost pisarniškega tiska je odlična, tekst in preproste grafike so razločne in jasne. Za barvno tiskanje (predvsem fotografij) priporočamo uporabo priloženega fotopapirja, saj so na navadnem barve malenkost rumenkaste in nekoliko izprane. Monokromantske (črno-bele) in pisane fotokopije so solidne, a zadnje nekoliko težijo k temnejšim odtenkom.

Stroški tiskanja so ob siceršnji precej zasoljeni ceni naprave res nizki. Standardna črno-bela kartuša, ki "umre" šele po tisoč natisnjenih straneh, stane 21 evrov, prav toliko pa bo prodajalec želel tudi za vsako od treh posodic barve (ki zdržijo "le" 700 strani). V praksi to pomeni, da vas bo Wordov dokument olajšal za 2,1 evrskega centa, Photoshopova grafika pa za slabih 15.

Epilog HP OfficeJet Pro 8600 Plus ePrinter je brez dvoma ena najboljših večfunkcijskih naprav, ki jih vaš denar lahko ta hip kupi. Mesto bo najbrž našla v poslovnih prostorih manjšega podjetja, kjer ni potrebe po nakupu laserskega tiskalnika, ali pa pri petičnih domačih uporabnikih, ki prisegajo na hitrost in kakovost tiska ter želijo možnost oddaljenega dostopa. Seveda je pogoj za nakup poleg zadostnega "budgeta" tudi dovolj masivna miza, saj noga pošteno zaboli, če vam nanjo pade skoraj dvanajst kilogramov tiskalnika.

Splošna ocena: 9 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Specifikacije: Mere: 494 x 645,5 x 300 mm Teža: 11,52 kg Delovni spomin: 128 MB Podprte velikosti papirja: A4 (210 x 297 mm), A5 (148 x 210 mm), A6 (105 x 148 mm), B5 (176 x 250 mm), C6 (114 x 162 mm), DL (110 x 220 mm), 300 x 100 mm, 130 x 180 mm, 100 x 150 mm Kapaciteta podajalnika papirja: 250 listov Hitrost izpisa črno-belo: 18 str/min Hitrost izpisa barvno: 13 str/min Hitrost izrisa fotografij: do 20 sekund Najvišja ločljivost tiskanja: 4800 x 1200 dpi Podprti mediji: SD in Multimedia Card, Memory Stick (Pro) Duo, MMC, USB Optični bralnik: do 4800 dpi Fotokopiranje: do 1200 dpi Najvišja poraba energije: 28 W Cena: 300 evrov

Ne spreglejte