Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
9.46

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kamera Vtisi Vtisi ocenili smo

Petek, 12. 7. 2013, 9.46

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Avtokamera AKG-100

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Cestna infrastruktura je preplačan maček v luknjastem žaklju, na katerem nas čakajo tri vrste nevarnosti: objestni vozniki, slabo vzdrževane ceste in tisti hudiček, ki se skriva v vsakem izmed nas.

Priznati moramo, da so kamere v avtomobilih resnično spremenile splet – le kdo se ne navdušuje nad posnetki, ki jih, povečini vozniki iz največje slovanske države, objavljajo na portalu YouTube. Presneto, saj so posneli celo napad iz vesolja, ki ga je nad nič hudega slutečim Čeljabinskom izvedel meteorit, medtem pa je vsega hudega vajen prebivalec tega mrzlega kraja le zasenčil svoje vetrobransko steklo. Lahko se le vprašamo, kaj vse mora doživeti v vsakdanjem prometu, da ga tak dogodek ni vznemiril.

Od padca meteoritov do klasičnih neumnosti … Vendar pa kamere, ki jih namestimo v avtomobil, resnici na ljubo primarno ne služijo zabavi na internet priklopljene mladine, z njimi naj bi si voznik zvišal raven varnosti v vedno nepredvidljivem prometu, si zagotovil nezmotljivo pričo v primeru nesreče. Seveda če bi bil krivec v drugem vozilu, drugače bi kamero diskretno skrili v sopotnikov predal in dokazovali svoj prav.

Z uporabo do cenejšega zavarovanja? Nameščena avtokamera pa bratom z Vzhoda ne predstavlja le stroška, ki se bo morda obrestoval v prihodnosti, pač pa tudi precej velik finančni prihranek, ki ga zavarovalnice ponudijo voznikom, ki snemajo svojo vožnjo. Zniža se namreč stopnja tveganja zavarovalniške prevare in neupravičenih izplačil povzročiteljem nesreče. Podobna praksa bi v Sloveniji nedvomno požela veliko zanimanja, vendar kupci trenutno ostajajo brez zavarovalniške subvencije. Kako dolgo še?

Pa vendarle, kaj nam avtokamera AKG-100 pravzaprav ponuja? Za ne ravno ugodnih 159 evrov boste dobili avtokamero z vakuumskim nosilcem, s katerim jo boste lahko namestili na vetrobransko steklo, napajalnik za polnjenje baterije oz. delovanje v avtomobilu in kabel USB, ki bo poskrbel za prenos videoposnetkov na osebni računalnik in s katerim boste lahko kamero polnili tudi doma. Pri testni kameri smo sicer dobili priloženo tudi spominsko kartico microSD, ki pa ob nakupu kamere ni priložena, kar predstavlja dodatni strošek, ki ga kar visoko postavljena cena ne opravičuje.

Za kristalno jasne posnetke

Kamera AKG-100 ima 140-stopinjski vidni kot snemanja, ločljivost videoposnetkov pa lahko nastavimo na 1920 x 1080 (najvišja in priporočljiva ločljivost), 1440 x 1080, 1280 x 720 in že povsem neuporabno 848 x 480. Precej priročna je lahko možnost fotografiranja v ločljivosti 2592 x 1944, predvsem po nesreči, ko lahko tako dokumentiramo tudi vse poškodbe, ki jih je doživelo naše vozilo. Posnetki vožnje v najvišji ločljivosti so dobri, podrobnosti so jasno vidne, pojav zrnatosti pa ni preveč zaznaven. Tresljaji v avtomobilu kamere niso zaznavno motili in tudi vakuumski nosilec se je dobro izkazal. Z eno samo izjemo, ko je, verjetno zaradi nekoliko površnega pritrjevanja, popustil in je kamera brez poškodb pristala na armaturni plošči in nemoteno nadaljevala snemanje. Naš posnetek je zaradi varstva zasebnosti v ločljivosti 720p.

GPS-sprejemnik in senzor pospeškov na amaterje in dirkače Posebej zanimive možnosti prinašata vgrajen senzor pospeškov in GPS-sprejemnik, s priloženo programsko opremo, ki ima resnici na ljubo le osnovne funkcionalnosti, lahko ob videoposnetku prikazujemo prevoženo pot na zemljevidu, hitrost v izbranem trenutku ter težni pospešek. Tako bo AKG-100 nemara zadovoljila tudi kakšnega nedeljskega dirkaškega navdušenca, ki bo z nekaj truda lahko spremljal svoje čase na, močno upamo, da ustrezno opremljenem in varnem dirkališču.

Tudi ponoči naj vas kamera s pomočjo vgrajenih infrardečih žarnic ne bi pustila na cedilu, česar ne moremo potrditi ne ovreči, smo pa imeli občutek, da imajo največji vpliv na kakovost posnetkov vendarle dobri žarometi avtomobila. Precej moteč faktor je izjemno podhranjena 500 mAh baterija, ki je uporabna le za krajši čas delovanja, in tako mora voznik večino časa prenašati napajalni kabel, ki se pne iz vtiča vžigalnika za cigarete do najboljšega položaja za kamero, ki je za vzvratnim ogledalom.

Strošek naj bo hkrati tudi prihranek! Kamera AKG-100 je dobra izbira za tiste voznike, ki si želijo zagotoviti svojo nedolžnost na nepredvidljivih slovenskih cestah, in za vse režiserske navdušence, ki želijo svoje dogodivščine v reki avtomobilov ob prometni konici deliti z neznanci na portalu YouTube. Delo opravlja povsem spodobno, kljub svojim napakam, ki jih bodo manj zahtevni uporabniki brez težav spregledali, le nekoliko previsoka cena lahko odvrne marsikaterega potrošnika, vse dokler tudi slovenske zavarovalnice ne bodo z znatnimi ugodnostmi spodbujale njene uporabe.

Splošna ocena: 7

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti: Senzor: 5 MP CMOS Vidni kot: 140 stopinj Videoposnetki: 30 sličic na sekundo pri ločljivostih 1920 x 1080, 1440 x 1080, 1280 x 720, 848 x 480 Fotografije: 2592 x 1944 (5MP) Oblika datotek: H.264, zvok: PCM, fotografije: JPEG Dodatne funkcije: GPS, nočni način, zaznavanje gibanja, senzor trka, samodejno prepisovanje Mediji: Pomnilniške kartice MicroSD do 32 GB Velikost: 100 x 35 x 32 mm

Ne spreglejte