Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
17. 1. 2024,
19.01

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

digisvet Samsung Galaxy S24 Ultra Samsung Galaxy S24 Umetna inteligenca Samsung pametni telefoni

Sreda, 17. 1. 2024, 19.01

2 meseca, 2 tedna

Svetovna predstavitev pametnih telefonov serije Samsung Galaxy S24

Nove razsežnosti umetne inteligence na (premijskih) pametnih telefonih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
Samsung Galaxy S24 predstavitev | V seriji pametnih telefonov Samsung Galaxy S24 bodo, kot smo pri seriji S že vajeni, trije različni modeli.  | Foto Srdjan Cvjetović

V seriji pametnih telefonov Samsung Galaxy S24 bodo, kot smo pri seriji S že vajeni, trije različni modeli.

Foto: Srdjan Cvjetović

Nekatere funkcionalnosti pametnih telefonov že zdaj slonijo na umetni inteligenci, a so pri južnokorejskem tehnološkem velikanu prepričani, da najboljših prednosti in zmogljivosti umetne inteligence v pametnih telefonih še nismo videli. Novi Samsungovi pametni telefoni premijskega razreda želijo odpreti nova obzorja umetne inteligence na pametnih telefonih.

Če smo zadnjih nekaj let pri predstavitvah takratnih Samsungovih telefonov najvišjega razreda največ poudarka zaznali na fotografiji, je letos drugače. V središču žarometov letošnje svetovne predstavitve Samsungovih premijskih pametnih telefonov je tokrat umetna inteligenca. Po svoje to niti ni presenečenje, ker je Samsung izpostavil umetno inteligenco kot glavni poudarek tudi dober teden prej na sejmu CES v Las Vegasu, kjer je predstavil svoje nove televizorje in gospodinjske aparate.

Siol.net na novi Ultri | Foto: Srdjan Cvjetović Siol.net na novi Ultri Foto: Srdjan Cvjetović

Umetna inteligenca v višjo prestavo

Z umetno inteligenco se pri pametnih telefonih že redno srečujemo, čeprav se tega včasih niti ne zavedamo. Umetna inteligenca je prisotna marsikje, od algoritmov za obdelavo fotografij do predvidevanja vnosa besedila in marsikje vmes.

Še več, marsikatero izboljšavo pri obdelavi posnetkov je že pri prejšnjih generacijah pametnih telefonov omogočila prav umetna inteligenca, le da takrat tega še niso tako močno izpostavljali. Tokrat pa gre umetna inteligenca na nova področja učinkovitosti pri delu s pametnimi telefoni.

Barvne različice pametnega telefona Samsung Galaxy S24 Ultra  | Foto: Srdjan Cvjetović Barvne različice pametnega telefona Samsung Galaxy S24 Ultra Foto: Srdjan Cvjetović

Letos dva tedna prej

Že več let smo navajeni, da Samsung svoje vsakoletne premijske telefone predstavlja na prehodu v februar – nekoč je, tako kot nekateri drugi proizvajalci pametnih telefonov, za tovrstne svetovne premiere izkoriščal vsakoletni Mobile World Congress v zadnjih dneh februarja, a so se potem odločili za samostojni dogodek približno en mesec prej.

Letos pa so celo še malo bolj pohiteli in se odločili za 17. januar, a če je termin nekoliko spremenjen, je lokacija ostala skoraj ista – Kalifornija. Po dveh zaporednih letih San Francisca so novi Samsungovi paradni konji pametnih telefonov luč dneva ugledali nekoliko južneje, v San Joseju.

Ob letošnjih novostih in nadgradnjah ohranja Samsungova letošnja serija pametnih telefonov Galaxy S svoje znane oblikovne značilnosti.  | Foto: Srdjan Cvjetović Ob letošnjih novostih in nadgradnjah ohranja Samsungova letošnja serija pametnih telefonov Galaxy S svoje znane oblikovne značilnosti. Foto: Srdjan Cvjetović

Več učinkovitosti in ustvarjalnosti

Orodja umetne inteligence, ki jih prinaša nova serija pametnih telefonov Samsung Galaxy S24, so namenjena okrepljeni učinkovitosti in še lažjemu izražanju ustvarjalnosti, smo med drugim slišali na predstavitvi.

Lahko bi rekli tudi odpravljanju ovir, če pogledamo obete ene od teh novih storitev. Novi Samsungovi telefoni namreč prinašajo možnost simultanega prevajanja pogovorov in besedilnih sporočil, kar bo omogočilo sporazumevanje celo med ljudmi, ki ne govorijo skupnega jezika. Prvo srečanje Digisveta z novo Ultro ob svetovni premieri v ZDA  | Foto: Ivan Valtl Prvo srečanje Digisveta z novo Ultro ob svetovni premieri v ZDA Foto: Ivan Valtl

Pogovor brez jezikovnih ovir, postopoma za vse jezike 

Kako bo to delovalo v praksi, bomo seveda morali še videti – razpoznavanje govora ima še vedno svoje omejitve, bogastvo raznih narečij pa algoritmu tudi ne pomaga pri dosledno zanesljivem razpoznavanju izgovorjenih besed. Prikaz, ki smo ga lahko videli na dogodku in v katerem sta oba sogovornika govorila svoj jezik knjižno in sta se pogovarjala v preprostem jeziku vsakdanjih okoliščin, sicer obeta – komunikacija je bila povsem brezšivna.

Uporabniki v Sloveniji pa, vsaj sprva, ne bomo imeli popolnoma enakih priložnosti in koristi od te zelo privlačne novosti kot kje drugje na svetu – sprva bo namreč podprtih 13 jezikov, med katerimi ni slovenščine. Pri Samsungu si nedvomno prizadevajo, da bi seznam podprtih jezikov čim prej čim bolj okrepili, a žal zaradi merila razširjenosti jezikov ne moremo računati, da jim bo slovenščina prva prioriteta.

Preden bomo lahko sami preverili, kako poteka prevajanje pogovorov in sporočil v živo, si lahko ogledamo, kako si to predstavlja Samsung.

Še več umetne inteligence

Za spodbujanje ustvarjalnosti bo skrbel skupek fotografskih orodij, ki uporabljajo umetno inteligenco in izkoriščajo njene prednosti, poimenovali so ga ProVisual Engine. Umetna inteligenca bo tudi pri orodjih Generative Edit za urejanje posnetkov – eden od teh bo Instant slow-mo za počasne videoposnetke, ki bo, če bo treba, ustvarilo tudi vmesne okvirje in tako zagotovilo še bolj tekoč prikaz.

Pri Samsungu so še povedali, da bo umetna inteligenca vgrajena tudi v njihovo programsko tipkovnico in bo med drugim v programu Android Auto poskrbela za povzemanje sporočil in predlaganje nadaljnjih korakov (a voznik naj ob tem le zagotovi, da zaradi tega ne bo zmanjšana njegova pozornost na razmere v prometu).

Tudi obdelava videoposnetkov že kar na samem pametnem telefonu bo na krilih umetne inteligence še preprostejša, kar ponazarjajo tudi s primerom v naslednjem videoposnetku.

Moč in priložnosti umetne inteligence na izdelkih Galaxy bo Samsung zdajšnjim in bodočim uporabnikom poskusil približati tudi z doživljajskimi prostori (Experience Spaces), ki jih bo v naslednjih 30 dneh odprl v osmih mestih po vsem svetu. Sloveniji najbližji bo v Berlinu, ta bo deloval od 17. januarja do 14. februarja, drugi bodo še v Bangkoku, Barceloni, Dubaju, New Yorku, Parizu, Seulu in Londonu. Pri Samsungu napovedujejo, da bodo doživetja med regijami različna, obiskovalci, ki bodo med obiskom raziskovali in preizkušali te novosti, pa si bodo lahko priborili ekskluzivna darila.

Povsem nov način iskanja

Serija Samsung Galaxy S24 prinaša tudi povsem nov dodatni način iskanja kar neposredno iz slike na zaslonu.

Po daljšem pritisku tipke Domov, ki sicer velja za zagon Googlovega iskanja, je dovolj, da obkrožimo poljubno velik del zaslonskega prikaza in bomo dobili iskalne zadetke.

Novo preprosto možnost slikovnega iskanja sopodpisujeta Google in Samsung. / Video: Srdjan Cvjetović 

Novosti tudi pri kamerah 

Nekaj novosti pa je tudi na področju fotografije, čeprav ta ni letošnji glavni Samsungov adut. Samsung obljublja boljše nočne fotografije zaradi 1,6-kratne velikosti pike in dvakrat širše optične stabilizacije slike (OIS) glede na predhodnika, v osnovnem načinu pa optična povečava sega do desetkrat. Prilagodljivo tipalo ima ločljivost do 50 milijonov pik, najzmogljivejši v trojčku novih telefonov, Samsung Galaxy S24 Ultra, pa se ponaša s sistemom štirih kamer (Quad Telesystem).

Ena letošnjih novosti letošnje serije pametnih telefonov serije Samsung Galaxy S je tudi izboljšano hlajenje z večjimi hladilnimi površinami pri vseh treh modelih. Na sliki je prikazana primerjava z lansko serijo S23 za vse tri modele.  | Foto: Srdjan Cvjetović Ena letošnjih novosti letošnje serije pametnih telefonov serije Samsung Galaxy S je tudi izboljšano hlajenje z večjimi hladilnimi površinami pri vseh treh modelih. Na sliki je prikazana primerjava z lansko serijo S23 za vse tri modele. Foto: Srdjan Cvjetović

Še tesnejša združitev povezanih naprav

Eno izmed novosti serije pametnih telefonov Samsung Galaxy S24 je teden prej na sejmu CES v Las Vegasu že razkril Google. Najbolj je bodo veseli uporabniki, ki svoj pametni telefon povezujejo z drugimi mobilnimi napravami, predvsem tablicami, in si želijo, da njihovo delo ni odvisno od tega, na kateri napravi ga opravljajo.

Google in Samsung sta namreč združila moči in znanje, sad njunega sodelovanja je veliko preprostejše in hitrejše deljenje datotek med napravami z operacijskim sistemom Android. Natančneje povedano, Samsungovo orodje Quick Share je zdaj del operacijskega sistema Android in lahko povsem nadomesti podobno Googlovo orodje Nearby Share. Prenos slik, besedil, razpredelnic in vseh drugih vrst datotek med Samsungovimi napravami bo zdaj, obljubljajo pri Samsungu, preprostejši kot kadarkoli prej.

Barvne različice pametnih telefonov Samsung Galaxy S24 in Samsung Galaxy S24+ | Foto: Srdjan Cvjetović Barvne različice pametnih telefonov Samsung Galaxy S24 in Samsung Galaxy S24+ Foto: Srdjan Cvjetović

Novi materiali, več okolju prijaznih recikliranih materialov

Pri oblikovni podobi ostaja Samsung zvest znani premijski zasnovi serije S, a vendarle z nekaj izboljšavami. Zaradi tanjšega okvirja je zdaj še več zaslonskega prostora, svetilnost zaslona pa je 40 odstotkov večja in znaša 2.600 nitov, kar pomeni izboljšano vidnost tudi pod močno sončno svetlobo.

V seriji Galaxy S24 je tudi prvi pametni telefon z okvirjem iz titana, lahke, a vendarle zelo odporne kovine premijskega videza. Najzmogljivejša Ultra prinaša steklo Corning Gorilla Armor, ki je četrtinsko iz recikliranih materialov, a vendarle z do 50 odstotkov večjo odpornostjo. Trajnostno zavezanost dokazujejo še z večjim deležem recikliranih materialov, po novem je recikliran tudi kobalt.

Znana zasedba treh modelov

Poleg oblikovne zasnove ostaja nespremenjena tudi zasedba nove družine – poleg osnovnega modela Galaxy S24 prihajata še Galaxy S24+ in Galaxy S24 Ultra, vsi z več barvami in več konfiguracijami.

Najzmogljivejšega v trojčku, Galaxy S24 Ultra, bo poganjal najnovejši Qualcommov mobilni procesor tretje generacije, ki bo tudi tokrat optimiziran za Samsungove pametne telefone, pri preostalih dveh novincih bo, odvisno od trga, isti Qualcommov procesor ali Samsungov procesor iz družine Exynos.

Zaradi vseh novosti, obenem pa ohranjene podobe in oblikovne zasnove, so Južnokorejci na predstavitvi v San Joseju novo serijo pametnih telefonov Samsung Galaxy S24 opisali z besedami "revolucionarno, obenem pa nedvomno domačno". Revolucionarnost in domačnost bomo zagotovo preverili v preizkusu enega od teh treh novih Samsungovih novincev.

Ne spreglejte