Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 4. 2014,
10.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nosljive tehnologije šport

Torek, 22. 4. 2014, 10.20

8 let

Nike zapušča trg nosljivih tehnologij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nike je pred dnevi nepričakovano objavil vest, da nemudoma ukinja svojo linijo produktov Nike Fuelband. Kje je razlog za nenaden umik pionirja nosljivih tehnologij ?

Prvenec V začetku 2012 je športni velikan svetu predstavil Fuelband – futuristično oblikovano zapestnico, ki je hkrati ura, pedometer in senzor za merjenje telesne aktivnosti. Ta je bil navzlic dejstvu, da je šlo malodane za polizdelek (pogoste okvare, slaba avtonomija ...) na trgu izjemno popularen. Hkrati je šlo za eno prvih nosljivih tehnologij, s katero so se uporabniki nekako kvantificirali. Za mnoge je bila zato napoved o ukinitvi precejšnje presenečenje.

Trg še ni zrel Navzlic medijskem pompu o nosljivih tehnologijah – kjer za zdaj dominirajo bolj ali manj pametne ure in očala – se poraja vprašanje, ali je masovni trg dejansko pripravljen sprejeti te tehnološke podaljške našega telesa. Eno je to, da so napravice zanimive, privlačne in jih obdaja avra novosti, povsem drugo pa, ali jih lahko uporabniki vključijo v svojo dnevno rutino.

Več večjih konkurentov Nike je pravzaprav sodefiniral smer razvoja nosljivih naprav. Drugi igralci, ki so v bitko stopili pozneje, pa so ga s svojimi izdelki prerasli. To poslovno polje zdaj ne združuje več le obskurnih izdelovalcev bizarnih napravic, saj so na trg vstopili tudi vsi večji izdelovalci pametnih mobilnikov. Tako Apple kot Samsung sta v svoje paradne konje že integrirala precej več funkcionalnosti, kot jih je ponujal sam Nike Fuelband.

Aplikacije pred strojno opremo Pomembna lekcija Nikovega "neuspeha" je tudi razumevanje pomembnosti strojne in programske opreme. Slednja zavzema obliko aplikacij, ki znajo beležiti vse možno – od pretečene razdalje do porabljenih kalorij. Uporaba teh je precej bolj razširjena in s tem verjetna za potencialne nove igralce kot pa uporaba ločenih napravic. Večina uporabnikov že ima svoj pametni telefon in ne vidi smisla v dodatni napravi, ki zahteva ločeno polnjenje – hkrati pa tako ali tako zahteva neko aplikacijo za interakcijo s primarno napravo.

Leto 2014 bo prelomno Vsekakor bo leto 2014 na nek način prelomno – saj bodo trg ugledale prve Googlove pametne ure, ki glede na do zdaj pokazano presegajo Nikejeve meje za nekajkrat. Na ožjem področju napravic, ki merijo telesno aktivnost, je precej tržne dinamike spodbudil Fitbit, ki je funkcionalno gledano prav tako precej bolj zmogljiva napravica od Nikejeve. Ob tem gre dodati, da Nike ni tehnološka firma – zato je morda bolje, da se osredotoči na to, kar zna najbolje – poceni izdelavo in zvezdniško trženje živahno obarvane športne obutve in opreme.

Ne spreglejte