Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
27. 1. 2015,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Facebook Instagram internet Matic Tomšič

Torek, 27. 1. 2015, 18.13

8 let

Največji strah uporabnikov: ko priljubljeno spletišče ne deluje več

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V dobrih 20 letih delovanja komercialnega interneta so se večkrat zgodili zlomi velikih digitalnih ekosistemov, ki so vznemirili na milijone uporabnikov. Kateri so bili najbolj kritični?

Današnja začasna nedostopnost Facebooka in Instagrama je povzročila nelagodje pri številnih uporabnikih, ki si življenja brez družbenih omrežij, še posebej prvega, sploh ne znajo več predstavljati. A če sta se k življenju oba vrnila zelo hitro, tega ni mogoče trditi za nekatere zrušitve in zlome velikih internetnih platform, ki so se zaradi tega ali onega razloga zgodili v preteklih letih. Nekaj jih je izginilo za vedno.

Kako je Amazonov oblak povzročil podatkovno katastrofo Aprila 2011 je pravcati sistemski polom doživela Amazonova storitev računalništva v oblaku Amazon EC2, pri čemer so podatke izgubili milijoni uporabnikov. V težavah so se zaradi pretiranega zanašanja na poceni ponudbo internetnega veletrgovca znašli tudi številni mladi, obetavni start-upi. Mnogo jih je zaradi izgube dela in dejstva, da niso imeli varnostnih kopij, pristalo pod rušo. Po odpovedi Amazonovih oblačnih strežnikov so bili nekaj časa nedosegljivi tudi priljubljeni spletni portali Reddit, Foursquare, Moby in Quora.

Prisiljeni v samotarsko igranje Lastniki igralnih konzol Sony Playstation 3 spomladi 2011 kar 23 dni niso imeli dostopa do storitve Playstation Network, ki omogoča spletno igranje in nakupovanje ter posodobitve iger. Sony je bil omrežje prisiljen izklopiti in nadgraditi zaradi hekerskega napada ter kraje osebnih podatkov, tudi številk kreditnih kartic, skoraj 80 milijonov uporabnikov. Strokovnjaki za računalniško varnost so enotni, da je šlo za enega najhujših izpadov digitalne platforme v zgodovini interneta.

Hud udarec internetnim "zastonjkarjem" 19. januarja 2012 marsikateri uporabnik ni mogel verjeti svojim očem – Megaupload, ena najbolj priljubljenih spletnih strani za deljenje vseh vrst datotek, med katerimi so prednjačile piratske vsebine, je bil nedostopen. Tako je ostalo do danes – domeno nekdaj 13. najbolj obiskane spletne strani (glede na statistični portal Alexa) so zasegle ameriške oblasti, njen lastnik Kim Dotcom, ki je z oglaševanjem na Megauploadu zaslužil več deset milijonov evrov, pa je pristal za zapahi. Megaupload je v svojih najboljših dneh dosegel kar štiri odstotke uporabnikov svetovnega spleta (registriranih je bilo kar 180 milijonov računov), dnevno je naštel 50 milijonov obiskovalcev, volumen shranjenih in deljenih datotek pa je presegal 25 milijonov gigabajtov. Izginotje internetnega velemesta Se še spomnite GeoCities, Yahoojeve platforme za postavljanje osebnih spletnih strani? Ta internetni mega ekosistem je bil nekdaj tretje najbolj obiskano mesto na spletu. Na GeoCities je bilo mogoče najti informacije iz praktično vseh interesnih sfer – od "Naj naj …" seznamov osnovnošolcev, strašljivo podrobnih biografij filmskih zvezdnikov in navodil za izdelavo jedrskega reaktorja.

Yahoo, ki je GeoCities prevzel leta 1999, je storitev v ZDA, Kanadi in Evropi ob nezadovoljstvu in celo grožnjah številnih uporabnikov ukinil oktobra 2009. Takrat je za vselej izginilo skoraj 40 milijonov spletnih strani. Google: Zaupati ne morete nobeni spletni strani 31. januarja 2009 je Google vsem uporabnikom približno eno uro preprečeval dostop do katerekoli iskane spletne strani, saj naj bi vse predstavljale morebitno varnostno grožnjo. Ko so začele deževati pritožbe, so v podjetju hitro ugotovili, da je za dogajanje kriva človeška napaka. Eden od programerjev je poševnico – simbol "/" – namreč po nesreči označil za spletno stran, ki širi zlonamerne programe. Ker je poševnica sestavni del praktično vsakega spletnega naslova, je Google blokiral skoraj ves internet.

Februar 2000 – mesec, ko so skoraj padli največji Pred skoraj 15 leti so bile zaradi morda največje serije hekerskih napadov v zgodovini konkretno prizadete storitve internetnih velikanov Yahoo (takrat je veljal za največji spletni iskalnik), Amazon, eBay, CNN in Buy.com. Uporabnikom so bile spletne strani nedosegljive tudi več dni, saj so jih hekerji prek napadov DDoS virtualno preobremenili z večkratniki največjega še obvladljivega volumna internetnega prometa.

"Halo?" Avgusta 2007 je paniko med milijoni uporabnikov po vsem svetu skoraj dva dni povzročalo nedelovanje storitve za internetno IP-telefonijo Skype. Kriva je bila napaka v najnovejši varnostni posodobitvi za Microsoftov operacijski sistem Windows.

Kako je potres jugovzhodni Aziji vzel internet Potres z epicentrom blizu obale Tajvana je 26. decembra 2006 kritično poškodoval več pomembnih podvodnih telekomunikacijskih kablov. Zelo omejen ali celo onemogočen dostop do spleta so zato izkusili uporabniki na Kitajskem, Filipinih, Tajvanu ter v Maleziji, Singapurju in Hongkongu. Ker so popravila kablov, ki ležijo ali prosto visijo globoko pod gladino morda, zelo zahtevna, so uporabniki na ponovno vzpostavitev prejšnjega stanja čakali več kot en mesec.

Ne spreglejte