Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2024,
14.54

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Natisni članek

Aleksej Pajitnov najstniki tetris

Četrtek, 4. 1. 2024, 14.54

3 mesece, 3 tedne

Najstnik kot prvi človek v zgodovini premagal tetris

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29
Aleksej Pajitnov | Igro Tetris je leta 1984 razvil ruski računalniški inženir in oblikovalec videoiger Aleksej Pajitnov. | Foto Reuters

Igro Tetris je leta 1984 razvil ruski računalniški inženir in oblikovalec videoiger Aleksej Pajitnov.

Foto: Reuters

Trinajstletni Willis Gibson iz ameriške zvezne države Oklahoma je konec decembra lani klasično računalniško igro tetris prisilil v napako, s katero se je igra končala. Tako je postal prvi človek v zgodovini, ki je premagal to legendarno igro, saj je to pred njim uspelo le umetni inteligenci.

"Tega še nikoli ni naredil človek. Še pred nekaj leti so vsi mislili, da je to nemogoče," je po poročanju časnika New York Times dejal Vince Clemente, predsednik organizacije, ki pripravlja svetovna prvenstva v klasičnem tetrisu.

"Čestitke za ta izjemen dosežek, ki je v nasprotju z vsemi predpostavljenimi omejitvami te legendarne igre," pa je dejala glavna izvršna direktorica podjetja Tetris Maya Rogers. Dodala je, da je to primeren dosežek pred letošnjo 40. obletnico prve izdaje legendarne igre.

Igro tetris je leta 1984 razvil ruski računalniški inženir in oblikovalec videoiger Aleksej Pajitnov. Gre za preprosto in zelo zasvojljivo igro, v kateri igralci upravljajo in obračajo padajoče bloke kock tako, da se ti ujemajo med seboj.

Ko je znotraj določenega prostora zapolnjena celotna linija kock, izgine, tako da ostane več prostora in časa za obračanje in sestavljanje naslednjih blokov.

Jonas Neubauer
Novice Tragična smrt "boga" tetrisa

Ko igralec napreduje po stopnjah, bloki kock različnih oblik padajo vse hitreje, kar se nadaljuje do 29. stopnje. Za to je dolgo veljalo, da gre za zadnjo stopnjo pred koncem igre, ko kocke padajo prehitro, da bi se človek lahko odzval.

Nato je vrsta inovacij v zadnjih letih igralcem omogočila, da so presegli 29. stopnjo. Dosegli so točko, na kateri zdaj že skoraj starodavna koda iz 80. let prejšnjega stoletja preneha delovati, igra pa se ustavi. To 157. stopnjo je doslej uspelo doseči le računalniku, zdaj pa je dosežek ponovil tudi 13-letni Willis.

Novice Trideset let tetrisa
Ne spreglejte