Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
13. 1. 2021,
9.38

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

Natisni članek

ešport videoigra tetris smrt

Sreda, 13. 1. 2021, 9.38

3 leta, 3 mesece

Tragična smrt "boga" tetrisa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85
Jonas Neubauer | Jonas Neubauer je bil na svetovnem prvenstvu v klasičnem tetrisu nepremagljiv v letih 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 in 2017. | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Jonas Neubauer je bil na svetovnem prvenstvu v klasičnem tetrisu nepremagljiv v letih 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 in 2017.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Pri zgolj 39 letih je zaradi še nepojasnjenega nenadnega poslabšanja zdravja umrl Jonas Neubauer, verjetno najboljši igralec videoigre tetris vseh časov. Neubauer je bil sedemkratni zmagovalec svetovnega prvenstva v klasičnem tetrisu, ogromno pa je storil tudi za prepoznavnost skupnosti igralcev tetrisa na širšem področju profesionalnega tekmovanja v videoigrah oziroma tako imenovanega ešporta.

Novico o smrti Neubauerja, ki je veljal za "boga" tetrisa, so svojci pretekli konec tedna sporočili prek njegovega profila na družbenem omrežju Twitter. Zakaj je umrl sicer zdrav 39-letnik, še ni znano, se je pa, tako je razvidno iz objave na Twitterju, vse skupaj odvilo zelo hitro. 

Sedemkratnemu svetovnemu prvaku v vsesplošno prepoznavni videoigri, ki jo je leta 1984 razvil ruski oziroma takrat še sovjetski programer Aleksej Pažitnov, so se na družbenih omrežjih po smrti poklonili ne le številni ljubitelji tetrisa, temveč tudi znane osebe iz sveta ešporta, profesionalnega tekmovanja v videoigrah, ko je na primer Rod Breslau:

Neubauer je bil namreč izredno cenjen tudi zunaj do pred kratkim zelo zaprtega tetrisovega mehurčka. Marsikdo mu pripisuje zasluge za novo renesanso legendarne igre zlaganja geometrijskih likov, ki jo je Neubauer populariziral s svojim izrednim talentom.

Ob sedmih zmagah na svetovnem prvenstvu v klasičnem tetrisu ima tudi rekord za najvišje število zbranih točk, najhitreje je tudi dosegel 300 tisoč točk. 

Kljub vsem uspehom za Neubaurjevo najbolj prepoznavno tekmo v tetrisu najverjetneje velja finalni obračun svetovnega prvenstva leta 2018, ko je senzacionalno izgubil proti komaj 16-letnemu Josephu Saeleeju. Oglejte si ga spodaj:

Preberite tudi:

Nintendo Game Boy
Novice Nenavadna najdba v Alpah: je bil nekdo zelo jezen?
Ne spreglejte