Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
17. 2. 2016,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

plastična kirurgija Rijeka Hrvaška

Sreda, 17. 2. 2016, 15.00

8 let

Na Hrvaškem s 3D-tiskalnikom natisnili del ušesa in ga vsadili bolniku

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Starejšemu bolniku so nadomestili del ušesa, ki so mu ga odstranili zaradi karcinoma. 3D-tisk je omogočil izdelavo proteze, ki je zelo podobna odstranjenemu organu.

Medicinska fakulteta na Reki in Klinika za otorinolaringologijo tamkajšnjega klinično-bolniškega centra sta s skupnimi močmi uspešno izvedla operacijo vgradnje tridimenzionalnega nadomestka ušesa, ki so ga ustvarili s tehniko 3D-tiskanja.

Zaradi naprednega stadija karcinoma se rana po amputaciji ni celila in se je po dveh letih še vedno povečevala. Bazocelularni karcinom je zajel večji del desnega ušesa.

Štiri proteze za štiri letne čase in čim večjo podobnost Prednost tridimenzionalnega tiska se je pokazala v tem, da je bilo mogoče po zelo natančnih meritvah natisniti več modelov epiteze in tako izbrati tisto, ki je najbolj podobna manjkajočem delu ušesa, je, kot poroča reški Novi list, povedal eden od sodelujočih, dr. Dubravko Manestar. Hrvaški zdravniki so sledili naravni barvi kože in ob tem pripravili štiri različne epiteze, ki ustrezajo različnim štirim letnim časom, kajti koža se z barvo odziva na različne letne čase in temperature.

Biomodeliranje se bo še razvijalo Takšne operacije so zlasti pomembne za starejše onkološke bolnike, za katere daljše rekonstrukcijske operacije pod anestezijo ne bi bile najprimernejše, je še povedal Manestar. "Obenem so takšne epiteze estetsko sprejemljiva rešitev, kar je pomembno za pooperativno socializacijo bolnikov."

Proteza je narejena iz biološko združljivega silikona in natisnjena na opremi, ki jo je reška univerza pridobila ob podpori evropskega sklada za regionalni razvoj in hrvaškega ministrstva za znanost, izobraževanje in šport.

Reška medicinska fakulteta in klinični center bosta nadaljevali sodelovanje pri oblikovanju in vsaditvi 3D-organov. V okviru fakultete načrtujejo tudi Center za biomodeliranje in inovacije v medicini.

Ne spreglejte