Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 4. 2014,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kraja zaščita

Četrtek, 17. 4. 2014, 10.37

8 let

Mobilna industrija združeno proti kraji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred dnevi so glavni igralci mobilne industrije končno podprli pobudo, katere namen je reševanje oz. omilitev ene večjih težav uporabnikov z mobilnimi telefoni.

Varnostna pobuda Tako Samsung kot Apple, pa tudi vsi relevantni mobilni operaterji na ameriškem trgu so podpisali prostovoljno namero o uvedbi tehničnih rešitev za primere kraje mobilnih telefonov. Te naj bi vključevale možnost oddaljenega izbrisa podatkov (možnost je sicer na voljo že danes v ločeni aplikaciji) in tudi dejanskega onemogočenja nadaljnjega delovanja samih naprav. Druga možnost naj bi bila namenjena predvsem odvrnitvi nepridipravov od kraje.

Zakaj šele zdaj? Mnogi se (upravičeno) sprašujejo, zakaj niso za realizacijo podobnih mehanizmov poskrbeli že prej. Navsezadnje je tehnologija, ki to omogoča, že davno razvita. Tudi letna "izguba" uporabnikov je po ocenah analitikov precejšnja – znaša okoli dve milijardi evrov. V mobilnikih shranjujemo tudi vse več podatkov, ki lahko v nepravih rokah povzročijo tudi precej dodatne škode (številke kartic, plačilne in nakupovalne aplikacije z gesli, sporne fotografije, poslovne informacije …).

Dvorezni meč Ameriški zakonodajalci, ki so v zadnjih mesecih izvajali močne pritiske na mobilne velikane, so te neposredno obtožili počasnosti pri pripravi ustreznih korakov, ker ti pomenijo neposredno zažiranje v prihodke, ki jih podjetja ustvarijo z zavarovanjem mobilnikov. Hkrati še vedno ostajajo skrbi, kaj bi se zgodilo, če bi lahko nepridipravi to funkcionalnost izkoristili za onemogočanje naprav nujnih služb (recimo varnostnikov, policistov …). Hkrati bo dogovorjena pobuda nekaj, kaj bo na strani uporabnikov prostovoljno, ne samodejno – uporabniki se bodo morali strinjati in si možnost na napravi omogočiti sami.

Preventiva ostaja ključna Uporabniki bodo novo "zaščito" najbrž pozdravili, a učinki kraje mobilnika na uporabnika so precej odvisni od preventive. Uporabniki lahko namreč z nekaj preprostimi koraki – rednimi varnostnimi kopijami, zaščito z geslom, neshranjevanjem gesel v plačilnih/nakupovalnih aplikacijah in omogočanjem funkcionalnosti, kot je npr. Applov Find my iPhone – pogosto preprečijo glavobol v primeru kraje.

Ne spreglejte