Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
21. 12. 2017,
17.22

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

1

Natisni članek

digizgodbe David Aleš Toronto Business Academy start-up

Četrtek, 21. 12. 2017, 17.22

6 let, 3 mesece

Mladi slovenski podjetniki, ki bodo z znanjem zavzeli ves svet #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

1

Trije mladi Slovenci so leta 2014 v kanadskem velemestu Toronto ustanovili podjetje, ki na inovativen način ponuja univerzitetne izobraževalne programe. Projekt Toronto Business Academy je zdaj pritegnil pozornost podjetniškega pospeševalnika ABC Accelerator Group, ki v njihovem delu vidi tako velik potencial, da so sklenili dogovor o združitvi. Izobraževalne programe bodo pod novo znamko ABC Business Academy kmalu ponujali na vseh celinah sveta.

Jan Habat (levo), Juš Dobnikar (na sredini) in David Aleš (desno), slovenski ustanovitelji podjetja HDA Rockcellence in znamke Toronto Business Academy | Foto: Toronto Business Academy Jan Habat (levo), Juš Dobnikar (na sredini) in David Aleš (desno), slovenski ustanovitelji podjetja HDA Rockcellence in znamke Toronto Business Academy Foto: Toronto Business Academy

Kaj in kdo je Toronto Business Academy?

David Aleš, Jan Habat in Juš Dobnikar so kot še kot študentje prava, ekonomije oziroma podjetništva pred leti obiskali Kanado, natančneje metropolo Toronto, in se odločili, da gre za idealno okolje za ustanovitev podjetja in kaljenje novega podjetniškega kadra.

V največjem kanadskem mestu so nato ustanovili podjetje HDA Rockcellence Inc. in v sklopu podjetja s pomočjo nekaj slovenskih in nekaj kanadskih mentorjev začeli organizacijo univerzitetnih izobraževalnih programov Toronto Business Academy.

Kanada je po mnenju mladih slovenskih podjetnikov idealno okolje za spoznavanje sveta mednarodnega podjetništva. Udeleženci njihovih programov med drugim namreč poslušajo zanimive predavatelje z vsega sveta, veliko med njimi jih je tudi samih uspešnih podjetnikov in obiskujejo sedeže različnih svetovno znanih podjetij. Kanada ima obenem zelo dobre vezi s Slovenijo, tam namreč živi precej Slovencev, kar je bil eden od glavnih dejavnikov za to, da so za sedež podjetja izbrali ravno Toronto (na fotografiji). | Foto: Thinkstock Kanada je po mnenju mladih slovenskih podjetnikov idealno okolje za spoznavanje sveta mednarodnega podjetništva. Udeleženci njihovih programov med drugim namreč poslušajo zanimive predavatelje z vsega sveta, veliko med njimi jih je tudi samih uspešnih podjetnikov in obiskujejo sedeže različnih svetovno znanih podjetij. Kanada ima obenem zelo dobre vezi s Slovenijo, tam namreč živi precej Slovencev, kar je bil eden od glavnih dejavnikov za to, da so za sedež podjetja izbrali ravno Toronto (na fotografiji). Foto: Thinkstock

"Obstoječi šolski sistem je zastarel, preveč je teorije"

Od kod ideja za Toronto Business Academy? "Naše izhodišče je bila težava današnjega šolskega sistema: je namreč zastarel ter vsebuje preveč teorije in premalo prakse. Naš izobraževalni program smo zastavili tako, da bi zapolnil vrzel, ki zaradi tega nastaja," je za Siol.net pojasnil eden od ustanoviteljev podjetja David Aleš. 

Video: Planet TV

"Pri prvi izvedbi izobraževalnega programa smo imeli 26 udeležencev, 24 iz Slovenije in dva iz Hrvaške. Do letos je zanimanje postalo že petkrat večje, izobraževanje smo razširili na štiri programe, prejeli pa smo 160 prijav za udeležbo," je še razkril Aleš. 

Preberite več o slovenskih podjetnikih Davidu, Janu in Jušu, ki kariero gradijo v Kanadi

Akademski partner izobraževanja prek Toronto Business Academy, Alma Mater Europaea, je njihov program akreditiral s šestimi kreditnimi točkami kot študij v tujini, so nam pojasnili v podjetju. Slovenski študenti, ki se želijo udeležiti izobraževanja, lahko za pomoč pri kritju stroškov programa zato zaprosijo za štipendijo pri Javnem skladu Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije.  | Foto: Facebook/ABC Business Academy Akademski partner izobraževanja prek Toronto Business Academy, Alma Mater Europaea, je njihov program akreditiral s šestimi kreditnimi točkami kot študij v tujini, so nam pojasnili v podjetju. Slovenski študenti, ki se želijo udeležiti izobraževanja, lahko za pomoč pri kritju stroškov programa zato zaprosijo za štipendijo pri Javnem skladu Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije.  Foto: Facebook/ABC Business Academy

Zastavico bodo zapičili v skoraj vsako celino sveta

Inovativnost, potencial in hitrost širjenja projekta Toronto Business Academy je med drugim pritegnil pozornost podjetniškega guruja Dejana Roljiča, soustanovitelja in direktorja podjetniškega pospeševalnika ABC Accelerator.

David Aleš je za Siol.net razkril, da je Roljič njihovo podjetje letos povabil k združitvi s skupino ABC Accelerator Group. V okviru ABC Accelerator Group bi njihova znamka z novim imenom ABC Business Academy prevzela izobraževalne dejavnosti skupine, je pojasnil Aleš.

Združitev za mlade slovenske podjetnike pomeni širitev organizacije izobraževalnih programov iz Kanade tudi na lokacije, kjer ima ABC Accelerator Group pisarne, natančneje v Silicijevo dolino v ZDA in v nemški München.

Rezultati združitve z ABC Accelerator Group se že kažejo. V naslednjem terminu izobraževanj ABC Business Academy bodo sodelovali udeleženci iz kar 30 držav sveta, nam je zaupal David Aleš.  | Foto: Toronto Business Academy Rezultati združitve z ABC Accelerator Group se že kažejo. V naslednjem terminu izobraževanj ABC Business Academy bodo sodelovali udeleženci iz kar 30 držav sveta, nam je zaupal David Aleš.  Foto: Toronto Business Academy

A to je le začetek realizacije še večjega načrta, ki ga je Aleš za Siol.net napovedal že pred dvema letoma: postavitev izobraževalne akademije na vsaki celini. Zdaj je videti, da se bo ta načrt kmalu tudi uresničil.

"Na vseh glavnih celinah bomo navzoči že v prihodnjih dveh letih, saj se bomo razširili še v Sao Paulo (Južna Amerika), Singapur (Azija) in Dubaj (Bližnji vzhod)," je še napovedal David Aleš. 

Ne spreglejte