Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2015,
14.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Toronto Business Academy David Aleš

Sreda, 11. 3. 2015, 14.42

6 let, 7 mesecev

Z mladimi podjetniki do edinstvene izkušnje. V Kanadi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kakovostno preživljanje poletja, obogatitev življenjepisa, mreženje in spoznavanje poslovnega sveta. To vam omogoča poletna šola Toronto Business Academy, ki so jo zasnovali trije mladi Slovenci.

Vsi, ki bi želeli poletje preživeti nekoliko drugače in pridobiti veliko koristnih izkušenj, boste po zaslugi treh mladih podjetnikov dobili priložnost, da se prijavite na poletno šolo Toronto Business Academy, ki bo potekala poleti med 25. julijem in 15. avgustom v Kanadi. Gre za tritedenski intenzivni šolski program z naprednimi metodami poučevanja, ki bodo kombinirale individualno in skupinsko delo.

Ekipa Slovencev in Kanadčanov "V časih, ko narašča brezposelnost mladih, prihodnost pa tudi ni videti prav nič rožnata, želimo mladim pokazati, da je z znanjem in trdim delom, nenehnim izobraževanjem in razmišljanjem zunaj ozkih okvirov še vedno mogoče uspešno uresničiti ideje in ustvariti prihodnost, ki si jo želijo," o svoji ideji pravijo trije aktivni študentje prava, ekonomije in podjetništva 24-letni David Aleš, 23-letni Juš Dobnikar in 22-letni Jan Habat.

Njihovo ekipo zaokroža Kanadčan in akademski direktor Laurence Hewick, ki je sestavil tudi predmet, ki se bo izvajal v Torontu.

Poleg njega so še mentorji, ki bdijo nad programom in skrbijo, da vse poteka tako, kot mora. Slovenski del sestavljajo Boris Pleskovič, Edvard Kobal in Stojan Gorup, kanadskega pa Joseph Slobodnik in Jonathan Wellum.

"Čisto drugače smo začeli gledati na življenje" Vse se je začelo pred okoli dvema letoma, ko sta David in Juš dobila idejo, da bi organizirala projekt, s katerim bi študente peljala v razvitejšo državo, kot je Slovenija, kjer je podjetništvo bolj razvito. "Na koncu sva ugotovila, da ima Slovenija zelo dobre vezi s Kanado, in se zato odločila za Kanado," je pojasnil David.

Z dvajsetimi študenti so nato v okviru podobnega projekta odšli v Toronto, kjer so predvsem spoznali tamkajšnje življenje, veliko Slovencev in tudi nekaj poslovnega sveta. Študentje so bili nad obiskom navdušeni, David in Juš pa tudi. Navdušenje nad Kanado je z njima delil tudi tretji član ekipe, Jan, ki je bil v Kanadi na izmenjavi. "Čisto drugače smo začeli gledati na življenje," je dejal David in dodal, da je življenje tam povsem drugačno kot v Sloveniji

Negativne kritike ni bilo, zato so vedeli, da je to prava stvar To so želeli pokazati tudi slovenskim študentom in na koncu prišli na idejo za Toronto Bussines Academy. Za dva meseca so šli tudi v Kanado, kjer so vse skupaj razvijali, nato pa prek skupnega prijatelja, ki je častni konzul Slovenije v Torontu, spoznali Laurencea Hewicka, ki je prav tako želel ustvariti nekaj podobnega. Kot je dejal David, so se takoj ujeli in ugotovili, da enako razmišljajo, zato jim ni bilo težko delati skupaj.

Ko so idejo razvili, so jo predstavili različnim gospodarstvenikom, pa tudi mladim, in ko so bili nad njo vsi navdušeni, so vedeli, da je to prava stvar, zato so še bolj poprijeli za delo.

"Negativne kritike nismo dobili, zato smo se odločili, da napnemo vse moči," je poudaril David in ob tem pojasnil, da se sicer projekt še razvija, njihova želja za naprej pa je med drugim tudi ta, da bi se projekt v prihodnjih letih razširil v mednarodno-povezovalni dogodek za mlade.

Še nekoliko bolj dolgoročen načrt je, da bi tako akademijo postavili na vsaki celini, je še navedel mladi podjetnik.

Možnost štipendije Priložnost, da obiščejo poletno šolo Toronto Business Academy, bo imelo 50 ambicioznih študentov, ki želijo pridobiti dodatne izkušnje v tujini.

Za zdaj je prosta še okoli polovica mest, prijave pa bodo potekale do 20. aprila oziroma do zapolnitve vseh prostih mest. Vpis za zgodnje prijave (v tem primeru je šolnina nižja) poteka do 14. marca. Prijavijo se lahko vsi, ki so stari med 18 in 30 let, čeprav načeloma zgornje meje ne omejujejo tako strogo.

Glede na to, da so takšni programi, sploh drugod po svetu, zelo dragi, so avtorji projekta veseli, da je njihov akademski partner Univerza Alma Mater Europaea program akreditiral z 12 kreditnimi točkami kot študij v tujini, mogoče pa je tudi zaprositi za štipendijo pri javnem skladu za štipendije.

"V Sloveniji je položaj težak, tudi finančno, zato želimo to finančno breme kar se da olajšati in tako čim več študentom omogočiti udeležbo," je še dejal David.

Ne spreglejte