Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
8. 1. 2020,
18.41

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Natisni članek

gripa cepivo znanost raziskava cepljenje zdravljenje virus

Sreda, 8. 1. 2020, 18.41

4 leta, 3 mesece

Dvoplastni nanodelci odpirajo pot do učinkovitejšega cepiva proti gripi

Korak bližje do popolne zmage nad mutirajočimi virusi gripe

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

gripa cepljenje bolezen | Cepljenje velja za najučinkovitejšo preventivo proti gripi, a je razvoj učinkovitega cepiva močno otežen, ker virus gripe mutira hitro in nepredvidljivo, zaradi česar je cepivo vsako leto drugačno. | Foto Reuters

Cepljenje velja za najučinkovitejšo preventivo proti gripi, a je razvoj učinkovitega cepiva močno otežen, ker virus gripe mutira hitro in nepredvidljivo, zaradi česar je cepivo vsako leto drugačno.

Foto: Reuters

Univerzalnega cepiva za gripo še nimamo, ker virus gripe zlahka mutira in se prilagaja – a odkritje s področja nanodelcev nas lahko temu idealu morda le približa.

Gripa vsakič znova nagaja predvsem v zimskem obdobju, v resnici pa je ena od najbolj razširjenih bolezni, ki je lahko v nekaterih primerih tudi smrtno nevarna.

Cepljenje velja kot najučinkovitejša preventiva, a je razvoj učinkovitega cepiva močno otežen, ker virus gripe mutira hitro in nepredvidljivo, zaradi česar je cepivo vsako leto drugačno.

Gripa, Krka
Novice Pripravite se: gripa bo vrhunec dosegla konec januarja

Cepivo iz dveh plasti nanodelcev proteinov

Raziskovalci inštituta za biomedicinske znanosti ameriške univerze Georgia State University so v svoji raziskavi pripravili cepivo iz dveh plasti nanodelcev antigenov, to je proteinov M2e in NA (nevraminidaza). M2e je precej običajen v vseh različicah gripe, NA pa je običajno na površini virusa in se ravno tako spreminja le počasi.

Gripa nagaja vsakič znova predvsem v zimskem obdobju, v resnici pa je ena od najbolj razširjenih bolezni, ki je lahko v nekaterih primerih tudi smrtno nevarna. | Foto: Thinkstock Gripa nagaja vsakič znova predvsem v zimskem obdobju, v resnici pa je ena od najbolj razširjenih bolezni, ki je lahko v nekaterih primerih tudi smrtno nevarna. Foto: Thinkstock

Rezultati, ki so jih objavili v znanstveni reviji Advanced Healthcare Materials, so pokazali, da je to cepivo laboratorijske miši za kar štiri mesece obvarovalo pred šestimi različnimi variacijami gripe, zato znanstveniki verjamejo, da odpira pot do univerzalnega cepiva proti gripi.

Gripa
Trendi Miti o gripi, v katere slepo verjamemo, pa sploh ne držijo

Telo se odzove na protein HA, ki zelo hitro mutira

Avtorji raziskave poudarjajo, da se je do zdaj le majhno število cepiv usmerjalo na NA, ker je HA (hemaglutinin) veliko bolj dominanten in se telo ob okužbi z gripo odzove na HA. Ravno protein HA je tisti, ki zelo hitro mutira, zaradi česar so cepiva proti gripi vsako leto drugačna.

Gripa, Krka
Novice Na pohodu gripa in pnevmokokne okužbe, ki so lahko smrtno nevarne

Ob sicer upravičenem optimizmu raziskovalcev je treba poudariti, da je novo cepivo treba preizkusiti tudi na ljudeh, preden lahko dokončno opredelimo njegovo uporabnost in učinkovitost.

Ne spreglejte