Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
15. 4. 2015,
12.00

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Facebook plača programer Mark Zuckerberg

Sreda, 15. 4. 2015, 12.00

8 mesecev, 1 teden

Koliko zaslužijo zaposleni pri Facebooku?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Facebook je druga najbolj obiskana stran na svetovnem spletu, zato mora ves čas delovati kot dobro naoljen motor. Za to skrbijo številni inženirji in programerji, ki jih Facebook dobro plačuje.

S pomočjo zaposlitvenega portala Glassdoor.com, ki sodelavcem ameriških podjetij omogoča ocenjevanje delodajalcev, smo preverili, kakšne letne plače imajo zaposleni na različnih razvojnih položajih pri Facebooku. Sveže diplomirani programer: 104 tisoč evrov bruto letno Vsak novi diplomiranec računalništva, ki tako ali drugače postane sodelavec Facebooka, se lahko nadeja šestmestne številke letne plače. Facebook mlade talente plačuje dobro, je pa seveda težko priti med elito izbrancev, ki jim je zagotovljeno mesto v Zuckerbergovem kraljestvu.

Razvijalec aplikacij: 107 tisoč evrov bruto letno Med sodelavci, ki si jih Facebook želi najbolj, so po podatkih portala Glassdoor posamezniki z znanjem in željo po razvoju poslovnih, zabavnih in uporabnih aplikacij. Med drugim je zaželeno tudi, da imajo hekersko mentaliteto, saj lahko v novih aplikacijah tako hitreje odkrijejo varnostne luknje, pa tudi poskrbijo, da stvari tečejo učinkovito.

Programer: 118 tisoč evrov bruto letno Evolucija Facebooka je hitra, zato v podjetju potrebujejo sposobneže, ki lahko sledijo razvoju. Sveža programska koda je v ogrodje družbenega omrežja namreč vključena že nekaj dni po tem, ko je napisana, medtem pa že potekajo dela na novi, nadgrajeni.

Vzdrževalec omrežij: 124 tisoč evrov bruto letno Morda eno najpomembnejših delovnih mest pri Facebooku. Tisti, ki skrbijo za omrežja, imajo namreč velikansko odgovornost – več kot milijardi uporabnikov morajo zagotoviti nemoteno delovanje družbene platforme. Skrbnik in analitik podatkovnih baz: 132 tisoč evrov bruto letno Tisti, ki pri Facebooku skrbijo za baze podatkov, morajo zagotoviti, da so podatki vselej organizirani in da ne pobegnejo v javnost. Analitiki podatkov pa nadaljnji razvoj družbenega omrežja prilagajajo potrebam tako uporabnikov kot oglaševalcev.

Vodja programerjev: 150 tisoč evrov bruto letno Vodje ekip programerjev imajo za sabo pogosto več kot deset let izkušenj na vodstvenih položajih v najboljših tehnoloških podjetjih, zato ni čudno, da jih Facebook plačuje dobro. 150 tisoč evrov bruto letno za vodjo programerjev je pravzaprav minimalni znesek – zgornje meje menda sploh ni. Odvisna je seveda od delovne uspešnosti.

Ne spreglejte