Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
13.27

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

advertorial SIM-kartica stroški internet mobilni podatki

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 13.27

2 meseca, 2 tedna

Koliko mobilnega interneta pravzaprav dobite za tri gigabajte?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vse bolj pomembno pri uporabi pametnih telefonov je brskanje po spletu in uporaba raznovrstnih aplikacij. Je tri gigabajte podatkov dovolj?

Uporaba pametnega telefona brez zakupa paketa, ki omogoča brezskrbno brskanje po spletu in nameščanje aplikacij, bi bila nesmiselna. Vsi si želijo čim bolj neomejenega brskanja, a pogosto se zatakne pri stroških, saj nekateri naročniški paketi uporabo interneta še vedno precej drago zaračunajo.

Izberite paket s tremi gigabajti in pozabite na skrbi zaradi visokih stroškov

Tri gigabajte je za povprečnega uporabnika več kot dovolj, zato izberite mobilni paket, ki vam mesečno zagotavlja toliko prenosa mobilnih podatkov. Preverili smo prednosti predplačniškega paketa SPAR MOBIL.

Katere prednosti predplačniške ponudbe lahko koristite?

- Lahko obdržite svojo staro telefonsko številko. - Svojo številko SPAR MOBIL lahko začnete uporabljati takoj. - Za uporabo ne potrebujete pogodbe. - Ne plačujete mesečne naročnine, nimate vezave in ne zaračuna se priključna taksa. - Imate nadzor nad svojo porabo, saj lahko uporabljate storitve, dokler to dopušča stanje na računu. - Stanje računa preverjate preprosto.

Je tri gigabajte res dovolj?

Dobra novica je, da je tri gigabajte mobilnih podatkov za večino uporabnikov več kot dovolj. Vsak, ki nekoliko premišljeno uporablja mobilni internet, bi moral s takšno količino brez težav priti čez mesec, če upoštevamo, da se občasno (za večje prenose) poveže na brezžično omrežje (Wi-Fi).

Osvežimo znanje

GB je kratica za gigabajt, enoto za mobilne podatke. Vsaka stvar, ki jo pošljemo prek spleta, je sestavljena iz teh enot, ali gre za spletno stran, e-sporočilo, glasbeni posnetek ali video.

Koliko pa je pravzaprav en gigabajt?

1 gigabajt (GB) = 1024 megabajtov 1 megabajt (MB) = 1024 kilobajtov 1 kilobajt (KB) = 1024 bajtov

*Povprečno dolga e-pošta (eno sporočilo) vam vzame štiri kilobajte podatkov, fotografija pa približno en megabajt. Videoposnetek v formatu MPEG3 pa je velik približno štiri megabajte.

Aplikacije, ki vam pomagajo nadzorovati porabo

Če niste prepričani, koliko časa pravzaprav prebijete na internetu, si lahko pomagate z aplikacijo, ki bo porabi sledila namesto vas. Na mobilnik si namestite aplikacijo Data Manager (obstaja tako za iOS kot Android), s katero lahko nastavite limit – ko ga boste dosegli, vas bo aplikacija opozorila.

Za večje prenose se povežite z brezžičnim omrežjem

Včasih si radi ogledamo tudi kakšen daljši video ter posodobimo aplikacije in takrat potrebujemo več prenosa podatkov. Takrat se raje povežite na Wi-Fi, na primer kadar:

- prenašate večje količine fotografij ali videov, - posodabljate aplikacije, - sinhronizirate podatke, - nalagate nove različice operacijskega sistema.

Porabo mobilnih podatkov pa zmanjšate tako, da:

- kot že omenjeno, se za večje prenose povežite na Wi-Fi, - izklopite prepogosto preverjanje novosti na aplikacijah, - izbirajte spletne strani, ki so izdelane za mobilno uporabo (če je ta možnost), - izklopite vsa opravila v ozadju, da aplikacije ne prenašajo podatkov takrat, ko niso odprte.

Tudi veliko kličete in pošiljate klasična SMS-sporočila?

Pri SPAR MOBIL-u se zavedajo, da imajo različni uporabniki različne navade pri uporabi telefona. Zato ponujajo več paketov, za vsakega kar najboljšo izbiro. Za tiste, ki veliko uporabljajo internet, hkrati pa tudi pogosto kličejo, so poskrbeli tako, da so omogočili združitev obeh paketov (torej 1500 enot + tri gigabajte).

Ne spreglejte