Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
31. 7. 2023,
22.01

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Kitajska

Ponedeljek, 31. 7. 2023, 22.01

9 mesecev, 1 teden

Strašljiva metoda, s katero terorizirajo svoje ljudi #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Telefonski klic, Kitajska, maska | Kitajska se je v zadnjih letih spremenila v državo, kjer si oblast državljane prizadeva nadzorovati na vsakem koraku. To še posebej velja za večja mesta, kjer tako rekoč vsak kvadratni centimeter prečesavajo varnostne kamere. | Foto Guliverimage

Kitajska se je v zadnjih letih spremenila v državo, kjer si oblast državljane prizadeva nadzorovati na vsakem koraku. To še posebej velja za večja mesta, kjer tako rekoč vsak kvadratni centimeter prečesavajo varnostne kamere.

Foto: Guliverimage

Kdor bo na Kitajskem prejel telefonski klic osebe s tako imenovano nizko osebno bonitetno oceno – torej osebe, ki jo imajo kitajske oblasti za neubogljivo, izogibajočo se obveznostim in zakonom –, bo moral dvakrat premisliti, preden se bo zapletel v pogovor s klicateljem, pa četudi bo šlo za sorodnika ali tesnega prijatelja. Gre za prototip še enega od vrste represivnih ukrepov, s katerimi kitajska komunistična partija vzpostavlja vse bolj temeljit nadzor nad skoraj poldrugo milijardo državljanov.

Ujguri
Novice Zastrašujoča taktika, s katero uničujejo njihova življenja

Zgornji videoposnetek je prikaz prejetega telefonskega klica osebe z nizko osebno bonitetno oceno, torej nekoga, ki ne izpolnjuje meril kitajskih oblasti za "pridnega" državljana. Namesto klasične melodije zvonjenja telefon predvaja zvok sirene, nato pa sledi opozorilo: "Lastnik te telefonske številke je zaupanja nevredna oseba. Prosimo, da to osebo pozovete, naj izpolni svoje obveznosti." Ali bo prejemnik telefonskega klica, če klicatelja ne bo opozoril, temveč se bo z njim zapletel v pogovor, nosil posledice, še ni znano.

Gre za preizkus nove metode za siljenje državljanov Kitajske v ubogljivost prek sistema tako imenovanih osebnih bonitetnih ocen. Ta je osrednja zvezda načrta kitajske vlade za vzpostavitev tako rekoč popolnega nadzora nad skoraj poldrugo milijardo Kitajcev.

Giorgia Meloni
Novice "Italija je sprejela grozljivo odločitev"

Kitajska ima danes najobširnejši sistem za prepoznavanje obrazov, ki ga vladne agencije uporabljajo tudi za sledenje gibanju državljanov. | Foto: Reuters Kitajska ima danes najobširnejši sistem za prepoznavanje obrazov, ki ga vladne agencije uporabljajo tudi za sledenje gibanju državljanov. Foto: Reuters

Osebna bonitetna ocena tako vladajoči Komunistični partiji Kitajske kot sodržavljanom posameznika pove, kako dobro nekdo upošteva zakone in izpolnjuje svoje obveznosti, kot je na primer plačevanje obroka za stanovanjsko posojilo ali pa celo zgolj plačevanje položnice za telefon. Če oseba ne upošteva zakonov oziroma ne izpolnjuje svojih obveznosti, je za to lahko kaznovana z odvzemom številnih ugodnosti, kar ji lahko tudi uniči življenje. 

Kitajska
Novice Je šla Kitajska tokrat res predaleč? #video

Intenziven nadzor tudi s tehnologijo prepoznavanja obrazov

Kitajec in Kitajka sta danes že lahko prepričana, da ju bo kjerkoli v javnosti posnela varnostna kamera. 

Če bo državljanko ali državljana Kitajske varnostna kamera zasačila med prečkanjem ceste tam, kjer ni prehoda za pešce, ali med vstopanjem na avtobus pri zadnjih vratih brez plačila vozovnice, bo tehnologija za prepoznavanje obrazov umetni inteligenci, ki bdi nad sistemom, povedala, kdo je posameznik ali posameznica, ki ne upošteva pravil.

Državljan bo nato prejel sporočilo, naj poravna kazen za kršenje zakona. Če tega ne bo storil, se bo njegova bonitetna ocena znižala. Ko bo imel enkrat nižjo od zahtevane za vožnjo z javnim prevozom, ga ne bodo več spustili na avtobus, vlak, letalo. 

Kitajski sistem ocenjevanja državljanov glede na njihovo uklonljivost zakonom je že bil tarča kritikov, ki jih skrbi, da bi si ljudje zaradi ene ali dveh nepremišljenih oziroma celo nepredvidenih potez uničili življenje, ker bi zaradi tega imeli prenizko bonitetno oceno.  | Foto: Reuters Kitajski sistem ocenjevanja državljanov glede na njihovo uklonljivost zakonom je že bil tarča kritikov, ki jih skrbi, da bi si ljudje zaradi ene ali dveh nepremišljenih oziroma celo nepredvidenih potez uničili življenje, ker bi zaradi tega imeli prenizko bonitetno oceno. Foto: Reuters

Javni prevoz je sicer samo en primer, kaj lahko povzroči nižja družbena bonitetna ocena. Iz Kitajske so med drugim že poročali tudi o naslednjih primerih.

- Tisti, ki so zavrnili služenje vojaškega roka ali so se mu tako ali drugače izognili, so imeli prenizko oceno, da bi se lahko vpisali na fakulteto oziroma so morali celo zapustiti študij.

- Prenizka bonitetna ocena je nekaterim onemogočila rezervacijo hotelskih sob ali miz v restavracijah.

- Državljanom, ki so na internetu počeli stvari, ki zelo motijo Peking (širili informacije, ki jih kitajska oblast označuje za lažne novice, ali pa predolgo igrali videoigre), so zaradi nižje bonitetne ocene omejili hitrost internetne povezave.

- Posamezniki, obtoženi finančnih prevar ali drugih oblik gospodarskega kriminala, so imeli prenizko bonitetno oceno, da bi dobili zaposlitev, primerno svojemu poklicu, ali pa niso dobili bančnega posojila. 

Ne spreglejte