Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
14. 6. 2015,
21.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Facebook družbeno omrežje internet Matic Tomšič

Nedelja, 14. 6. 2015, 21.05

8 let

Ko boste gledali Facebook, bo Facebook gledal nazaj

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družbeno omrežje bo začelo beležiti čas, ki ga uporabnik preživi ob ogledovanju objav na začetni strani, in ustrezno prilagajati pogostost pojavljanja vsebin, ki ga domnevno zanimajo najbolj.

Facebook si prizadeva, da bi uporabniku čim pogosteje prikazoval vsebine, ki ga zanimajo. V prihodnje bo med pregledovanjem objav na začetni strani (Novice ali News Feed) zato začel delovati algoritem, ki si bo poskusil zapomniti, ob kakšnih vsebinah se uporabnik zadrži najdlje.

Kot so v novici za javnost pojasnili pri družbenem omrežju, je zasnova omenjenega algoritma razmeroma preprosta. Ko se bo uporabnik med pregledovanjem novic in objav zadržal pri eni od njih, se bo v ozadju sprožila štoparica, ki bo merila, koliko časa je porabil zanjo v primerjavi z ostalimi objavami. Daljši čas bo za Facebook signal, da takšne objave uporabnika zanimajo bolj od drugih.

To v teoriji pomeni, da bo uporabnik sčasoma naletel na manj vsebin, mimo katerih se s koleščkom miške premakne ("poskrola") s svetlobno hitrostjo, in več tistih, ki rade pritegnejo njegovo pozornost. Sliši se kot velik korak naprej v primerjavi s trenutnimi Facebookovimi algoritmi, ki prikazovanje objav z domnevno zanimivimi tematikami pogojujejo z našimi komentarji, deljenji in "všečki" podobnih.

Kaj bo, če bomo predolgo obstali na "napačni" objavi? Facebook bo pri postopnem uvajanju novega algoritma, da se novost ne bi izpridila, v zakup sicer moral vzeti določene navade uporabnikov. Nekateri med brskanjem po družbenem omrežju včasih zapustijo računalniško mizo in obstanejo na zanje povsem "tretji" vsebini, drugi pa novice in objave iz dolgčasa pregledujejo, brez da bi jih sploh videli. V algoritmu bodo priložnost za večji doseg in nove sledilce zagotovo videli tudi upravitelji Facebookovih strani in svoje zidove začeli zasipati z viralnimi videoposnetki in sličicami GIF, ki uporabnike pogosto premamijo v nekajsekundne oglede.

Ne spreglejte