Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
11. 8. 2015,
16.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefon Reddit Matic Tomšič

Torek, 11. 8. 2015, 16.21

6 let, 7 mesecev

Kaj si od pametnih telefonov najbolj želijo uporabniki?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V pogovoru na forumu AskReddit je na stotine uporabnikov naštevalo želene serijske funkcije, ki bi jih moral imeti vsak sodoben pametni telefon. Pri vrhu praktičnost, hitrost pa daleč od prioritete.

Serijska odpornost proti udarcem in vodi Uporabnikom gre na živce, da je pametni telefon, za katerega odštejejo 600 ali 700 evrov, krhek kot prepečenec. V strahu, da ne bi obtolkli robov ali počili zaslona, svoje pametne telefone večina zavija v silikonska oblačila, ki razvodenijo domnevno prelomno obliko, s katero se ponaša proizvajalec. Proti udarcem odporne pametne telefone je seveda mogoče kupiti, a gre večinoma za tankovske modele, namenjene športno-aktivnim uporabnikom (Samsungova serija Galaxy Active, na primer).

Marsikdo želi tudi zaščito pred vdorom vlage, ki lahko še vedno onesposobi preveč najnovejših modelov pametnih telefonov. Nekaj premikov v to smer je že bilo (Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z3), a so kljub uporabnosti redki in omahljivi. Samsung, na primer, je letošnjemu Galaxyju S6 vzel zaščito pred vodnimi kapljicami, pa čeprav uporabniki pri lanskem modelu niso imeli prav nič proti.

Bolj neposredna zaščita pred krajo ali izgubo pametnega telefona Neki uporabnik foruma AskReddit je predlagal, da bi moral biti na zaklenjenem zaslonu vseh pametnih telefonov gumb "Našel sem ta pametni telefon". Ko bi morebitno izgubljeno napravo nekdo našel, bi ga pritisnil in telefon bi enemu od zaupanja vrednih stikov svojega lastnika samodejno poslal sporočilo SMS z lokacijo najditelja. Nekaj podobnega omogoča plačljiva aplikacija Cerberus.

Mehanizmi za najdbo izgubljenega ali ukradenega pametnega telefona sicer obstajajo (Find my iPhone ali Upravitelj naprav Android), a najditelju praktično ne omogočajo interakcije z lastnikom.

Boljše baterije Začaran krog – uporabniki si zaželijo bolj zmogljivih baterij. Proizvajalci jim ugodijo, a telefon opremijo tudi z boljšim procesorjem in zaslonom, ki sta še požrešnejša od prejšnje generacije. Ker je razvoj strojne opreme hitrejši od razvoja litij-ionskih baterij, se v praksi zdi, da je treba po kablu za polnjenje poseči še hitreje.

Krivdo gre naprtiti tudi težnji proizvajalcev po čim tanjših telefonih – manjše, kot so dimenzije naprave, manjša bo kapaciteta baterije. Večina uporabnikov bi se rade volje odrekla prostoru v žepu, če bi to pomenilo več električne neodvisnosti njihovega pametnega telefona.

Preprostejši in razumljivejši vmesnik za dostop do datotek v napravi Po datotekah je brez težav mogoče brskati s privzetim ali dodatno nameščenim raziskovalcem (kot je ES File Explorer za Android, na primer), a nekatere je včasih preprosto težko najti. Kje je? Morda v mapi external_sd? Ne? Kaj pa Download? Tudi ne. Morda pa bo prava tale mapa, d?

Privzeto nameščen čitalnik črtnih kod Nad odsotnostjo privzetega čitalnika črtnih kod in kod QR, ki delujejo kot povezave do aplikacij ali spletnih strani ter kuponi, se na Redditu hudujejo predvsem uporabniki telefonov z Androidom. Za mnoge je čitalnik prva aplikacija, ki jo namestijo na nov pametni telefon.

Zakaj ni več mogoče odstraniti baterij in vstaviti spominskih kartic? Uporabniki negodujejo tudi nad tem, da mnogo sodobnih pametnih telefonov ne omogoča odstranitve baterij ali vstavljanja spominskih kartic za razširitev shranjevalnega spomina. Če baterija odpove poslušnost, je telefon v tem primeru treba pustiti na pooblaščenem servisu – uporabnik, ki ni vešč razstavljanja fine elektronike, jo bo le težko zamenjal sam.

Razlog za čedalje pogostejšo odsotnost rež za spominsko kartico, ki ga proizvajalci držijo zase, pa je, da jih precej sodeluje s ponudniki shrambe v oblaku. Uporabniki novih Samsungovih modelov, na primer, ob nakupu prejmejo brezplačno naročnino na storitve Dropboxa.

Način za komunikacijo z bližnjimi telefoni v primeru katastrofe, ki bi onemogočile telekomunikacijske bazne postaje Uporabniki želijo, da bi njihovi pametni telefoni v primeru izrednih razmer, ki bi onemogočile konvencionalno brezžično komunikacijo, postali voki-tokiji. Nekateri so predlagali tudi alternativno komunikacijo prek radija FM, ki je vgrajen v večino sodobnih pametnih telefonov, a ga uporabljajo le redki. Mnogi sploh ne vedo, da ga imajo.

Žepni projektor Pametni telefon s projektorjem je zanimiva ideja, ki se je v zadnjih letih izgubila med preostalimi tehnološkimi novostmi, pa čeprav smo en tovrsten model že preizkusili in sprejeli z odobravanjem. Na forumu AskReddit menijo, da bi bila solidna implementacija zmogljivega projektorja idealna za hitre razlage in demonstracije vsebin. Kako bi projektor vplival na njihovo željo po boljših baterijah, pa je druga pesem …

Pametni telefon brez vnaprej naloženih nadležnih aplikacij Nov pametni telefon enega od velikih proizvajalcev (Samsung, LG, Sony, HTC, Huawei) bo praviloma opremljen z vsaj ducatom "hišnih" aplikacij, s katerimi želi blagovna znamka širiti vpliv med uporabniki. Te aplikacije svoje delo, najsi gre za pisarniške funkcije, shrambo v oblaku ali optimizacijo sistema, pogosto opravljajo slabše od številnih brezplačnih, ki jih najdemo na uradnih servisih, kot je Google Play.

Vseindustrijska posvojitev standarda USB-C Za konec še ena najbolj praktičnih rešitev – posvojitev standarda USB-C. Ne le, da je hitrejši od klasične povezave USB v današnjih pametnih telefonih, odpravil bi frustracije ob neuspešnem priklapljanju kabla USB v pametni telefon. Pri USB-C namreč ni pomembno, v katero smer je obrnjen priključek, to pa bi marsikateremu uporabniku prihranilo precej živcev. Se tudi vam dogaja, da kabel poskusite priklopiti v telefon, pa ne gre, ga obrnete in znova ne gre, nato pa uvidite, da je bil v pravo smer obrnjen že prvič?

Ne spreglejte