Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
26. 10. 2017,
9.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Natisni članek

digizgodbe požar Microsoft Windows

Četrtek, 26. 10. 2017, 9.12

6 let, 6 mesecev

Je zgorel najslavnejši hrib na svetu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Po spletu se širi novica, da so gozdni požari, ki v zadnjih tednih pustošijo po ameriški zvezni državi Kaliforniji, pogoltnili tudi grič v vinorodni pokrajini Sonoma, kjer je nastala najbrž najslavnejša fotografija zadnjih desetletij, ozadje za Microsoftov operacijski sistem Windows XP iz leta 2001.  

"Hrib iz Windowsov je v plamenih," pravi zgornja objava na družbenem omrežju Twitter. Ista zbirka fotografij se je pojavila tudi na spletnem forumu Reddit in spletišču za objavljanje slik Imgur, kjer ima že več sto tisoč ogledov. A trditve, da je kultni hrib res zgorel, so zavajajoče, pravijo pri ameriškem mediju Gizmodo. 

Fotografija požara, ki je pripeta zelo znanemu ozadju za Microsoftov operacijski sistem Windows XP, prikazuje drugo lokacijo, kjer je gorelo že 9. oktobra.

Na spletni strani, kjer je mogoče slediti razsežnostim kalifornijskih gozdnih požarov, medtem tudi lahko vidimo, da so se ognjeni zublji slavnemu griču, ki se ga je zaradi ozadja za Windows XP oprijelo ime Bliss, precej približali, a je pred njimi za zdaj še varen. 

Požar, Kalifornija | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Najbolj viralna fotografija vseh časov

Privzeto ozadje za operacijski sistem Windows XP, ki je izšel pred skoraj natanko 16 leti, 25. oktobra 2001, je po mnenju Microsofta in avtorja slavnega prizora, fotografa Charlesa O'Reara, največkrat videna fotografija v zgodovini.

Microsoft je to ambiciozno trditev podprl s podatkom, da je prodal več kot milijardo izvodov Windowsov XP, uporabnikov operacijskega sistema pa je bilo verjetno še precej več. 

Fotografija je sicer nastala že leta 1996, fotograf Charles O'Rear jo je posnel med vožnjo k svojemu dekletu. | Foto: Microsoft Fotografija je sicer nastala že leta 1996, fotograf Charles O'Rear jo je posnel med vožnjo k svojemu dekletu. Foto: Microsoft

Takole je bil grič "Bliss" videti deset let po nastanku zgornje fotografije:

Bliss | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

V spodnjem uličnem pogledu lahko raziščete še kalifornijsko vinorodno krajino Sonoma, kjer je nastala slavna fotografija:

Ne spreglejte