Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
10. 10. 2013,
15.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Microsoft

Četrtek, 10. 10. 2013, 15.20

8 let

HP: Microsoft je v vojni s proizvajalci strojne opreme

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razmerje Hewlett-Packarda in Microsofta se iz simbiotičnega poslovnega partnerstva počasi spreminja v rivalstvo. "Še zdaleč ne gre za osamljen primer," pravi Meg Whitman, direktorica HPja.

Oddaljevanje HP in Microsofta se je začelo že v maju, ko so prodajne številke podjetja glede na prejšnje leto padle za več kot 20 odstotkov. Direktorica Hewlett-Packarda je takrat priznala, da že nekaj časa dvomi v Microsoftovo programsko platformo, kar je bilo popolnoma v nasprotju z besedami iz januarja 2012, ko je Whitmanova poudarila, da močno verjame v tablični potencial oken 8. Potrditev, da je ljubezen dokončno izginila, smo dobili včeraj, ko sta HP in eden Microsoftovih največjih tekmecev, Google, skupaj napovedala nov Chromebook, prenosni računalnik s super 11-palčnim zaslonom, ki bo stal manj kot 300 dolarjev.

Whitmanova je večino krivde za nedavne slabe poslovne rezultate zvalila na Microsoft in Intel – prvi napravam HP prispeva večino programske opreme, drugi večino procesorske moči. Dobršen del pregovorno Hewlett-Packardovega tržišča, področja prenosnih računalnikov, namreč že nekaj časa ogrožajo konkurenčni modeli s procesorji AMD vse-v-enem, ki so precej cenejši od naprav z Intelovimi rešitvami, zmogljivost pa je v večini primerov primerljiva. Intel prihodek HP sicer odžira tudi neposredno, saj ponuja lastne storitve na področjih računalništva v oblaku in informacijske varnosti.

Pri HP so kot dva izmed glavnih razlogov, ki so privedli do ohlajenih odnosov z Microsoftom, navedli tablico Slate 7 in blagovno znamko Surface. Kritiki so prvo, milo rečeno, namreč prerešetali, sledila je slaba prodaja, ta pa je bila tudi posledica dejstva, da sta ji v zelje hodila Surface Pro in Surface RT.

Po poročanju tujih tehnoloških portalov naj bi bili precej majavi tudi odnosi med Microsoftom in njegovima velikima azijskima partnerjema, Lenovom in Acerjem.

Ne spreglejte