Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
20. 7. 2018,
15.01

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

računalniška varnost heker hekerski napad osebni podatki zdravstveni podatki Singapur

Petek, 20. 7. 2018, 15.01

5 let, 9 mesecev

Hekerji ukradli osebne podatke poldrugega milijona Singapurcev

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

zdravnik medicina

Iz podatkovne zbirke tamkajšnjega ministrstva za zdravstvo so ukradli podatke o imenih in naslovih četrtine prebivalcev Singapurja, ne pa tudi (večine) podatkov o njihovem zdravstvenem stanju.

To je najresnejša zloraba podatkov, ki smo jo v naši državi kadarkoli doživeli, so povedali predstavniki singapurske vlade.

Zlasti zanimiv se jim je zdel premier

Med žrtvami napada, ki se je zgodil med 27. junijem in 4. julijem, je namreč približno četrtina prebivalcev te države, tudi predsednik vlade Lee Hsien Loong, čigar podatke so napadalci domnevno želeli pridobiti.

Singapurski premier se je namreč do zdaj že dvakrat zdravil za rakom.

Hekerji so vztrajno želeli pridobiti zdravstvene podatke singapurskega premierja Lee Hsien Loonga (na fotografiji desno v družbi ameriškega predsednika Donalda Trumpa) in jim je naposled uspelo dobiti njegov naslov in seznam prejetih receptov za zdravila. | Foto: Reuters Hekerji so vztrajno želeli pridobiti zdravstvene podatke singapurskega premierja Lee Hsien Loonga (na fotografiji desno v družbi ameriškega predsednika Donalda Trumpa) in jim je naposled uspelo dobiti njegov naslov in seznam prejetih receptov za zdravila. Foto: Reuters

Zajeli podatke za dobra tri leta

Nepridipravi so pridobili imena in naslove posameznikov, ki so obiskovali singapurske klinike in bolnišnice med 1. majem 2015 in letošnjim 4. julijem. Medicinski podatki so ostali večinoma nedotaknjeni, z izjemo podatkov o predpisanih zdravilih za približno 160 tisoč ljudi.

Vse kaže, da so hekerji napadal izpeljali tako, da so računalnike ene od dveh velikih državnih zdravstvenih zavarovalnic Singhealth okužili z zlonamerno opremo, prek katere jim je potem uspelo pridobiti dostop do inkriminirane zbirke podatkov.

Singapurskim oblastem hekerski napadi iz tujine niso novost

Podatki o diagnozah, preiskavah in zdravniških napotkih niso niti spremenjeni niti izbrisani, zatrjujejo singapurske oblasti, ki še dodajajo, da niso našli dokazov o morebitnem podobnem napadu v kakšnih drugih računalniških sistemih singapurskega zdravstva.

Singapurska vlada je že pred časom objavila, da so bili večkrat tarča napadov hekerjev iz drugih držav in da so te napade večinoma preprečili, še preden so se zgodili. Med temi napadi je bil tudi lanski napad na singapursko ministrstvo, ko po zagotovilih singapurskih oblasti napadalci niso prišli do nobenih pomembnih podatkov.

Med ukrepi so tudi odklopi

Singapurski časnik Strait Times poroča, da so kot začasni ukrep na vseh približno 28 tisoč računalnikih zavarovalnice SingHealth onemogočili dostop do interneta in da bodo preostale ustanove singapurskega javnega zdravstva ukrepale enako.

V zadnjih letih so singapurske oblasti okrepile svoja varnostna prizadevanja, zato so med drugim nekatere računalnike v določenih ključnih ministrstvih odklopili iz interneta in jih pustili priključene le na intranet.

Ne spreglejte