Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
24. 9. 2014,
11.56

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nvidia Luna Neil Armstrong Apollo 11 Matic Tomšič

Sreda, 24. 9. 2014, 11.56

5 let

Grafične kartice dokazale, da so Američani res pristali na Luni (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Proizvajalka grafičnih kartic Nvidia je med demonstracijo zmogljivosti modelov iz nove serije GTX900 mimogrede potrdila, da sta Neil Armstrong in Buzz Aldrin julija 1969 res stopila na Luno.

Prvi sprehod človeka po Luni velja za enega najpomembnejših znanstveno-tehnoloških dosežkov v zgodovini, a tudi za eno največjih teorij zarote. Mnogi dvomljivci namreč še vedno menijo, da je ameriška vesoljska agencija Nasa misijo Apollo 11 zrežirala v filmskem studiu. Svoje prepričanje največkrat argumentirajo s fotografskim materialom, ki sta ga na Lunini površini med 20. in 21. julijem 1969 posnela Armstrong in Aldrin. Sploh kontroverzna je fotografija Aldrina med spuščanjem po lestvi pristajalnega modula, saj naj bi astronavta osvetljeval več kot le en vir svetlobe. So pomagale studijske luči? Odgovor na vprašanje, ob katerem astronomi zgolj odmahnejo z roko, zagovorniki teorije zarote pa mu navdušeno prikimavajo, je pomagala najti Nvidia, ameriška proizvajalka grafičnih kartic GeForce (in zadnja leta tudi procesorjev Tegra za mobilne naprave). Za predstavitev osvetljevalnih zmogljivosti novih modelov GeForce GTX 980 in GTX 970 so pri Nvidii s pomočjo grafičnega pogona Unreal Engine 4 (UE4 je knjižica oblikovalskih orodij za razvijalce iger in 3D-aplikacij) zelo podrobno poustvarili prizor Aldrinovega plezanja po lestvi Apollovega pristajalnega modula. Upoštevali so tudi kot sončnih žarkov in svetlobno odbojnost Lunine površine ter plovila.

Ob vklopu tehnologije VXGI, ki je eden glavnih adutov novih kartic GeForce, saj zmore zelo natančno prikazati distribucijo svetlobe iz neposrednih (luč, Sonce) in posrednih (odsev) virov, je bila grafično pospešena scena pristanka praktično enaka fotografiji, ki jo je posnel Neil Armstrong. Z eno izjemo – Buzz Aldrin, ki je bil med spuščanjem na površino Lune na senčni strani pristajalnega modula, ni bil dovolj osvetljen.

"Takoj smo vedeli, da smo spregledali zelo pomemben dejavnik – Armstronga," je povedal Mark Daly, razvijalec Nvidie. Beli vesoljski skafandri so odlični odsevniki, zato je Neil Armstrong med fotografiranjem Aldrina pravzaprav osvetlil kot ogledalo, od katerega se odbijajo sončni žarki. Ko so inženirji Nvidie pri simulaciji upoštevali tudi vesoljsko obleko prvega človeka na Luni, je bil prizor popoln.

Kaj pa zvezde? Pri Nvidii so naslovili tudi tezo zarotnikov, ki pravi, da bi se na fotografiji Aldrina morale videti zvezde, saj Luna nima atmosfere. "Ker je sončna svetloba na Lunini površini izredno intenzivna, sta morala astronavta za zajem razločnih fotografij uporabiti kamere z zelo majhnimi zaslonkami, ki so prepuščale le delček razpoložljive svetlobe," je pojasnil Mark Daly. Z razširitvijo zaslonke virtualne kamere so dokazali, da so zvezde vendarle tam, a astronavt Aldrin v ospredju je s tem postal nerazpoznaven bel zmazek.

Majhen korak za človeka, velik korak za Nvidio Čeprav čez Lužo staneta najmanj 360 (GTX 970) in 560 (GTX 980) dolarjev (280 oziroma dobrih 430 evrov), naj bi za novi grafični kartici ravno zaradi izjemne vesoljske demonstracije vladalo ogromno zanimanje. The Register poroča, da naj bi prva pošiljka zmogljivejše GTX 980 pošla v nekaj dneh.

Ne spreglejte