Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
9. 8. 2016,
8.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

zgodovina digisvet Ljubljana digizgodbe

Torek, 9. 8. 2016, 8.23

6 let, 7 mesecev

Srhljivi temelji, na katerih je zgrajeno Gospodarsko razstavišče v Ljubljani

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Razstavni prostori in betonska ploščad ljubljanskega Gospodarskega razstavišča stojijo na posmrtnih ostankih Valentina Vodnika, Matije Čopa in Josefa Ressla. Tam je bilo leta 1924 namreč pokopališče svetega Krištofa, smo izvedeli iz spletnega zemljevida, ki so ga ustvarili navdušenci nad slovensko zgodovino.

Portal Zgodovina na dlani (zgodovinanadlani.si) slovenskim uporabnikom spleta nudi vpogled v kulturno dediščino naše države. V branje in ogled so na voljo zgodovinske zgodbe in tematski članki, stare fotografije in razglednice ter izrezki iz časopisov, stari tudi več kot sto let. 

Na spletni strani Zgodovina na dlani je za ogled na voljo več sto starih razglednic iz zasebnega arhiva zbirateljice Milene Žnideršič. | Foto: Na spletni strani Zgodovina na dlani je za ogled na voljo več sto starih razglednic iz zasebnega arhiva zbirateljice Milene Žnideršič.

Kje je bilo kaj v Ljubljani leta 1924 in kaj je tam danes?

Na spletni strani Zgodovina na dlani, ki po besedah ustvarjalcev nove vsebine pridobiva iz tedna v teden, smo našli tudi primerjalni zemljevid Ljubljane danes in iz leta 1924. Po zemljevidih, levi je Googlov, desni iz ljubljanskih arhivov, se orientiramo s pomočjo rdečega krožca na sredini zaslona. Zgoraj desno lahko preklopimo pogled in starejši zemljevid poveznemo prek novega ter z drsnikom spreminjamo njegovo prosojnost.

 | Foto:

Ustvarjalci spletne strani Zgodovina na dlani obljubljajo, da bodo kmalu dodali še primerjalne zemljevide drugih slovenskih mest. Pravijo tudi, da jim lahko uporabniki sami pošljejo morebitne svoje stare zemljevide slovenskih krajev. V stik z njimi lahko stopite na tej povezavi.

Kmalu tudi strokovni, a poučni mobilni vodič po slovenskih mestih

Zgodovina na dlani bo kmalu postala tudi mobilni sopotnik obiskovalcev Ljubljane in drugih slovenskih mest, a ne bo klasični turistični vodič za pametne telefone. Mesto bo aplikacija tako turistu kot domačinu, ki želi o svojem kraju izvedeti več, predstavila skozi zanimive zgodbe, ki so pisale njegovo zgodovino, in ne skozi dolgočasne, konvencionalne opise lokalnih znamenitosti, nam je povedal eden od razvijalcev mobilnega vodiča.

Zgodovina na dlani ponuja tudi več zanimivih primerjav med znamenitostmi Ljubljane nekdaj ni danes. | Foto: Zgodovina na dlani ponuja tudi več zanimivih primerjav med znamenitostmi Ljubljane nekdaj ni danes.

Ne spreglejte