Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
9. 12. 2021,
10.35

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

51

Natisni članek

Umetna inteligenca digitalna preobrazba Slovenije digitalna pismenost digitalizacija Google

Četrtek, 9. 12. 2021, 10.35

2 meseca, 3 tedne

Slovesen podpis memoranduma o sodelovanju

Googlove naložbe za slovensko digitalno preobrazbo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

51

Memorandum predstavlja temeljni dokument za izvedbo Googlovih naložb v slovenska znanja in rešitve digitalne preobrazbe, socialnega podjetništva in umetne inteligence, ocenjuje Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo pod vodstvom ministra Marka Borisa Andrijaniča, ki je podpisala dogovor z Googlom.

Dogovor odpira vrata številnim projektom, prek katerih bodo mladi, podjetniki, institucije in javne ustanove dostopali do Googlovih znanj o digitalnih veščinah, umetni inteligenci in socialnem podjetništvu ter Googlovih sredstev za zagon pripadajočih projektov.

Podpredsednica Googla za vladne zadeve ter javno politiko za območje Evrope Annette Kroeber-Riel in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič ob podpisu memoranduma, na podlagi katerega bo Google v naslednjih dveh letih v Slovenijo investiral 2,5 milijona evrov za pomoč pri digitalni preobrazbi. | Foto: Ana Kovač Podpredsednica Googla za vladne zadeve ter javno politiko za območje Evrope Annette Kroeber-Riel in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič ob podpisu memoranduma, na podlagi katerega bo Google v naslednjih dveh letih v Slovenijo investiral 2,5 milijona evrov za pomoč pri digitalni preobrazbi. Foto: Ana Kovač

Novice Lepe zgodbe iz Slovenije Google nosi v širni svet

Spodbuda slovenskemu socialnemu podjetništvu

Memorandum opredeljuje dvoletno sodelovanje, skupna vrednost Googlove naložbe je 2,5 milijona evrov. Ta znesek zajema tudi milijon evrov nepovratnih sredstev, ki jih bosta Google.org in Google University Relations namenila krepitvi slovenskega ekosistema socialnega podjetništva, ter dodatnih 500 tisoč evrov nepovratnih sredstev, ki zagotavljajo dostop do kapitala in podporo podjetnikom z omejenimi možnostmi.

Slovesni podpis memoranduma za krepitev digitalne preobrazbe Slovenije | Foto: Ana Kovač Slovesni podpis memoranduma za krepitev digitalne preobrazbe Slovenije Foto: Ana Kovač

Sredstva so del novega Evropskega Google.org sklada za socialne inovacije, ki podpira razvoj socialnega podjetništva v Evropi. Prejel jih bo Sklad 05, ki bo sodeloval z Zavodom Meta in Kovačnico z namenom pospešitve razvoja programov socialnega gospodarstva v Sloveniji, s katerimi bo odgovarjal na ključne družbene izzive, povezane s pandemijo in cilji trajnostnega razvoja. Sredstva bodo namenjena oblikovanju in širjenju programov usposabljanja ter mrež za podporo posameznikom z omejenimi možnostmi, vključno z mladimi in ženskami s podeželja in območij z nizkimi dohodki ter invalidi, in za pomoč pri razvoju 150 socialnih podjetij.

računalnik digitalizacija
Novice Digitalna znanja za rast slovenskega gospodarstva

Približevanje umetne inteligence

Prek Laboratorija za bioinformatiko Univerze v Ljubljani, ki razvija pobude na področju umetne inteligence za šole, bodo financirali projekte za približevanje strojnega učenja in umetne inteligence več kot 200 učiteljem in tisoč študentom. Razširili bodo tudi zmogljivosti odprtokodnega programa (open source software) omenjenega laboratorija, ki bo tako vključevale 50 tisoč učiteljev in profesorjev z vsega sveta.

Vodja Google.org za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike Rowan Barnett, podpredsednica za vladne zadeve ter javno politiko za območje Evrope Annette Kroeber-Riel,, minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. | Foto: Ana Kovač Vodja Google.org za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike Rowan Barnett, podpredsednica za vladne zadeve ter javno politiko za območje Evrope Annette Kroeber-Riel,, minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Foto: Ana Kovač

Institut Jožef Stefan bo prav tako prejel nepovratna sredstva za razvoj raziskav ekosistema umetne inteligence v Sloveniji. Sredstva bodo med drugim podpirala tudi projekt ConnectAI, ki lahko postane vodilna evropska izobraževalna platforma za primere dobre prakse med spletno skupnostjo, s čimer se učinkovito prenaša in širi znanje tudi na zasebni sektor.

Veter v jadra slovenske digitalne preobrazbe

V Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo še ocenjujejo, da bosta to sodelovanje in pripadajoča Googlova podpora pospešila in okrepila digitalno preobrazbo slovenskega gospodarstva in družbe.

Google Market Finder
Novice Googlova spodbuda za slovenske izvoznike

Podpis memoranduma sta v imenu Republike Slovenije pospremila minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in minister za delo Janez Cigler Kralj, v imenu Googla pa podpredsednica za vladne zadeve ter javno politiko za območje Evrope Annette Kroeber-Riel, ter tudi vodja Google.org za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike Rowan Barnett, direktorica za javno politiko za območje srednje in vzhodne Evrope Marta Poslad ter vodja za javne politike za območje srednje in vzhodne Evrope Igor Zgrabljić.

Podpredsednica Googla za vladne zadeve ter javno politiko za območje Evrope Annette Kroeber-Riel in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. | Foto: Ana Kovač Podpredsednica Googla za vladne zadeve ter javno politiko za območje Evrope Annette Kroeber-Riel in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Foto: Ana Kovač

Tehnologija je ob odgovorni uporabi močno orodje

Predstavniki Googla so pred podpisom memoranduma na srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo in ministrom Andrijaničem slišali o dosežkih slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju digitalne preobrazbe, konkurenčnih prednostih Slovenije pri investicijah v informacijsko tehnologijo in razvoju umetne inteligence, je še sporočila vladna služba.

"Tehnologija, kot je umetna inteligenca, je lahko ob odgovorni uporabi močno orodje za reševanje različnih družbenih vprašanj in ima ključno vlogo pri oblikovanju vključujoče, trajnostne in zelene obnove," je med drugim povedala Kroeber-Rielova.

Ne spreglejte