Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 10. 2021,
6.00

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Google

Sobota, 23. 10. 2021, 6.00

2 leti, 5 mesecev

Googlova nova paradna mobitela sta končno tu! Spoznaj Pixel 6 in Pixel 6 Pro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Google Pixel 6 | Foto Google

Foto: Google

Začetek tedna je bil za oboževalce tehnologije izjemno naporen, saj so v roku dveh dni Xiaomi, Apple in Google priredili tri različne konference in najavili svoje prihajajoče izdelke. Največ zanimanja je seveda požel Apple, medtem ko se za Xiaomi in Google ni pričakovalo preveč.

Sistemi Android namreč v zadnjih letih na konferencah niso pokazali česa res presenetljivega. Tako je Google ob predstavitvi svojih novih mobitelov Pixel navadno predstavil samo nekam močnejše 'mišice' strojne opreme, in čeprav so bile te impresivne, so Googlovi privrženci vseeno pričakovali kaj več.

Kakšne večje revolucije se ni pričakovalo niti letos, a Google je vse po vrsti presenetil. Njihova nova serija mobitelov Pixel 6 namreč ne bo vsebovala samo izboljšanih strojnih karakteristik, temveč tudi nekaj hudo privlačnih novosti, ki jih lahko razdelimo na strojno in programsko opremo.

Za začetek vam moram povedati zanimivo prigodo, ki se je začela še pred konferenco. Ta se je začela v torek, ob 19.00, in za ogled v živo sem skočil na YouTube, vtipkal besedo Google in kliknil prvi video, ki ga je takrat spremljalo okoli 40.000 gledalcev. Po dvajsetih minutah se je zgodila hudo čudna zadeva, saj so se okoli videa pojavili okvirji, ki so oglaševali neke ponudbe kriptovalut Ethereum, nato pa se je ves prenos v živo nenadoma ustavil. Najprej sem pomislil, da so hekerji nekako ukradli prenos v živo, a šele nato sem opazil svojo napako. Posnetek, ki je bil na vrhu YouTuba, ni bil predvajan z uradnega kanala, temveč z lažnega kanala Google Live, ki je hotel na ta način gledalce prevarati in prepričati v pošiljanje kriptovalut. Res zanimivo, da je uspelo takšnemu kanalu priplezati na vrh posnetkov na YouTubu s ključno besedo Google, in lep dokaz, da lahko na takšne prevare 'pade' vsak.

Tudi kibernetska varnost si je pri uradni predstavitvi prislužila veliko pozornosti. Ta bo na novih mobitelih Pixel 6 in Pixel 6 Pro veliko boljša, saj namerava Google povsem spremeniti notranjost svojih naprav in poskrbeti za boljšo zaščitenost uporabnikov tudi na strojni ravni.

Glavna tema konference so bili namreč novi Googlovi čipi Tensor, ki bodo poganjali oba nova mobitela. Jedra Tensor so znana predvsem PC-igralcem, saj jih uporabljajo grafične kartice RTX za preračunavanje naprednih učinkov ray tracing, na Googlovih napravah pa bodo ti čipi nekakšna unikatna kombinacija procesorskih jeder in vsako od njih bo imelo svojo nalogo. Tu sta zmogljivi jed

ri Cortex-X1 in štiri procesorska jedra Cortex-A76. Potem sta tu še 20-jedrna grafična enota, jedro Context Hub za poganjanje vedno vključenega zaslona, in del Titan M2, ki bo skrbel za varnost.

Google Pixel 6 | Foto: Google Foto: Google

Najpomembnejše jedro pa je TPU, ki poganja umetno inteligenco, in ravno v ta vidik novih mobitelov vlaga Google največ napora, saj naj bi jih to še najbolj ločilo od ponudbe konkurentov.

Čip Tensor bo denimo omogočal hitro in neproblematično zaznavanje jezikov. To bomo lahko nato izkoristili za zvočno diktiranje in te posnetke bo nato čip hitro pretvoril v pisano besedo, kar je priročno za delanje zapiskov ali pošiljanje sporočil, ko bomo imeli polne roke in ne bomo ravno uspeli tipkati. Zaznavanje jezika bo prišlo prav tudi pri prevajanju prek orodja prevajalnik Google in tako bomo lahko z nekom, ki govori v nam neznanem jeziku, opravljali dolge pogovorne seanse, pa še to praktično brez zamika. Napake v prevodu bodo zagotovo prisotne, a Googlovo orodje prevajanja je vsak dan boljše in je danes nekaj povsem drugega, kot je bilo na začetku.

Google Pixel 6 | Foto: Google Foto: Google

Novi čip bo omogočal še nekatere druge priročne trike. Motion Mode bo denimo pri fotografiranju premikajočih subjektov zajel več slik, algoritmi umetne inteligence pa bodo nato z vsake slike vzeli najpodrobnejši del in nato v eni podobi združili najboljše iz obeh svetov. Še ena zabavna novost je Magic Eraser, ki nam bo omogočala brisanje neželenih objektov ali oseb s fotografij in to kar prek mobitela. Preprosto zarišemo vsiljivca in napredni algoritmi ga bodo izrezali s fotografije ter praznino zapolnili z ozadjem.

Google je poskrbel tudi za močne 'mišice'. Pixel 6 krasi 6,4-palčni oz. 16,2-centimetrski zaslon FHD+, ki je zmožen osveževanja slike pri 90 Hz, medtem ko je različica pro malce večja in v diagonalo meri 6,7 palca oz. 17 centimetrov ter vsebuje zaslon QHD+, ki omogoča 120 Hz osveževanje slike. Pri tako visoki frekvenci seveda ne bo deloval neprestano, temveč se bo osveževanje zaslona prilagajalo funkciji, ki jo trenutno opravljamo. Pixel 6 Pro bo poleg tega ponujal še 128 ali pa 256 GB prostora za shranjevanje in 12 GB pomnilnika, medtem ko bo navadna različica vsebovala zgolj 8 GB pomnilnika in 128 GB prostora.

 

Na zadnji strani boste našli zajeten sistem kamer. Pixel 6 vsebuje širokokotno lečo ločljivosti 50 MP in ultra širokokotno lečo z 12 MP, tu pa bo prišlo prav tudi izboljšano tipalo, ki bo omogočalo večje zajemanje svetlobe, kar bo v praksi izboljšalo fotografije, ki so bile narejene v temi. Različica pro bo pri kamerah dodala še telefoto lečo z 48 MP, tako da je ta mobitel res najboljša izbira za vse ljubiteljske fotografe. Na sprednji strani bomo kamero z 11 MP našli okoli oblike vidne odprtine, ki pa ne bo tako izstopala kot zareza pri Applovih napravah.

Google se je tudi zaobljubil, da bo naprave podpiral malce dlje in je za mobitele Pixel 6 napovedal 5-letno podporo, a je pri tem za hrbtom držal fige. Ta izjava namreč ne pomeni, da boste lastniki naprav Pixel 6 vsa ta leta prejemali nove različice Androida, saj je celotno obdobje zaobljubljeno za varnostne posodobitve. Nove različice operacijskih sistemov boste tako prejemali zgolj tri leta, če pa boste želeli kaj več, boste preprosto morali kupiti nov mobitel.

Skratka, Google je z napovedjo mobitelov Pixel 6 in 6 Pro res prijetno presenetil, k vsemu skupaj pa je dodal še ugodno ceno. Za osnovni Pixel 6 z 8 GB pomnilnika in 128 GB prostora boste odšteli 649 EUR, za Pixel 6 Pro z 12 GB pomnilnika in 128 prostora 899 EUR, še 100 EUR pa prištejte, če boste želeli na mobitelu pridobiti 256 GB prostora.

Oba mobitela sta že na voljo v prednaročilu, 'rojstvo' pa bosta doživela 28. oktobra.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte