Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
29. 10. 2014,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google pirati Matic Tomšič

Sreda, 29. 10. 2014, 13.52

8 let

Google spletne pirate napadel s svojim najmočnejšim orožjem

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Priljubljene strani s piratskimi vsebinami, kot sta The Pirate Bay in Kickasstorrents, so v zadnjih dneh doživele občuten padec obiska. Google jih namreč ne uvršča več na vrh rezultatov iskanja.

Potem ko je Hollywood Google več let obtoževal, da za omejitev kraje avtorsko zaščitenih digitalnih vsebin (filmov, televizijskih serij, glasbe) ne stori dovolj, nekateri so ga označili celo za "vodilno platformo za spletno piratstvo", je internetni gigant končno začel uvajati dejansko učinkovite ukrepe, ki bodo morda potopili marsikatero medmrežno gusarsko ladjo.

Česar ne najdeš, ne moreš ukrasti Google je svoj iskalnik spletnih strani pred kratkim nadgradil z algoritmom, ki naj bi po besedah njegovih razvijalcev ob iskanju piratskih zakladov občutno znižal število zadetkov, ki bi uporabnika preusmerili na spletna mesta s tovrstno vsebino. Izkazalo se je, da so imeli še kako prav –Torrentfreak piše, da se je v zadnjih dneh občutno zmanjšalo število uporabnikov portalov The Pirate Bay, KickassTorrents, Isohunt in Torrentz.eu, ki so bili nanje preusmerjeni z Googla. Vsebine na spletnih straneh, ki smo jih na Googlu nekdaj lahko našli z vpisovanjem njihovih imen (naslovov filmov, pesmi, TV-serij, iger) in ključnih besed "prenos", "torrent" ali "ogled", so zdaj namreč preprosto poniknile. Zanimivo je sicer, da se na prvi strani rezultatov iskanja zdaj pogosto pojavijo povezave na manj znane portale s torrenti.

Večina največjih piratov ni zaskrbljena Resničen vpliv Googlovega ukrepa bo seveda odvisen od tega, kako zelo se posamezne piratske internetne postojanke zanašajo na promet prek Googlovega spletnega iskalnika. Največjih, kot je The Pirate Bay, ne skrbi preveč. "Ker bodo uporabniki tako ali tako pričakovali, da jim Google ob iskanju želenih vsebin ne bo ponudil povezav na naš portal, ga bodo obiskali kar neposredno," so povedali za Torrentfreak. Podobnega mnenja so tudi predstavniki drugih najbolj prepoznavnih internetnih knjižnic s torrenti.

Ne spreglejte