Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
7. 2. 2017,
7.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

digizgodbe Zemlja vesolje

Torek, 7. 2. 2017, 7.29

6 let, 7 mesecev

Fotografija, ki je pred 33 leti osupnila svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Astronavt, Zemlja | Foto NASA

Foto: NASA

Na današnji dan leta 1984 se je človek prvič "sprehodil" po vesolju, ne da bi bil privezan na matično vesoljsko plovilo. Pionir prostega letenja po vesolju s pomočjo potisnih plinov je bil ameriški astronavt Bruce McCandless. 

"7. februarja 1984 je astronavt Bruce McCandless zataval dlje od varnega zavetja vesoljske ladje kot kateri koli drug astronavt pred njim," se glasi opis zgornje fotografije na spletni strani ameriške vesoljske agencije Nasa. 


Prenesite si fotografijo astronavta Bruca McCandlessa v izvirni velikosti oziroma kot ozadje za računalnik ali pametni telefon.


Zgodovinski vesoljski sprehod, tako pri Nasi rečejo vsem aktivnostim na terenu oziroma zunaj vesoljskega plovila, je omogočil poseben nahrbtnik, enota za osebno manevriranje oziroma MMU (Manned Maneuvering Unit).

Bruce McCandless od blizu. Enota MMU je videti kot križanec med nahrbtnikom in kraljevskim prestolom. MMU tehta ogromno, kar 140 kilogramov, a to v vesolju, kjer vlada breztežnost, za astronavta ni bila težava. | Foto: NASA Bruce McCandless od blizu. Enota MMU je videti kot križanec med nahrbtnikom in kraljevskim prestolom. MMU tehta ogromno, kar 140 kilogramov, a to v vesolju, kjer vlada breztežnost, za astronavta ni bila težava. Foto: NASA

Astronavt se je po okolici vesoljskega plovila z MMU premikal s pomočjo izstreljevanja curkov dušika, ki so ga potiskali v želeno smer. Enota MMU je imela dva rezervoarja, v vsakem pa je bilo 5,9 kilograma dušika, kar je zadostovalo za do šesturni vesoljski sprehod.

Bruce McCandless se je na prvem neprivezanem poletu po vesolju od space shuttla Challenger (na fotografiji med drugo misijo leta 1983) oddaljil za približno sto metrov. | Foto: NASA Bruce McCandless se je na prvem neprivezanem poletu po vesolju od space shuttla Challenger (na fotografiji med drugo misijo leta 1983) oddaljil za približno sto metrov. Foto: NASA

Zgodovinskemu dosežku se je pridružil še en astronavt, Robert L. Stewart, a si je njegov prispevek znanosti zapomnilo precej manj ljudi, ker je tretji astronavt Robert Gibson s krova vesoljskega plovila posnel precej bolj šokantno fotografijo McCandlessa.

Robert L. Stewart na pionirskem vesoljskem sprehodu, pri katerem pa ga je zaradi bolj epske fotografije zasenčil sodelavec Bruce McCandless. | Foto: NASA Robert L. Stewart na pionirskem vesoljskem sprehodu, pri katerem pa ga je zaradi bolj epske fotografije zasenčil sodelavec Bruce McCandless. Foto: NASA

Bruce McCandless

 | Foto: NASA Foto: NASA
Prvi neprivezani vesoljski sprehod je le eden na seznamu dosežkov danes 79-letnega nekdanjega astronavta Brucea McCandlessa.

Imel je zelo pomembni vlogi pri misijah Apollo 11, med katero so se zgodili prvi koraki človeka po Luni, in Apollo 14, ki jo je zaznamoval tretji pristanek človeka na Luni.

Usmerjal je polete do prve ameriške vesoljske postaje Skylab, med letoma 1984 in 1990 pa se dvakrat znašel na krovu space shuttla Challenger.

Prvič je, kot smo že omenili, samostojno letal po vesolju, drugič pa je tja gor na začetek misije, ki traja že skoraj tri desetletja, odpeljal vesoljski teleskop Hubble.

Enota za manevriranje po vesolju MMU je bila po krstnem poletu Bruca McCandlessa uporabljena še pri dveh vesoljskih misijah (aprila in novembra 1984), nato pa so jo že konec istega leta upokojili.

MMU je zamenjal nahrbtnik SAFER (kratica za Simplified Aid For EVA Rescue), ki ga med sprehodi po vesolju danes nosijo astronavti na Mednarodni vesoljski postaji.

Astronavti so danes ves čas pripeti na Mednarodno vesoljsko postajo, SAFER bi naj uporabili samo v nujnem primeru. Do zdaj ga še ni bilo.  | Foto: Reuters Astronavti so danes ves čas pripeti na Mednarodno vesoljsko postajo, SAFER bi naj uporabili samo v nujnem primeru. Do zdaj ga še ni bilo. Foto: Reuters

Prvi sprehajalec po vesolju je bil Sovjet

Pionir človeškega sprehajanja po vesolju je sovjetski kozmonavt Aleksej Leonov. Osemnajstega marca 1965 je med misijo Voskhod 2 za 12 minut zapustil vesoljsko kapsulo Voskhod 3KD in se vanjo tudi srečno vrnil.

Prvi ameriški sprehajalec po vesolju je kmalu po Leonovu 3. junija 1965 postal Nasin astronavt Ed White.

Ed White med "sprehodom" nad Tihim oceanom. Ko se je moral po 23 minutah vrniti v vesoljsko plovilo, je izjavil, da je to njegov najbolj žalosten trenutek v življenju.  | Foto: NASA Ed White med "sprehodom" nad Tihim oceanom. Ko se je moral po 23 minutah vrniti v vesoljsko plovilo, je izjavil, da je to njegov najbolj žalosten trenutek v življenju. Foto: NASA

Ne spreglejte