Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
10.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dron zapor droge Matic Tomšič

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 10.02

8 let

Droge in denar do zapornikov zdaj tudi po zraku

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poskusi tihotapljenja dobrin v ameriške zapore niso več omejeni na tlačenje zadev v telesne odprtine, temveč so jih prek zidov zaporov že nekajkrat dostavljala tudi daljinsko vodena plovila - droni.

Pred tedni so ameriški zvezni agenti v grmovju pred enim od zaporov v Južni Karolini našli večpropelerski helikopter na daljinsko upravljanje oziroma dron, ki je bil napolnjen s klasičnimi potrebščinami zapornikov – drogami, cigareti, mobilnimi telefoni in denarjem. Plovilo je strmoglavilo še pred prečenjem štirimetrske žičnate ograje zapora, saj je bilo preprosto preveč obteženo. Tihotapci so nanj namreč privezali več kot dva kilograma tobaka in konkretno količino med zaporniki zadnji čas zelo čislane droge flunitrazepan, ki jo poznamo tudi kot rufi (zanjo so zagotovo že slišali tisti, ki so si ogledali film Prekrokana noč). Na krovu drona so našli tudi kamero znamke GoPro.

Ameriška policija je v le nekaj dneh po najdbi drona izsledila tudi osebo, ki ga je upravljala z daljincem. Šlo je za znanega lokalnega razpečevalca rufijev in člana tolpe. Kako bi dragoceni tovor drona, ki naj bi pristal na močno zastraženem zaporniškem dvorišču, dosegel njegove kolege iz tolpe, sicer ni znano.

V nekaj mesecih več tovrstnih dogodkov Neuspeli zračni tihotapski desant na zapor Lee v Južni Karolini sicer ne velja za prvi primer sofisticiranega poskusa dostave prepovedanih dobrin v oranžne hlačne žepe njegovih gostov. Pred tedni so plovilo s podobnim bremenom namreč našli tudi pred enim od zaporov v Novi Mehiki, v popravni ustanovi v ameriški zvezni državi Georgia pa so pazniki že novembra lani sestrelili helikopter na daljinsko upravljanje, ki je zapornikom predčasno dostavljal božična darila – tobak in mobilne telefone. Podatkov ali in koliko se uporabljajo droni v slovenskih zaporih, za zdaj še ni.

Ne spreglejte