Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
10. 12. 2014,
15.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google spletni iskalnik Matic Tomšič

Sreda, 10. 12. 2014, 15.29

6 let, 7 mesecev

Deset skritih funkcij, zaradi katerih je Google več kot le spletni iskalnik

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z Googlom po spletu vsak dan brskajo milijoni uporabnikov, a koliko jih resnično izkoristi vse možnosti, ki jih ponuja iskalnik? Našli smo deset skritih funkcij Googla, za katere morda niste vedeli.

Omejitev iskanja na določene spletne strani Zanimajo vas najnovejše dogajanje in zgodbe iz nogometne lige prvakov, a želite prebirati le prispevke s portala Planet Siol.net. V tem primeru na Googlu uporabite ukaz "site:", ki vse rezultate iskanja omeji na izbrano spletno stran. V našem konkretnem primeru bi bil vnos ključnih besed v iskalnik videti takole: "site:siol.net liga prvakov".

Iskanje povezanih vsebin Iskanje spletnih strani s podobno oziroma povezano vsebino je na Googlu mogoče s pomočjo ukaza "related:", ki mu sledi naslov URL. Če ste na portalu Bodybuilding.com izčrpali vse znanje o oblikovanju telesa, a želite še več informacij, v Google vpišite "related:bodybuilding.com" in postregel vam bo s povezavami na ustrezna sorodna spletišča. Računalo Ko v Google vpišete kakršenkoli račun (1 + 1, na primer), bo odprl vmesnik zelo zmogljivega računala, ki zna računati z logaritmi, funkcijami in pozna celo konstante, kot je število pi. Programerji bodo veseli tudi dejstva, da je z ukazom "in binary" navadna števila mogoče pretvarjati v binarni jezik (oziroma dvojiška števila).

Iskanje po datotečnih formatih Če iščete določeno diplomsko datoteko, študijo ali obrazec, uporabite ukaz "filetype:" za iskanje po specifičnih formatih. Tovrstne datoteke so praviloma v formatih PDF ali DOCX, torej: "ključna beseda filetype:PDF" ali "ključna beseda filetype:DOCX". Z ukazom lahko seveda iščete tudi druge formate, kot so XLS (Excelova preglednica), MP3 (glasba) ali MP4 (videoposnetek). Pretvornik enot Do preprostega, a zmogljivega pretvornika enote je mogoče dostopati z vpisom ukaza "količina "enota 1" in "enota 2". Če želimo izračunati, koliko evrov je deset ameriških dolarjev, v polje za vnos ključnih besed torej napišemo "10 USD in EUR". Pretvarjati je (med drugim) sicer mogoče tudi enote za hitrost, težo, dolžino, energijo … celoten seznam najdete tukaj.

Vremenska napoved Da bi izvedeli, ali bo jutri deževalo, v polje za vnos ključnih besed vpišite ime mesta in "forecast" (angleško za napoved). Google vam bo postregel z informacijami o trenutni temperaturi, vlažnosti, hitrosti vetra in napovedjo vremena za prihodnjih sedem dni (podatke prispeva meteorološki portal The Weather Channel).

Hitro prevajanje Potrebujete hiter prevod angleškega izraza (recimo friend, prijatelj) v slovenski jezik, pa med bližnjicami v brskalniku nimate nobenega prevajalnika? V Googlovem iskalniku uporabite ukaz "translate to ". Konkreten primer: "translate friend to slovenian". Google bo jezik besede, ki jo želite prevesti, praviloma prepoznal samodejno. Prevajate lahko v praktično vse jezike, ki jih pozna Googlov namenski prevajalnik Translate.

Izključevanje nebistvenih ključnih besed Pri iskanju zelo specifičnih vsebin pride prav minus ("-"), ukaz, ki izključi vse povezane ključne besede, ki pri konkretnem iskanju niso bistvene ali pomembne. Primer: če vas zanima nakup tabličnega računalnika, a ne želite Applovega, v iskalnik vpišite "tablični računalnik -iPad".

Sledenje pošiljkam Ta funkcija je zelo preprosta. Če imate sledilno številko za paket, ki vam ga dostavljajo UPS, FedEx, DPD ali druge kurirske službe, jo prilepite v Google in postregel vam bo z informacijami o stanju dostave (oziroma z ustrezno povezavo).

Slikovno iskanje Če bi radi na svoji spletni strani ali blogu objavili podobo z določenim motivom, pa z Googlovim iskalnikom slik nikakor ne najdete prave, je morda čas, da jo namesto z besedo poiščete s sliko. V polju za vnos ključnih besed kliknite na ikono fotoaparata in sliko, ki je najbolj podobna želeni, prenesite v iskalnik (bodisi z računalnika bodisi prek povezave URL). Google bo nato poiskal vse ujemajoče se in podobne slikovne vsebine.

Ne spreglejte