Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
14. 10. 2017,
12.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

1

Natisni članek

virus Android nasvet pametni telefon

Sobota, 14. 10. 2017, 12.43

6 let, 6 mesecev

Česa nikoli ne počnite s telefonom in kaj bo, če boste

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

1

Če spadate med več kot dve milijardi ljudi, ki uporabljajo pametni telefon z operacijskim sistemom Android, ob nobenem pozivu ne prenašajte programa Adobe Flash Player. Prek lažne namestitve za ta danes že praktično upokojeni program se namreč širi eden najnevarnejših virusov za pametne telefone do zdaj, s kakršnim se strokovnjaki za informacijsko varnost še niso srečali. 

Adobe Flash Player je zaradi številnih varnostnih lukenj, ki bi lahko ogrozile varnost več sto milijonov uporabnikov, v zadnjih dveh letih povzročil kar nekaj velikih preplahov (kliknite na fotografijo za zgodbe). Podpore v tehnološkem svetu praktično nima več, njegove naloge pa zdaj opravlja sodobnejši in varnejši standard HTML5.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Adobe Flash Player je zaradi številnih varnostnih lukenj, ki bi lahko ogrozile varnost več sto milijonov uporabnikov, v zadnjih dveh letih povzročil kar nekaj velikih preplahov (kliknite na fotografijo za zgodbe). Podpore v tehnološkem svetu praktično nima več, njegove naloge pa zdaj opravlja sodobnejši in varnejši standard HTML5. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Google, ki razvija operacijski sistem za pametne telefon Android, je možnost namestitve programa Adobe Flash Player, ta je bil nekoč glavni standard za predvajanje večpredstavnostnih vsebin, iz trgovine z aplikacijami Google Play umaknil že leta 2012.

A tega vsi uporabniki ne vedo, ker pa je ime Adobe Flash Player, čeprav ga zaradi zastarelosti in varnostnih lukenj opuščajo vsi razvijalci programske opreme, ki dajo kaj nase, še vedno zelo znano, to pogosto poskusijo izkoristiti kiberkriminalci.

Takšnega virusa za pametne telefone še ni bilo

Strokovnjaki za informacijsko varnost v računalniškem podjetju ESET, ki razvija protivirusne programe, so pred kratkim opisali novo zlorabo imena Adobe Flash Player.

Uporabnik pametnega telefona z Androidom med brskanjem po spletu ali nameščanjem sumljivih aplikacij prejme lažen poziv, naj ga posodobi. Če to stori, se na njegovo napravo namesti virus DoubleLocker. Ta zašifrira vse podatke na telefonu, nato pa še spremeni kodo PIN za dostop do naprave in jo odkleni šele, ko in če uporabnik plača odkupnino.

DoubleLocker je prvi izsiljevalski virus na pametnih telefonih, ki ne le zašifrira podatke, temveč uporabnika tudi zaklene iz naprave, pravijo v podjetju ESET. 

Kako DoubleLocker okuži pametni telefon z Androidom:

Uporabnik, ki je svoj telefon okužil z virusom DoubleLocker, na zaslonu prejme sporočilo, da ima 24 ur časa za plačilo odkupnine. Ta znaša 0,013 bitcoina, kar je v času pisanja glede na tečaj bitcoina na slovenski borzi Bitstamp okrog 61 evrov. 

Če uporabnik odkupnine ne plača, DoubleLocker v nasprotju z nekaterimi drugimi izsiljevalskimi virusi njegovih podatkov sicer ne izbriše, a ostanejo zašifrirani.

Javno znanih ključev za reševanje podatkov, ki jih je v primež dobil DoubleLocker, za zdaj še ni. | Foto: Thinkstock Javno znanih ključev za reševanje podatkov, ki jih je v primež dobil DoubleLocker, za zdaj še ni. Foto: Thinkstock

Kaj storiti, če me je okužil DoubleLocker?

V podjetju ESET svetujejo, da je za večino uporabnikov za popolno odstranitev virusa za zdaj edina smiselna rešitev povrnitev telefona na tovarniške nastavitve, kar pomeni tudi izbris vseh podatkov.

Kako napravo povrnemo na tovarniške nastavitve, če nas je DoubleLocker zaklenil ven:

Kako se izogniti okužbi z DoubleLockerjem

Če med brskanjem po spletu ali uporabo aplikacij na pametnem telefonu z Androidom naletite na poziv, da je treba namestiti Adobe Flash Player, tega ne naredite v nobenem primeru, saj ga ne potrebujete.

Adobe Flash Player je za predvajanje večpredstavnostnih vsebin na večini spletnih mest v zadnjih letih zamenjal sodobnejši in varnejši standard HTML5. Pomemben je tudi podatek, da je podjetje Adobe, ki izdaja Flash Player, z razvojem programa za mobilne naprave prenehalo že leta 2012 in na platformi Android torej uradno ni več podprt. 

Svojo varnost med uporabo mobilnih naprav boste okrepili tudi z ogibanjem obiskovanju sumljivih in zloveščih spletnih strani (s piratsko vsebino, na primer) in nameščanju aplikacij iz neznanih virov. 


Preberite tudi:

Deset velikih napak, ki jih delate s svojim pametnim telefonom

Enajst velikih NE-jev fotografiranja s pametnim telefonom

Ne spreglejte