Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
28. 11. 2019,
17.56

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Natisni članek

Microsoft trgovinska vojna Android operacijski sistem pametni telefoni Google ZDA Huawei

Četrtek, 28. 11. 2019, 17.56

4 leta, 5 mesecev

Kljub ameriškim trgovinskim oviram se Huawei ne odpoveduje svojim ambicioznim načrtom

"Če bomo zagnali svoj operacijski sistem, ne bo več poti nazaj"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Ren Zhengfei, Huawei | Glavni izvršni direktor družbe Huawei Ren Zhengfei | Foto Reuters

Glavni izvršni direktor družbe Huawei Ren Zhengfei

Foto: Reuters

V intervjuju za CNN glavni izvršni direktor družbe Huawei Ren Zhengfei (ponovno) svari, da bi vztrajanje ZDA pri blokadi, ki Huaweiu onemogoča poslovanje v polnem obsegu, dolgoročno škodilo predvsem samim ZDA.

"To je kritičen trenutek za vse nas," je dejal Zhengfeni in ameriškim oblastem predlagal, naj "premislijo, kaj je najboljše za ameriška podjetja". Če bo zaradi prisile v iskanje alternativ Googlovim storitvam in Googlovi različici Androida Huawei začel uporabljati svoj operacijski sistem, bo vrnitev na zdajšnji operacijski sistem in storitve, torej Googlove, "veliko manj verjetna".

Honor, Huawei
Novice Huawei zatrjuje: teh 17 naših modelov pametnih telefonov bo dobilo EMUI 10 in Android Q! #video

"Kljub vsemu gremo na prvo mesto!"

V najboljšem primeru bi po besedah prvega moža Huaweia morebitna tovrstna vrnitev potekala "zgolj vzporedno z novimi rešitvami". Predmet omejitev, to je Google, bi lahko utrpel znatne izgube, je prepričan Zhengfei.

Richard Yu, Huawei
Novice "Uporabniki želijo večje zaslone, pregibni telefoni jim bodo to željo izpolnili" #intervju

Huawei se kljub neugodnim razmeram, ki jih narekujejo ameriške trgovinske omejitve (ne nazadnje so te krive za to, da paradna serija pametnih telefonov Mate 30, predstavljena oktobra v Münchnu, še vedno ni na prodaj nikjer drugje kot na Kitajskem, kjer Googlovih mobilnih storitev že dalj časa ne uporabljajo oziroma ne smejo uporabljati), ni odpovedal svojim načrtom, da postane največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov in zamenja Samsung, ki je na tej najvišji stopnički že vrsto let.

Serija pametnih telefonov Huawei Mate 30 (na fotografiji je Huawei Mate 30 Pro) je gotova največja žrtev ameriških trgovinskih omejitev, ki so se začele pred pol leta. | Foto: Srdjan Cvjetović Serija pametnih telefonov Huawei Mate 30 (na fotografiji je Huawei Mate 30 Pro) je gotova največja žrtev ameriških trgovinskih omejitev, ki so se začele pred pol leta. Foto: Srdjan Cvjetović

Zhengfei je neomajen: "Menim, da to ne bo težava, bo pa to zahtevalo svoj čas." Ima razloge za optimizem: Huawei vedno bolj povečuje prednost pred tretjeuvrščenim Applom (ki sicer ima višjo dobičkonosnost svojih pametnih telefonov) in se počasi vendarle približuje Samsungu.

Huawei Mate 30 Pro
Novice Huawei Mate 30 Pro - močan favorit z neugodno startno pozicijo

Konec duopola bi bil tektonski premik

Dobrega pol leta po uvedbi ameriške trgovinske blokade in kljub grenkemu priokusu zaradi največje Huaweieve žrtve, serije Mate 30, Huawei izpostavlja odlične rezultate na svojem domačem trgu.

pametni telefon
Novice Na svetovnem vrhu brez sprememb: Samsung, Huawei in Apple še naprej vodijo

Na Kitajskem imajo namreč kar 42-odstotni delež na trgu pametnih telefonov in so daleč od tega, da bi bili na kolenih, kar je morda želel nekdo na drugem koncu Zemlje.

Če pa bo Huawei na svojih mobilnih napravah res začel uporabljati svoj operacijski sistem, bo to pomenilo konec ameriškega monopola (pravzaprav duopola) na mobilne operacijske sisteme in veliko izgubo predvsem za Google, za katerega je Huawei eden od glavnih kupcev, je prepričan Zhengfei.

Čeprav tega morda ni slišati preveč pogosto ali preveč na glas, si Google gotovo ne želi nekega novega operacijskega sistema, s katerim bi njegova različica mobilnega operacijskega sistema Android dobila konkurenco, | Foto: Reuters Čeprav tega morda ni slišati preveč pogosto ali preveč na glas, si Google gotovo ne želi nekega novega operacijskega sistema, s katerim bi njegova različica mobilnega operacijskega sistema Android dobila konkurenco, Foto: Reuters

Microsoft že prejel dovoljenje, za Google pa se nič ne ve

Prejšnji teden je ameriško gospodarsko ministrstvo začelo izdajati dovoljenja ameriškim podjetjem za nadaljevanje poslovanja s Huaweiem. Po zadnjih podatkih so prejeli več kot 300 vlog, a za zdaj še ni nobenega namiga ali napovedi, kako daleč je Googlova vloga, ki je tudi za uporabnike gotovo med najzanimivejšimi.

Microsoft je že prejšnji teden med prvimi dobil dovoljenje, kaj bo z Googlom, pa je še vedno ovito v tančico skrivnosti. Ne Huawei ne Google nimata uradnega odgovora, kaj se dogaja ali kaj bi se lahko zgodilo glede tega dovoljenja.

Android, Bugdroid, Google
Novice Ali bosta Google in Trump uničila Huaweieve sanje?

Velike spodbude za bogatitev Huaweieve mobilne krajine

Huawei pa ves ta čas ne sedi križem rok in se posveča razvoju svojih mobilnih storitev, ki bi na pametnih telefonih lahko zamenjale nam zelo znane Googlove mobilne storitve, kot so trgovina z aplikacijami Play Store, zemljevidi (Maps), storitve e-pošte Gmail in storitev plačevanja Pay (ki jo, mimogrede, Google uradno še vedno ni ponudil v Sloveniji).

Huawei Mate 30 Pro
Novice Huawei ne trpi (večjih) posledic ameriške blokade, številke so zelene

Del teh prizadevanj je tudi spodbujanje preostalih programskih razvijalcev in ponudnikov storitev za čim hitrejše prilagoditve Huaweievemu lastnemu mobilnemu okolju. Gotovo bosta pomagali tudi približno ena milijarda evrov, ki jo je Huawei pripravil za ta namen, in obljuba, da bodo v svoji trgovini razvijalcem zaračunavali tudi 50 odstotkov nižja nadomestila za prodajo njihovih aplikacij.

Med prvimi, ki so dobili dovoljenje ameriškega gospodarskega ministrstva za nadaljevanje poslovanja v polnem obsegu, je Microsoft. Toda veliko bolj zanimivo in pomembno je, kaj se dogaja z Googlom ... | Foto: Reuters Med prvimi, ki so dobili dovoljenje ameriškega gospodarskega ministrstva za nadaljevanje poslovanja v polnem obsegu, je Microsoft. Toda veliko bolj zanimivo in pomembno je, kaj se dogaja z Googlom ... Foto: Reuters

Tudi velikim do zdaj ni uspelo poseči v duopol

Uresničevanje teh ciljev v oteženih razmerah gotovo ne bo preprosto. Marsikateri poskus razbijanja ameriškega duopola mobilnih operacijskih sistemov, poleg Googlovega Androida je v njem še Applov iOS, je spodletel, kar verjetno najbolje ve Microsoft iz zgodb o prizadevanjih za okrepitev svoje vloge.

Toda Huawei ima motivacijo, znanje in sredstva, zaradi katerih njihovega poskusa nikakor ne gre obsoditi na neuspeh. Če pa se to zgodi in v splošno uporabo pride še tretji, ki bi ga zelo verjetno lahko posvojili tudi številni drugi azijski proizvajalci, bo tehnološka krajina nedvomno nepovratno spremenjena.

Pametna ura Huawei
Novice "Naši naslednji telefoni bodo v Evropi na prodaj brez zamud ne glede na razplet dogajanja v prihodnjih tednih"

"Ne moremo več čakati!"

Prav tega si ZDA in njihova podjetja gotovo ne bi želela, čeprav ne slišimo, da bi to zelo glasno in pogosto izpostavljala.

Zato pa je toliko pogosteje glasnejši Huawei: da, ameriške trgovinske omejitve učinkujejo, a ne v smeri, ki bi so jo ZDA želele. Celo ob predpostavki, da Google le dobi licenco (kar si Huawei pravzaprav želi), Huawei ne bo več ustavil razvoja svojega operacijskega sistema.

Huawei
Novice Zakaj je EMUI 10 pomemben za vse lastnike Huaweievih telefonov

"Ne moremo več čakati, enega paradnega konja (serijo Mate 30, op. a.) smo že zgrešili," smo prejšnji teden slišali od podpredsednika družbe Huawei Vincenta Panga. Še prej pa smo slišali napovedi svetovnih in tudi domačih huaweievcev, da serija P40 ne bo zamujala, ne glede na to, kateri operacijski sistem bo imela oziroma prisiljena imeti.

Ne spreglejte