Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
17. 2. 2015,
15.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefon Gorilla Glass steklo zaščita Matic Tomšič

Torek, 17. 2. 2015, 15.01

6 let, 7 mesecev

Ali vaš pametni telefon še potrebuje zaščito zaslona?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Plastična folija, ki jo za zaščito pred praskami in umazanijo prelepimo čez zaslon, je bila pri zgodnjih modelih pametnih telefonov nepogrešljiva dodatna oprema. Pa jo še vedno potrebujemo?

Ko so trg mobilnih naprav nekako po letu 2007 začeli prevzemati telefoni z velikimi zasloni in brez tipkovnic, je priporočljiv, če ne že kar obvezen nakup za uporabnike postala plastična folija, ki so jo prelepili čez zaslon svojih telefonov in tako zaščitili občutljivo steklo. Tega je folija zavarovala pred praskami, ki so se na zaslonih najzgodnejših modelov pametnih telefonov pojavile že, če jih je nekdo samo grdo pogledal, kaj šele, če smo napravo pospravili v isti žep kot ključe ali kovance. Čeprav plastična folija zaslon zaščiti pred poškodbami, ni brez pomanjkljivosti. Ker predstavlja oviro med površino in uporabnikovim prstom, bo odzivnost zaslona, še posebej pri modelih nižjega cenovnega razreda z manj kakovostnimi komponentami, morda slabša. Če smo med lepljenjem folije premalo previdni, lahko med njo in zaslonom nastanejo zračni mehurčki ali pa se vmes ujamejo delci prahu oz. druge smeti. Je dodatna plast zaščite torej smiselna?

Gorilje steklo pravi, da ne Razvoj mobilne tehnologije je proizvajalcem pametnih telefonov in tabličnih računalnikov dostavil Gorilla Glass. Gre za zelo trdno in proti fizičnim poškodbam posebej odporno steklo, ki ga proizvaja podjetje Corning, vgrajeno pa je v praktično vse sodobne mobilne naprave (v tem primeru tiste, ki niso starejše od petih let).

Ker je steklo Gorilla Glass trše od kovinskih predmetov, kot so ključi, kovanci, žeblji in celo kuhinjski noži, ga stik z njimi ne poškoduje. Na spletni strani YouTube lahko najdete ogromno videoposnetkov, ki dokazujejo, kako zelo odporni so zasloni, narejeni iz materiala Gorilla Glass, in kako se obnesejo v primerjavi s folijami, ki naj bi ščitile zaslonsko steklo (primer ena, primer dve).

Podjetje Corning priporoča, da zaščitno folijo v kombinaciji s steklom Gorilla Glass uporabite le takrat, ko obiščete plažo. Če v žep ali etui, v katerem imate spravljen telefon, zaide pesek, obstaja možnost, da bo z nenehnim drgnjenjem ob površino opraskal zaslon. Gorilje steklo sicer ni imuno niti proti nekaterim redkim kovinam in zelo trdim snovem, kot je diamant.

Kaj pa umazanija? Zasloni večine sodobnih pametnih telefonov so prevlečeni z oleofobnimi premazi, ki se z maščobo (prstni odtisi, ki jih je sicer zelo preprosto odstraniti s pomočjo krpice iz mikrovlaken) in umazanijo ne razumejo najbolje. Zadnja generacija stekla Gorilla Glass vsebuje tudi protimikrobni sloj, ki naj bi s srebrovimi ioni s površine zaslonov odstranil več kot 90 odstotkov bakterij.

Zaščita zaslona ne, zaščita ohišja da Sodobne pametne telefone lahko brez strahu pred popraskanim steklom uporabljate in prenašate tudi brez plastične zaščite zaslona. Etuiji in silikonske ovojnice, ki pred poškodbami varujejo robove in pokrov baterije, pa so še vedno dober nakup. Večina ohišij novodobnih mobilnikov je namreč še vedno narejenih iz plastike, ki padcev z višine ali dolgotrajnejšega objemanja s kovinsko vsebino žepa ne prenaša najbolje.

Ne spreglejte