Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
19. 8. 2014,
16.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Facebook satira Matic Tomšič

Torek, 19. 8. 2014, 16.09

6 let, 7 mesecev

Ali Facebook meni, da so njegovi uporabniki neumni?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj priljubljeno družbeno omrežje na svetu preizkuša novo prvino - oznako "satira", ki naj bi se v prihodnje začela pojavljati ob povezavah na hudomušne članke in duhovite, izmišljene novice.

Številni uporabniki Facebooka komične in hudomušne vsebine, kot so praktično vsi članki na priljubljenem satiričnem in pogosto družbeno-kritičnem ameriškem portalu The Onion, vzamejo preveč zares. Ker pri nekaterih uporabnikih družbenega omrežja zaradi tega včasih prihaja do javnih osramotitev, izbruhov jeze in groženj s sodiščem ali celo smrtjo, so se snovalci Facebooka odločili za vzpostavitev mehanizma, ki bo povezave na tovrstne objave ožigosal z oznako "[Satire]" (satira). Pomoč pri razločevanju verodostojnih vsebin od norčavih, ki jo družbeno omrežje preizkuša že dober mesec, naj bi zahtevali kar uporabniki sami, pojasnjujejo pri Facebooku. [Satire] se sicer malce nerodno pojavi šele med priporočenimi članki pod prvotno objavo na Facebooku, zato je treba najprej nasesti poročanju o vesoljski ladji, ki je strmoglavila med pingvine na Antarktiki, ali podobnim zgodbicam "novičarskih" portalov.

Facebook sicer ni izdal celotnega seznama spletnih strani s satirično vsebino, ki so vključene v preizkušanje nove oznake. Med njimi je ob The Onion skoraj zagotovo sicer mogoče pričakovati parodiji na Wikipedio, Encyclopedio Dramatico in Uncyclopedio, ter Duffel Blog, militaristično različico The Oniona.

Nič več smeha na račun naivnih uporabnikov? Največje žrtve novega sistema prepoznavanja lažnih novic, če ta kdaj zaživi v polnopravni različici, bodo brez dvoma spletne strani, kot je Literally Unbelievable (Dobesedno neverjetno). Živijo namreč od objavljanja posnetkov zaslona dejavnosti naivnih in nepremišljenih uporabnikov Facebooka, ki se nad satiričnimi objavami javno hudujejo in zgražajo, še preden povežejo vse pike, jih preberejo do konca ali pa jim preprosto slepo verjamejo.

Ko lažno novinarstvo osramoti pravega Oznaka [Satire] bo zagotovo prišla prav pri prepoznavanju povezav na članke portalov, ki niso tako zelo znani kot The Onion in ki se na prvi pogled zdijo vredni zaupanja. Eden takšnih je The Daily Currant, ki je med zadnjimi predsedniškimi volitvami v ZDA številne ameriške tiskane publikacije prepričal, da je George W. Bush, zaprisežen republikanec, volil za Baracka Obamo, kandidata demokratov. Februarja letos je poročanje The Daily Curranta, da bo nekdanja guvernerka Aljaske in kandidatka za podpredsednico ZDA Sarah Palin začela delati na katarski TV-postaji Al Jazeera, povzel celo ugledni ameriški medij Washington Post.

Ne spreglejte